17 organizatii neguvernamentale de mediu i-au transmis, luni, ministrului mediului Attila Korodi o scrisoare prin care il asigura de sprijin in procesul pe care compania Rosia Montana Gold Corporation i l-a intentat demnitarului. De asemenea, semnatarii scrisorii sustin ca vor apela la toate mijloacele civice si legale pentru ca procedurile de autorizare ale proiectului Rosia Montana sa se desfasoare conform legii.

Astfel, cele 17 ONG-uri afirma ca vor formula cereri de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, interventii prin care isi propun sa sustina decizia Ministerului Mediului de a suspenda procedura de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului minier de la Rosia Montana.

In acest sens, scrisoarea precizeaza ca "prin suspendarea procedurii de obtinere a acordului de mediu, Ministerul Mediului a aplicat corect prevederile legislatiei privind autorizarea lucrarilor de constructii si privind evaluarea impactului asupra mediului".

In ceea ce priveste faptul ca in acelasi proces sunt chemati, in nume personal, ministrul mediului si secretarul de stat Silviu Stoica, organizatiile neguvernamentale apreciaza ca "aceasta actiune disperata a Rosia Montana Gold Corporation este doar o incercare de intimidare".

Cele 17 organizatii semnatare sunt Fundatia Strawberry Net, Asociatia "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", Fundatia Terra Mileniul III, Asociatia Valea Soarelui, Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont, Fundatia Transilvania Trust, Asociatia Ecologista Floare de Colt, Centrul de Consultanta Ecologica Galati, Asociatia Arin, Asociatia Transilvania Verde, Asociatia Tinutul Secuiesc Verde, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania, Societatea Carpatina Ardeleana - Baia Mare, Focus Eco Center, Asociatia de Turism si Ecologie Trascau Corp, Ecotop Oradea, Halit Eco Club. Acestora li se adauga Greenpeace, Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, care si-au declarat, saptamana trecuta, sustinerea fata de autoritatile de mediu.