Cunoscut ca un prosper om de afaceri, de numele sau legandu-se societatea Agricola International, liberalul Petru Placinta a fost ales in functia de consilier local in anul 2004. Asta dupa ce multa vreme s-a zvonit ca va fi candidatul PNL pentru functia de edil, in campania electorala din acel an.

Vazut de foarta multa lume ca un senior al politicii bacauane, Petru Placinta are acum o problema cu legislatia. Spunem noi una destul de grava, care, in mod normal, ar trebui sa-l coste functia. Liberalul este incompatibil cu functia de consilier local inca din anul 2005. Nimeni insa nu s-a sesizat pana in acest moment.

Cu toate ca, conform legii, cineva ar fi trebuit sa verifice aceste chestiuni. Si daca tot nu a facut-o nimeni, o vom face-o noi.

Incompatibiliate cu intermitente

Legea 161 din anul 2003, la articolul 90, prevede la alin.1 ca "alesii locali care au calitatea de actionar sau asociat la societati comerciale cu capital privat nu pot incheia contracte comerciale de prestari servicii cu institutiile sau regiile autonome de interes local aflate in subordinea ori sub autoritatea consiliului local". RAGC este regie aflata in subordinea CL Bacau.

Consilierul local Petru Placinta a intrat in starea de incompatibilitate in anul 2005. Mai exact la 24 iunie 2005, atunci cand firma Cybernet Auto Center, la care este actionar Placinta, cu 51,96 procente, a incheiat contractul de prestari servicii numarul 128 cu RAGC Bacau.

Conform acestuia, Cybernet se obliga sa asigure service-ul pentru autoturismele Wolkswagen aflate in proprietatea institutiei. Incheierea acestui contract ar fi trebuit sa insemne, automat, retragerea lui Placinta din Consiliul Local. Nu s-a intamplat insa asa ceva. Prima incompatibilitate a consilierului local a durat pana la 31 mai 2007, atat cat a durat contractul cu RAGC.

Chiar si in situatia in care Placinta se retragea, sa spunem, din actionariat, tot ar fi ramas incompatibil. Pe simplu motiv ca alin. 2 din acelasi articol 90 stipuleaza ca "prevederile alin 1 se aplica si in cazul in care functiile sau calitatile respective sunt detinute de sotul sau rudele de gradul intai".

Datele pe care le avem de la Registrul Comertului ne arata ca Mircea Placinta, fiul consilierului liberal, este actionar, de asemenea, la Cybernet Auto Center, cu zece procente. Mai mult, insusi Mircea Placinta a semnat contractul cu RAGC.

S-a reinnoit contractul

Reinnoirea contractului de prestari servicii incheiat intre RAGC Bacau si Cybernet Auto Center s-a semnat la data de 26 iunie 2007, avand valabilitate pana la sfarsitul anului. Prin urmare, Petru Placinta a pasit fara probleme intr-o noua situatie de incompatibilitate. Nici de aceasta data, Placinta nu a anuntat Consiliulul Local sau pe secretarul acestei institutii, asa cum prevede legea.

"Alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate sau in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in aceasta functie".

"Discutam de principiu"

Contactat telefonic, consilierul local Petru Placinta nu a dorit sa afle de situatia de incompatibilitate clara in care se afla, deviind discutia spre detaliile tehnice ale acestor contracte. "Discutam de principiu. Masinile achizitionate de la noi sunt achizitionate cu tot cu contractul de service. Mai mult, achizitia acestor masini s-a facut in 2002 sau 2003.

Eu nu eram consilier local atunci, si nici nu aveam de gand sa fiu. Am preluat aceste contracte, nu le-am incheiat de cand sunt consilier. Nu are rost sa prelungim aceasta discutie. Nu ma luati cu numarul legilor pentru nu sunt de competenta mea. Nu intelegeti ca nu exista solutia sa nu se mai incheie contractele? Obligam RAGC sa-si piarda garantia.

Sau ii obligam sa le faca service-ul la autoturisme la Suceava sau la Iasi. N-are rost sa tot insistati. Cred ca iti inteles", ne-a declarat Placinta.

Asteptam reactia prefectului

Legea citata de noi si sub incidenta careia intra Petru Placinta, este probabil una dintre cele mai clare legi. In cazul in care cel care se afla in stare de incompatibilitate nu renunta la una din functii, prefectul trebuie sa ia masuri.

"Prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 15 zile, sau dupa caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ teritoriale".

Contactat de catre reporterul Informatiei, prefectul Gabriel Berca a promis ca va lua masurile care se impun, din moment ce va exista o propunere din partea secretarului, asa cum prevede legea. Secretarul Primariei si al Consiliului Local, Ovidiu Popovici, ne-a spus ca deocamdata nu poate comenta nimic, fara sa vada contractele respective. Asteptam reactiile celor doi.