Pentru finlizarea procedurii insolventei Hidroelectrica in intervalul 01.01.2013-30.06.2013, administratorul judiciar EURO Insol avea de incasat un onorariu de performanta de minim 2.013.812 Euro si maxim 2.265.538 Euro plus TVA, onorariul fiind incasat la valoarea maxima, odata ce judecatorul sindic a aprobat, pe 26.06.2013, inchiderea procedurii insolventei.

Nicolae AurariuFoto: Arhiva personala

Deoarece EURO Insol a reusit “performanta” de a-i fi casate la Curtea de Apel si trimise la rejudecare o serie intreaga de sentinte pronuntate initial in favoarea sa, inclusiv opozitia la deschiderea procedurii, Hidroelectrica s-a intors in insolventa din care practic nici nu iesise, incepand cu 25.02.2014.

In lunile urmatoare a urmat o mica disputa pe tema onorariului de performanta incasat de administratorul judiciar. In mod normal, acesta ar fi trebuit returnat urmand ca EURO Insol sa incaseze suma stabilita pentru ipoteza finalizarii procedurii ulterior datei de 01.01.2014 (999.815 Euro + TVA), dupa iesirea din insolventa, daca s-ar fi respectat hotararea Adunarii Creditorilor din septembrie 2012.. In cele din urma, dupa mai multe sedinte, Adunarea Creditorilor a fost convinsa sa aprobe o aparenta restituire de catre EURO Insol a onorariului de performanta, aceasta fiind transformata intr-o majorare a onorariului (pana la 3.200.000 Euro plus TVA) in anumite conditii, dintre care una obligatorie pentru regularizarea sumelor datorate Administratorului Judiciar este ramanerea definitiva si irevocabila a sentintei de inchidere a procedurii. Onorariul fix a ramas acelasi, 50.000 Euro plus TVA pe luna.

Tragand o linie de final, constatam ca EURO Insol va incasa pentru iesirea din insolventa la trei ani sau poate chiar mai mult de la debutul acesteia un onorariu de “performanta” mai mare decat cel stabilit initial pentru finalizarea procedurii in timp record de 6 luni, adica inainte de 01.01.2013, suma stabilita pentru acea situatie fiind de maxim 3.020.717 Euro plus TVA.

In acelasi timp, pentru rejudecarea dal’capo a contestatiilor baietilor destepti respinse initial ca inadmisibile de judecatorul sindic Moldovan si apoi trimise la rejudecare de Curtea de Apel, Hidroelectrica plateste in prezent sume importante unor case de avocatura. Atunci cand a directionat catre propria casa de avocatura dosarele respective, motivarea domnului Borza a fost lipsa de pe piata a unor avocati capabili sa se bata cu succes cu avocatii baietilor destepti. Dupa ce Hidroelectrica a pierdut la Curtea de Apel, s-au gasit alti avocati, si buni si neplatiti de adversari … Iesitul fortat din insolventa, in iunie 2013, cand opozitiile la deschiderea procedurii nu erau finalizate, cand cele mai importante contestatii la tabelul preliminar al creantelor nu erau finalizate, costa scump Hidroelectrica : pe langa onorarii platite de doua ori caselor de avocatura in urma rejudecarii dosarelor, inseamna si timp pierdut, dupa aproape trei ani de la debutul insolventei dosarele respective nefiind finalizate la instanta de fond.

Rezulta clar interesul practic al administratorului judiciar de a nu parasi Hidroelectrica, chiar si in conditiile in care este condamnat penal pentru conflict de interese si incompatibil cu exercitarea meseriei de practician in insolventa la Hidroelectrica, datorita faptului ca in perioada iunie-noiembrie 2013 a detinut functia de membru si apoi Presedinte al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica. In plus, imaginea de prim energetician al tarii, meticulous si abil construita, ar avea de suferit, implicit si ambitiile politice recent declarate.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro