La Sighisoara se va desfasura intre 27-29 iulie, cea de-a cincisprezecea editie, aniversara, a Festivalului "Sighisoara Medievala". Pentru a conferi un plus de greutate evenimentului autoritatile locale au cooptat in stafful organizatoric doua nume de referinta in muzica folk din Romania: Ducu Bertzi si Nicu Alifantis.

Cei doi vor coordona sectiunea folk a Festivalului, in cadrul careia sighisorenii ii vor mai vedea la rampa si pe Alexandru Andries, Victor Socaciu, Florian Pitis, Ada Milea, Mircea Baniciu si altii, pe scena din Piata Sigma.

Potrivit primarului municipiului Sighisoara, Ioan Danesan, editia aniversara din acest an reprezinta si un semnal de alarma catre autoritatile nationale si catre organismele internationale pentru a sprijini potentialul turistic al cetatii.

Edilul-sef al urbei de pe Tarnava Mare a precizat ca municipalitatea a cooptat in echipa de organizare profesionisti, pentru a le oferi participantilor la festival un eveniment de referinta, in ceea ce priveste medievalitatea si culturalitatea.

Tema din acest an a Festivalului "Sighisora Medievala” va fi „Trubadurul indrgaostit, tema ce va putea fi intalnita pe toata aleile cetatii.

Unul dintre initiatorii Festivalului, Gabriel Apostol, coordonatopr al sectiunii de teatru si animatie stradala a precizat ca programul Festivalului este de asa natura configurat incat atmosfera stradala sa fie cat mai specifica epocii medievale.

In acest scop au fost mobilizati numerosi actori profesionisti dar si studenti la Actorie care vor ajuta vizitatorii, prin partiturile pe care le vor interpreta, sa guste aerul medieval.

Timp de trei zile in Piata Cetatii se vor derula spectacole de teatru, iar trubadurii, saltimbacii si truvierii se vor intalni la „Curtea Comediantilor” din piata Scolii de Muzica.

In aceeasi locatie se vor prezenta jonglerii, jocuri cu foc si teatru stradal autentic.

Pentru cei mici va fi amenajata in Piata Ratustelor o „Curte a Copiilor”, unde acestia vor avea parte de piese de tatru si de un atelier de creatie papusi.

Radu Radulescu, coordonator al sectiunii de muzica veche si film, sustine ca vor fi nelipsite din cadrul Festivalului muzica veche, muzica vocala precum si cea instrumentala, muzica de curte insa si cea de targ, muzica sacra dar si cea laica.

Nelipsite vor fi si proiectiile de film mut si dansul medieval.

Cea de a XV-a editie a Festivalului „Sighisoara Medievala” va debuta vineri, 27 iulie, in centrul orasului - strada 1 Decembrie 1918 cu o parada a indragostitilor si o parada de costume medievale.

Evenimentul se va incheia duminica, 29 iulie, cu un concert de folk sustinut intre orle 21-24 de catre Alexandru Andries, respectiv Ducu Bertzi si invitatii sai (invitat spoecila este Florian Pitis).

Incheierea efectiva a manifestarilor va fi punctata printr-un foc de artificii.