De la Piata Maria si pana la Catedrala Metropolitana poti ajunge pe jos. Nici pana in Calea Lipovei sau a Sagului nu e mult de mers. Sub un ceas. Cam atat a durat democratia in Romania. Doar atat. Nu stiu daca pe cel ce-si doarme somnul prin Cimitirul Saracilor sau cel a carui cenusa a fost profanata la canal este mai linistit daca stie ca Iliescu nu mai are mandate. Sau ca Basescu a condamnat ipotetic esaloanele de partid si de stat ai caror nepoti sfideaza ca tineri politicieni si oameni de afaceri.

De la Petre a lu` Apaca postdascalestii au ridiculizat memoria timisorenilor. Succedarea lor la putere a fost doar o trecere meteorica cu interes material si fara actiuni concrete de reabilitare a eroilor de pe Bega.

Ulterior s-a rasculat tara. Luati lista revolutionarilor. Exista certificate la Caracal, Slobozia sau Vaslui! La metrou cu peron pe stanga la fel! Iliescu a decorat o pleiada de pseudoeroi sa-si justifice lovitura de stat, de stat 10 ani la putere. Sau 20 !

Oare care au fost ultimele ganduri ale celui impuscat mortal pe podul Decebal sau ale celui ucis de armata romana pe treptele Catedralei ? Ca analistii de tranzitie imi apara idealurile intr-un talk-show in care Vadim ma indeamna sa votez cu Geoana ? Rusinea rusinilor la rang de ambasada!!!!!!

Oameni buni, si rai, daca ati fi nimerit prin Timisoara in urma cu un pol de ani v-ar fi fost jena de nerusinarea celor ce fac politica azi.

Pragmatic, de la ce-au visat o mana de oameni si pana la ce-au acaparat o casta de ticalosi, se reduce la un comision insemnat din PIB-ul tarii pe douazci de ani.

Moral, da' unde mai e moralul, ca atribut, in ziua de azi, comemorarea de fatada ce va avea loc in urmaoarele zile, nu va aduce pace in sufletele ultimilor lotri din era comunista. Pentru ca daca noi, voi, ei, ele, ne bucuram, vorba vine, de democratia originala, datoram acest supliciu unor visatori utopici.

Doar cateva mii de puscariasi carora sigur le va aduce Mosu` un cadou de liberare in memoria celor douazeci de ani vor umple stirile de la ora 5.

De la Maria la Catedrala, sufletele asternute pe asfaltul de “plumbi” ne condamna ca supravietuitori “neputinciosi”.

Cele zece nume din prolog sunt alese aleatoriu din lista celor impuscati, adusi la Bucuresti, incinerati si, intr-un ticalos procedeu de ticalosi, cenusa lor aruncata la canal.

Al lor este acest decembrie. Si decembrie urmator. Si toti decembrie din acest secol. Cereti unui politician sa va spuna numele celorlalti 30!

Nota: Andrea Varga este istoric si este autorul expozitiei O poveste despre libertate organizata de reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, pe strada Vasile Lascar nr 31.