Cel mai chiulangiu trimis al iesenilor in Parlament este, pe anul parlamentar 2006-2007, traseistul politic Anghel Stanciu. Fostul deputat PRM, actual PSD, are o prezenta la lucrari in ultimul an de doar 43 la suta din total, potrivit monitorizarii anuale a Institutului pentru Politici Publice (IPP).

Pentru ca accesul la condica de prezenta de aici este interzis prin lege, institutia neguvernamentala a realizat un top al celor mai chiulangii parlamentari folosind un "siretlic": a cerut evidenta voturilor («pentru», «abtinere» sau «impotriva») de la dezbaterea proiectelor de legi, evidenta care este publica, aceasta fiind practic echivalenta cu o condica de

prezenta la dezbateri. Din pacate, potrivit acestui top, alesii din Iasi ocupa din nou pozitii fruntase in clasamentul "lenii". Monitorizarea activitatii parlamentarilor priveste intreaga activitate a acestora in actualul mandat, inceput in 2004.

In ce priveste strict prezenta alesilor la vot, cifre care au dat asa-numitul "coeficient de chiul", studiul a inceput in 19 aprilie 2006, adica in urma cu mai bine de un an, si s-a finalizat odata cu penultima zi a actualei sesiuni legislative, pe 27 iunie 2007.

Potrivit metodologiei de lucru a IPP, fiecarui parlamentar i-a fost urmarita prezenta la vot, numarul de luari de cuvint in plen, respectiv numarul de initiative legislative. Cum stau parlamentarii ieseni?

Leafa de 50 milioane pe luna

In Romania poti sa mergi la munca maximum o data la doua zile si sa cistigi circa 50 de milioane lei. Nu stiti cum? Intrebati-l pe deputatul Anghel Stanciu. Parlamentarul PSD (ex-PRM) este primul in topul chiulangiilor ieseni, cu un procent de prezenta la vot de doar 43%. Un procent mai mare insa decit in urma cu un an, cind avea in jur de 25%. "Nu stiu cit de real este studiul.

Eu merg la majoritatea sedintelor de vot", a spus deputatul. Social-democratul este urmat de liberalul Cristian Adomnitei, cu o prezenta de doar 48%. Tinarul liberal poate insa invoca scuze, ultimele luni dedicindu-si-le activitatii de ministru al Educatiei. La polul opus, cel mai silitor parlamentar iesean este deputatul PNL Grigore Craciunescu.

Liberalul pascanean are o prezenta la vot de 85%, fiind urmat de social-democratii Mihai Dumitriu - 83% si Vasile Mocanu - 81%. "In momentul in care m-am angajat pe acest drum, am considerat ca trebuie sa fiu la Bucuresti de luni pina joi. Am vrut sa cunosc modul cum se legifereaza si sa ma formez ca om politic", si-a explicat Grigore Craciunescu titlul de cel mai silitor parlamentar de Iasi.

La Senat, cel mai putin a dat pe la Parlament ministrul liberal al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian - 53%, iar cel mai activ a fost democratul Dan Carlan, cu un procent de prezenta la vot de 73%.

Timizii Firsirotu si Cazan

Exista doi parlamentari ieseni pe care probabil nici colegii din Camera Deputatilor nu-i cunosc. Fie din timiditate, fie pentru ca nu au nimic de spus, social-democratul Leonard Cazan si reprezentantul PRM Vladimir Firsirotu (pus pe listele de la Iasi direct de la Centru, de catre Vadim Tudor) au trecut cel mai rar pe la tribuna parlamentara.

In plus, Cazan, cu trei luari de cuvint, si Firsirotu, cu doar doua, ocupa printre primele locuri in clasamentul general al "timiditatii". Scazind depunerea juramintului ca parlamentar, rezulta ca Firsirotu si-a facut simtita efectiv prezenta in plenul Camerei Deputatilor doar o data, iar Cazan de doua ori, in doi ani si jumatate de mandat.

De pe site-ul Camerei Deputatilor aflam si despre ce au vorbit cei doi alesi. Leonard Cazan a fost activ la discutiile privind bugetul de stat, in noiembrie 2005, si la dezbaterile privind modificarea Codului fiscal, in iulie 2006. Mai apropiat de cele sfinte, Vladimir Firsirotu si-a dat drumul la glas o singura data, in aprilie 2005, cind a evocat personalitatea Papei Ioan Paul al II-lea.

"Activitatea mea se desfasoara in comisia de buget-finante. Acolo intervin des si-mi spun punctul de vedere. Ce rost mai au luarile de cuvint in plen pentru a fi de acord cu ceea ce s-a stabilit in comisii?", s-a scuzat Leonard Cazan. De partea cealalta, cei mai "vorbareti" parlamentari ieseni sint deputatul Valer Dorneanu si senatorii Dan Carlan si Varujan Vosganian.

