Prim-vicepreședintele PNL Rareş Bogdan a anunţat luni că PNL s-a stabilizat în sondaje undeva la 20% și că asta oferă partidului posibilitatea să guverneze şi cu stânga şi cu dreapta. Întrebat despre posibilitatea construirii unei alianțe cu PSD, prim-vicepreședintele PNL susține că în acest moment strategia este „Prin Noi Înşine”.

Conducerea PNL în conferințăFoto: Inquam Photos / George Călin

„Practic avem trei studii plus unul care le înglobează care arată foarte clar că, în momentul acesta, PNL este stabilizat la peste 20%, ceea ce ne dă speranţe pentru anul viitor. Strategia PNL în acest moment este «Prin Noi Înşine».

„Strategia PNL în acest moment este prin Noi Înşine. Vom vedea cum evoluează lucrurile şi în ce fel vom construi alianţă la nivel local, la nivel naţional, în funcţie de cercetările sociologice, de ce vor românii şi sigur strategia pentru care vom opta în alegeri.(...) Noi avem posibilitatea să guvernăm şi cu stânga şi cu dreapta. Acesta este avantajul PNL, dar niciodată cu extremişti. Deci excludem din start guvernarea alături de AUR. În schimb, nu excludem guvernarea cu nicio forţă politică democratică”, a declarat Rareș Bogdan la finalul ședinței BEx.

Explicațiile acestuia vin în contextul în care, în spatele ușilor închise liderii PNL Nicolae Ciucă și secretarul general al PNL Lucian Bode au discutat cu PSD-ul condus de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu despre un proiect de țară comun și o alianță PNL-PSD care să participe pe liste comune la alegerile generale din 2024.

De precizat este că PNL a comandat o nouă serie de sondaje la nivelul fiecărui județ în parte în care intenționeză să chestioneze la nivel local intenția alegătorilor pe o alianță PNL-PSD. Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că rezultatul sondajelor urmează să fie prezentat într-o ședință extinsă a conducerii PNL cu toți liderii locali, undeva la începutul lunii noiembrie.

”Ne închidem două zile la vila Lac sau la Sinaia și decidem, în functie de rezultatul sondajelor, ce vom face: dacă mergem împreună cu PSD la alegeri sau separat”, a explicat un lider PNL.

De altfel, întrebat dacă este de acord cu opinia secretarului general al PNL Lucian Bode care spunea că o alianţă cu PSD este cea mai stabilă şi cea mai de viitor şi că PNL ar putea guverna cu PSD după 2024, cât şi să aibă liste comune la alegeri, Bogdan a răspuns: „Deocamdată cred că trebuie să ne evaluăm exact unde suntem”.

Totodată, Rareş Bogdan a ținut să precizeze că fuziunea liberalilor cu ALDE este în linie dreaptă şi i-a invitat pe „toţi cei care simt liberal” să se alăture proiectului liberal, în perioada următoare, indiferent că sunt de la Forţa Dreptei, USR, REPER sau PMP.

„PNL practic strânge în acest moment rândurile Dreptei române şi îi aşteptăm pe toţi cei care simt liberal, care cred în politicile liberale, în economia de piaţă, în democraţia reprezentativă să se alăture proiectului liberal în următoare perioadă, indiferent de partid, fie că sunt în Forţa Dreptei, în USR, în REPER, în PMP, oriunde şi consideră că vor să participe la ceea ce înseamnă România viitorului şi cred că PNL este soluţia. Este doar un început această fuziune cu ALDE”, a precizat Rareş Bogdan.