Dupa Intifada la Arafat, Traian Basescu tace ca pestele. Revenirea lui in dezbaterea publica dupa o indelungata abstinenta poate fi conceputa mai greu fara un gest spectaculos, un fel de “draga Stolo” adaptat contextului politico-social. M-am gandit la 7 artificii mediatice care sa asigure un come-back de efect in arena politica si un retus semnificativ adus imaginii Presedintelui. Sigur, lista ramane deschisa:

1.Descindere in mijlocul protestatarilor din Piata Universitatii

Cu cativa SPP-isti plantati strategic problema unei reactii violente din partea manifestantilor ar putea fi rezolvata, mai raman violentele de limbaj. Dar cine poate bombarda interminabil cu insulte cand primeste scuze inlacrimate, sinceritate bine jucata si niste hahaieli homerice plus promisiunea ca de acum in colo va exista un consilier la Cotroceni care sa noteze disciplinat ofurile manifestantilor pasandu-le apoi la Palatul Victoria? Dupa care Presedintele sa dea raportul in Piata asupra stadiului in care se afla rezolvarea acestora in fiecare luna (cum, a mai primis asta?). Impresia generala va fi pozitiva, multi vor gandi “ia uite ca Basescu chiar are c...(rimeaza cu “oaie” dar nu-l priveste pe Gigi Becali).

2. Presedintele se ratoieste in direct la Elena Udrea

Va imaginati o emisiune cu ministrul Dezvoltarii in care presedintele sa intervina prin telefon certand demnitarul ca a uitat sa se preocupe de problemele oamenilor, ca alte sunt prioritatile, ca ar trebui sa revizuiasca strategia dupa care face licitatiile publice? Ma rog, si eu imi imaginez mai greu, dar ce impact ar avea asta asupra unei parti mai slabe de inger a electoratului! Dupa debarcarea lui Baconschi, decizie strategica excelenta care ofera multimii capul lui Motoc (“ia uite ce pateste cine insulta poporul!”) si UNPR-ului un pretext pentru a-si promova imaginea (inlocuitor Diaconescu) poate-poate sare de pragul electoral, umilirea in public a Elenei Udrea ar anula, paradoxal, multe din badaraniile anterioare ale Presedintelui, cel putin din perspectiva votului negativ pe care il deconteaza PDL-ul. Bruscarea Elenei Udrea face cat jumatate din cresterea TVA (parerea mea!)

3. Bancherii sunt de vina!

Cand nu poti pune in paranteza responsabilitatile si impresiile negative dupa ani buni de guvernare si presedinte-jucator, mai bine arunci vina asupra altora. Si cine ar fi mai potrivit decat sectorul bancar pentru a deconta asta? “Cer o lege a falimentului personal, asa cum FMI a solicitat si Guvernului ungar” ar fi o declaratie de efect, nu? Sigur, in an electoral e greu de urmarit daca se si pune in practica, asa cum si reducerea numarului de parlamentari s-a terminat in coada de peste.

4. “Vreau o dezbatere in direct cu Ponta, Antonescu si ala micu’ de la PC!”

Natiunea trece prin momente grele, coeziunea sociala lipseste, trebuie sa lasam de-o parte orgoliile si sa cautam solutii pentru a iesi la liman....-incep sa invat, nu? Pretexte pentru o astfel de intalnire sunt multe, un discurs impaciuitor cand interlocutorii se reped in haita sa te sfasie are efecte nebanuit de... favorabile. Presedintele va reusi sa pozeze din nou in “singur impotriva tuturor”- postura lui favorita, reusind inca o data sa se victimizeze eficace (remember: sa-ti fie rusine Dinu Patriciu!).

5. Basescu sta la o sueta amicala cu Regele

O reconciliere de substanta pare mai greu de crezut, cei doi nu sunt compatibili (desi in istorie au mai existat personaje care sa cumuleze rolul de monarh constitutional si pornirile de tiran sentimental). Nu cred ca merge cu “am gresit majestate, ha, ha, ha”dar pretexte pentru intalniri informale se pot gasi, poate si un post onorific pentru Radu Duda folosit ca momeala. Efectul mediatic este garantat iar Presedintele va bifa simultan 2 calitati oarecum opuse: imprevizibilitate si.. flexibilitate.

6. Galeriile de fotbal iau castane in prime time

“Mai baieti de ce va dati mereu in petec, de ce nu intrati in randul lumii, ce sa ma fac cu voi?” i-ar dojeni parinteste Presedintele la Cotroceni in fata camerelor de filmat inlacrimand niste babute la o ora de maxima audienta. Intrati la Cotroceni pentru un perdaf ultrasii pot iesi apoi pacificati cu promisiunea ca vor deveni SPP-isti daca se cumintesc si lasa a doua zi un CV.

7. Nefericitul Presedinte este “exorcizat” de Prea-Fericitului Daniel. OTV transmite

Scenariu: Omul a gresit, isi marturiseste pacatele, iese pocait, cu un suflu (!) nou si promite sa ramana curat desi e bagat pana in gat in politica. Cine o transforma pe Sfanta Parascheva in agent electoral mananca o paine buna in Romania.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Dogaru