Deputatul PSD Valer Dorneanu ocupa chiar locul sase in clasamentul general al luarilor de cuvint, beneficiind insa si de numeroase interventii in calitate de vicepresedinte al Camerei Deputatilor. Il urmeaza democratul Dan Carlan, cu 355 de interventii, si liberalul Varujan Vosganian, cu 256 de luari de cuvint.

Dintre deputati, au vorbit mai des de la tribuna Parlamentului Relu Fenechiu, de 178 de ori, dar si "chiulangiul" Anghel Stanciu, de 144 de ori. De aceasta data, deputatul Anghel Stanciu este de acord cu studiul IPP. "Faptul ca sint printre cei care au luat cel mai des cuvintul dovedeste ca nu am venit sa dorm in Parlament", a spus social-democratul.

Apostol, fara initiative

In clasamentul initiativelor legislative conduce oarecum surprinzator social-democratul Mihai Dumitriu. Desi la nivel local are o prezenta discreta, deputatul PSD si-a pus semnatura in cei doi ani si jumatate de mandat pe 39 de proiecte legislative, majoritatea pe invatamint, ocupind locul 16 din 331, in topul general.

El este urmat de democratul Petru Movila, cu 32 de initiative, si de liberalul Relu Fenechiu, cu 25 de propuneri de lege. Cei mai dezinteresati sa participe la crearea legilor sint independentul Neculai Apostol, cu trei propuneri, si, din nou, Leonard Cazan, cu patru initiative. "Nu este adevarat. Am sapte initiative legislative", s-a aratat deranjat Cazan.

In total, cei 17 parlamentari ieseni si-au pus semnatura in doi ani si jumatate de mandat pe 333 de propuneri legislative, 64 dintre initiative materializindu-se in legi sau modificari de legi.

Solcanu n-a votat cum a vrut partidul

Institutul pentru Politici Publice din Bucuresti a realizat in acest an si un top al loialitatii parlamentarilor fata de propriul partid. Concret, Institutul a urmarit daca deputatii si senatorii au votat dupa cum le-a cerut partidul din care fac parte. Drept concluzie generala, putem spune ca parlamentarii ieseni sint in general fideli sefilor care i-au pus pe listele de vot.

Surprinzator, cei mai rebeli parlamentari ieseni sint "introvertitii" Vladimir Firsirotu si Leonard Cazan, dar si senatorul PSD Ion Solcanu. Leonard Cazan s-a conformat directivelor de partid in doar 77% din cazuri, Ion Solcanu a ascultat de Mircea Geoana in ce priveste votul in 85% din cazuri, iar votul lui Vladimir Firsirotu a coincis cu cel al PRM intr-un procent de 86%.

La polul opus, cei mai "disciplinati" parlamentari ieseni au fost Vasile Mocanu - 97%, Varujan Vosganian - 97% si Cristian Adomnitei - 96%.

Clasamentul parlamentarilor ieseni dupa procentul de prezente

Loc in top Nume Partid Prezenta

Camera Deputatilor (327 deputati)

235 Stanciu Anghel PSD 43%

219 Adomnitei Cristian PNL 48%

197 Firsirotu Vladimir PRM 53%

180 Dorneanu Valer PSD 56%

171 Fenechiu Relu PNL 58%

137 Nedelcu Gabriela PSD 63%

134 Cazan Leonard PSD 63%

85 Dobre Traian PNL 73%

55 Movila Petru PD 79%

46 Mocanu Vasile PSD 81%

37 Dumitriu Mihai PSD 83%

35 Craciunescu Grigore PNL 85%

Senat (137 senatori)

66 Vosganian Varujan PNL 53%

61 Solcanu Ion PSD 54%

53 Apostol Neculai Ind. 58%

47 Terinte Radu PC 62%

24 Carlan Dan PD 73%

La nivel national, Vadim Tudor conduce cu doar 2% prezenta

Parlamentarii PSD domina in clasamentul general al chiulangiilor, la nivel national. Astfel, intre primii zece chiulangii din top nu mai putin de sapte sint social-democrati. Chiar si asa, PSD a ratat cu putin primul loc, detinut de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

Cu doar 2% prezenta la vot, "tribunul" este urmat de social-democratii Sorin Oprescu si Mircea Geoana, ambii cu un procent de 5%. In privinta celor mai silitori parlamentari, primele trei locuri sint impartite "frateste" de PSD, PNL si PD.

Topul este condus de social-democratul Titus Corlatean, cu 99% prezenta, urmat de liberalul brasovean Gheorghe Gabor - 97% si democratul hunedorean Gheorghe Barbu - 96%.