Atât Kievul, cât și Occidentul doresc un armistițiu complet și stabil cu Moscova - cât mai curând. De ce și cum interesul național ucrainean contrazice în prezent o încetare a focului cu Rusia este clar: problema Kievului în negocierea cu Moscova este că un acord cu Kremlinul acum nu va duce la restabilirea deplină a integrității teritoriale a Ucrainei. De asemenea, nu va proteja Ucraina de continuarea imperialismului rusesc și a antiucrainismului.

Andreas UmlandFoto: Arhiva personala

În opinia majorității ucrainenilor și a altor est-europeni, a discuta cu actualul guvern rus despre un aranjament convenabil este o pierdere de timp. Doar după o înfrângere zdrobitoare a Rusiei, este fezabilă o înțelegere durabilă între Moscova și Kiev. La fel ca în perioadele anterioare din istoria țaristă și sovietică, un dezastru militar poate declanșa schimbări interne fundamentale în Rusia.

Țările occidentale, precum și alte state de pe glob, se confruntă cu o dilemă diferită. Ele sunt poate mai echivoce față de idiosincrasiile lui Putin, față de viitorul Rusiei și față de suveranitatea Ucrainei. Capitalele occidentale sunt poate mai puțin îngrijorate decât Kievul în ceea ce privește perspectivele pe termen lung ale unui acord de încetare a focului sau de pace. Ciclurile electorale din statele democratice le sugerează politicienilor în căutarea unor funcții publice să caute soluții rapide astăzi, mai degrabă decât să se angajeze în confruntări de mai mulți ani.

Provocarea cinicilor

Mulți dintre cei de la Washington, Bruxelles, Paris sau Berlin - ca să nu mai vorbim de capitalele din Asia, Africa sau America Latină - pot considera războiul ruso-ucrainean ca pe o dispută regională, post-sovietică sau/și slavă îndepărtată. Unii politicieni continuă să susțină în mod deschis că această confruntare est-europeană îi privește prea puțin. Ucraina este, într-adevăr, la distanță din punct de vedere geografic, cultural, istoric și politic de țările majorității actorilor occidentali. Acest lucru ar putea implica pentru guvernele lor faptul că investițiile financiare, militare și politice în apărarea, securitatea și redresarea Ucrainei ar trebui să fie limitate sau chiar întrerupte. De asemenea, acest lucru ar putea fi văzut ca însemnând că o pace proastă, dar rapidă, este preferabilă acum unei confruntări militare nobile, dar de lungă durată.

Dar, chiar și politicienii și guvernele care nu sunt preocupate de justiție, libertate și autodeterminare nu pot separa, totuși, comportamentul lor față de Moscova și Kiev de problemele de stabilitate și securitate globală. Ucraina este - ca și Rusia - parte integrantă a ordinii politice și juridice mondiale. Ea constituie un membru cu drepturi depline al comunității internaționale de state.

Deja în perioada 1945-1991, Republica Sovietică Ucraineană a fost, spre deosebire de Republica Sovietică Rusă, un participant non-suveran al Organizației Națiunilor Unite. După obținerea independenței în august 1991, Ucraina a devenit nu numai un membru deplin al ONU, ci și un stat pe deplin suveran. În prezent, este, de asemenea, un participant regulat la Consiliul Europei, OSCE, Tratatul de neproliferare nucleară, precum și la multe alte organizații, reglementări și acorduri internaționale.

Mănușa Kremlinului

Din acest motiv, Rusia a creat, încă de la anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, o problemă fundamentală pentru comunitatea internațională de state - inclusiv pentru acele guverne cărora le pasă prea puțin de soarta poporului și statului ucrainean. Moscova insistă asupra faptului că națiunea și statul ucrainean nu au valoare deplină. Structura, logica și funcționarea ordinii internaționale, a sistemului de securitate și a cooperării transfrontaliere presupun, totuși, că are.

La opt ani de la capturarea armată a Crimeei, Moscova și-a dublat poziția de negare a statalității ucrainene. Din nou în mod ilegal și chiar mai fără rușine, Rusia a anexat încă patru regiuni, acum în sud-estul Ucrainei continentale. Această suplimentară încălcare demonstrativă a dreptului internațional, precum și escaladarea campaniei de teroare a Moscovei împotriva civililor ucraineni începând cu 24 februarie 2022 au crescut miza. Cursul, durata, rezultatul și repercusiunile războiului au devenit din ce în ce mai pernicioase nu numai pentru Ucraina, ci și pentru soliditatea ordinii statelor suverane de pe planetă.

În urmă cu nouă ani, povestea Kremlinului cu privire la presupusul statut disputat al Crimeei a fost parțial acceptată de comunitatea internațională. Astăzi, în schimb, doar puțini politicieni, diplomați și experți ar mai putea accepta justificările odioase ale Kremlinului pentru comportamentul scandalos al Rusiei în Ucraina. Kremlinul oferă în continuare explicații presupuse de ce Ucraina nu are dreptul de a exista, cel puțin nu în granițele sale recunoscute la nivel internațional. Moscova își continuă prezentarea selectivă și falsificarea pur și simplu a istoriei, dreptului, politicii, culturii etc. ucrainene. Toate acestea sunt menite să susțină afirmația Kremlinului că Ucraina nu există cu adevărat.

Ordinea internațională, adio?

Problema campaniei de dezinformare a Kremlinului nu ține atât de mult de inexactitățile factuale și selecția selectivă a evenimentelor din istoria Ucrainei. Provocarea mai profundă a Moscovei în ceea ce privește narațiunea sa despre Ucraina este că narațiuni similare din punct de vedere retoric ar putea fi spuse despre alte multe țări. Majoritatea statelor și teritoriilor de pe glob au avut istorii confuze, alianțe contradictorii și episoade ciudate în trecutul lor vechi și recent. Unele au până astăzi teritorii disputate și identități ambivalente. Toate țările lumii la un moment dat nu au existat, ca și Ucraina. Toate nu au fost cândva națiuni reale și au avut, ca și Ucraina, granițe diferite.

În pofida comportamentului exploziv al Moscovei pentru sistemul internațional de state, Kremlinul insistă că Cutia Pandorei este goală. Mai rău, Rusia nu este, în acest fel, o țară oarecare în lumea de după Războiul Rece. Ea a moștenit de la Uniunea Sovietică un loc permanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CSONU) și statutul de stat oficial dotat cu arme nucleare în cadrul Tratatului de neproliferare (TNP).

Federația Rusă este unul dintre cei cinci membri ai comunității de popoare care au drepturi și responsabilități speciale pentru menținerea ordinii statelor naționale, a securității mondiale și a dreptului internațional. Prin acțiunile sale, Moscova subminează cele mai fundamentale principii ale Cartei ONU. Rusia răstoarnă logica regimului mondial de prevenire a răspândirii armelor atomice și statutul excepțional al celor cinci state ce au în mod oficial arme nucleare. În mâinile Rusiei, Consiliul de Securitate al ONU și TNP au devenit instrumente nu de stabilizare, ci de subminare a ordinii internaționale. -Citeste intregul articol si comenteaza pe contributors.ro