Ordonanta care pune pe liber directorimea fostei guvernari si da unda verde instalarii oamenilor actualei puteri in teritoriu face victime si la Cluj, iar acestea ameninta ca o vor ataca in contencios. Daniel Pacurariu este sef la ITM, ajuns acolo prin concurs in mai 2005, imediat dupa ce Alianta DA a ajuns la guvernare. Cam tot prin acest timp, a dat concurs pe post, in fata unei comisii formate din 12 membri, dintr-o bibliografie ce cuprindea legile din domeniu. Pacurariu spune ca nu vede cu ochi buni „politizarea administratiei pina la femeia de serviciu”, iar in Directia sa e vorba doar de postul propriu.

El a precizat pentru HotNews.ro ca va ataca in contencios administrativ Ordonanta lui Boc, pentru ca „este impotriva Constitutiei, incalca flagrant normele europene si introduce discriminarea”.

Pacurariu nu vrea sa mai participe la concursul anuntat acum pentru ca, spune el, „sigur este aranjat sa cistige omul lor”. „Din fericire”, adauga Pacurariu, „din cite am auzit eu la ITM vine un om pregatit, care stie cu ce se maninca treaba aici, domnul Rosca, de la PDL, specialist si cu experienta in legislatia muncii. E bine pentru Inspectorat, am tot respectul pentru domnia sa!”.

Pacurariu are 9 ani vechime in domeniul administrativ, a fost consilier la Domeniul Protocolului de Stat, intre 1999-2001, la AVAS apoi, acum la ITM. Are doua mastere, unul obtinut la Universitatea din Petrosani. E doctorand la drept comercial.

Un alt director contestatar este cel de la Inspectoratul de Cultura. Marius Marchis nu a citit inca Ordonanta, dar stie ce s-a spus la televizor, si nici nu a primit inca adresa oficiala. A aflat de pe la Minister ca aplicarea ordonantei se amana. Dar daca se pune totusi in aplicare, o s-o citeasca si daca are lacune, o va ataca in instanta.

Marchis este director la ITC din 2006, unde l-a inlocuit pe Petru Poanta, cunoscut ca apropiat al PSD, om de incredere al lui Grigore Zanc. Marchis a fost sustinut de liberali, recunoaste ca este liberal in conceptii, dar nu are carnet de partid: „Ni s-a spus ca incepind de atunci trebuie sa fim apolitici”. A dat concurs pe post la Bucuresti, cu o bibliografie tot din legislatia in domeniu.

Nu i s-a cerut nici la concurs si nici mai apoi, din 2006 incoace nici macar o singura data un proiect, un plan local de lucru. Nu a fost intrebat niciodata care ar fi obiectivele locale spre care ar trebui concentrata atentia: „E si normal sa ni se dea planurile de la Minister. Noi aici veghem doar la respectarea legislatiei, nu sintem cu initiativa locala, nu sintem operatori culturali”. In subordinea Inspectoratului de Cultura este o Comisie de patrimoniu care da avize pentru lucrari la monumente. Marchis spune ca nu ar fi bine sa se desfiinteze Inspectoratele de Cultura pentru ca „aceste comisii nu au personalitate juridica si nu au stampila”.

Liviu Radu: Norma de inspiratie fanariota

Liviu Radu (PNL), fost secretar de stat la MAI, a facut o conferinta de presa la Cluj in care a atacat normele lui Boc. El crede ca prin Ordonanta 37 se elimina o norma europeana si se introduce o norma de inspiratie fanariota. „Totusi intre 2005-2008 s-au constatat cele mai serioase evolutii in implementarea normelor europene. In aceasta perioada nu au mai aparut mentiuni negative cu privire la acest aspect nici in rapoartele de tara. O mare parte dintre functionari si-au pastrat functiile. Acum se elimina o norma europeana si se adopta o norma de inspiratie fanariota”, a declarat liberalul Liviu Radu, fost secretar de stat la MAI.

In plus, fostul secretar de stat spune ca se introduc contractele de management si acolo unde nu e cazul: ”La ITM, Inspectoratele Silvice, la Garda Financiara e inacceptabil sa introduci contracte de management. Legea se aplica cantitativ. Ordonanta are grave probleme de legalitate. E neconstitutionala si in plus s-au incalcat procedurile Legii 52-2003 privind transparenta. Se incalca si un un set de hotariri de guvern referitoare la imbunatatirea procesului decizional. Mai stiu din anumite surse ca la doua ministere nu au fost obtinute avizele interne necesare, deci ministrii au semnat ca primarul fara sa aiba suportul profesional pentru aceasta ordonanta”.

Mascarada depolitizarii

Posturile care sint vizate de Ordonanta 37 sint cele de directori, sau adjuncti, 29 in total. Pina acum pe citeva posturi s-a si produs rocada, asa cum a fost cazul Directiei agricole de unde a plecat un liberal si a venit un social-democrat, cazul Directiei de Sanatate Publica unde s-a intimplat la fel. Consiliul de coordonare politica PDL-PSD de la Cluj a facut deja impartirea pe posturi, unii ajungind sa ocupe efectiv respectivele redute, in urma demisiei oamenilor pusi de liberali, ca gest reflex al unei cutume.

Pe fond, la Cluj lucrurile stau cam asa: cand a ajuns la putere Alianta DA, PD si PNL au trecut la inscaunarea oamenilor lor, dupa care au venit cu ideea depolitizarii si chiar au dat un spectacol public in acest sens. I-au trimis pe prefecti la scoli, prefectii lor, evident, si i-au pus sa-si dea demisiile din partid. Aceasta in ideea ca, daca pica iar de la guvernare vor ramine acolo oamenii lor, transformati in apolitici.

Alin Tise fostul prefect PD a facut un astfel de exercitiu de imagine. Dupa ce liberalii l-au schimbat cu un liberal de-al lor si i-au propus un post de inspector guvernamental, Tise s-a intors in partid cu acte in regula si a candidat ca membru PDL la sefia Consiliului Judetean unde este acum, presedinte. Starea de apolitizare a functionarului dovedindu-se in acest caz concret una trecatoare. In schimb, Cynthia Curt, consiliera lui Emil Boc, a fost subprefect PD. Expulzata de PNL pe un post de inspector guvernamental a acceptat, iar in momentul in care s-a format guvernul lui Boc, a intrat efectiv in aparatul premierului.