Consiliul General al Capitalei este obligat, printr-o sentinta finala si irevocabila, emisa de Curtea de Apel, sa plateasca suma de 17.758.210 euro, cu titlul de despagubiri, omului de afaceri Costica Costanda. Procesul pierdut de autoritatile locale se referea la construirea unor imobile intr-o zona „de lux“ a municipiului Bucuresti, Parcul Bordei, pe malul lacului Floreasca.

Totul a inceput in anul 2003, cand Costanda a efectuat un schimb, castigand un teren cu suprafata de 3,3 hectare in Parcul Bordei, contra unui teren de 1,8 hectare in Satul Francez, obtinute printr-o hotarare judecatoreasca anterioara.

Omul de afaceri a dorit sa construiasca pe terenul respectiv un ansamblu de imobile P+4, dar construirea acestora a fost oprita din dispozitia Primarului General al Capitalei, Adriean Videanu.

Acesta a invocat o prevedere legala, care i-ar interzice lui Costica Costanda sa construiasca ceva pe mai mult de 15% din suprafata totala a parcului, iar cladirile ansamblului nu pot depasi doua etaje in inaltime, deasupra parterului.

In luna aprilie a anului 2005, Tribunalul Bucuresti a hotarat, insa, ca respectivul ansamblu se poate intinde pe o treime din suprafata parcului, iar cladirile pot avea cele patru etaje dorite in proiect.

Autoritatile municipiului Bucuresti aduc, insa, ca principal argument faptul ca parcul intra sub incidenta legii care protejeaza monumente istorice, astfel ca ar trebui interzisa orice fel de constructie pe suprafata lui. Alt argument adus in favoarea interdictiei de constructie este incadrarea ca „Zona V4“, care presupune ca sunt permise numai actiuni de agrement.

Reamintim ca, in luna martie, Andrei Chiliman, in calitate de primar al Sectorului 1 Bucuresti, a trimis o scrisoare deschisa catre membri influenti ai grupurilor parlamentare, adresandu-le acestora rugamintea de a se implica in salvarea parcului Bordei.