O balenă tânără, de sex masculin, a fost găsită în sudul Spaniei la sfârșitul lunii februarie. Autopsia a dezvăluit că animalul a murit după ce a suferit un șoc gastric, în urma înghițirii a 29 de kilograme de plastic, relateazăiflscience.com.

BalenaFoto: Captura YouTube

În stomacul și în intestinele balenei au fost descoperite bucăți de frânghii, pungi și sticle de plastic sau săculețe din rafie.

Experții de la Centrul de salvare Wildlife El Valle sunt de părere că mamiferul de 10 metri și 6 tone a murit după apariția unei inflamații a pereților interiori ai abdomenului (peritonită), declanșată în general de o infecție bacteriană sau fungică. Acest lucru, spun specialiștii, a fost, cel mai probabil, rezultatul cantităților masive de plastic nedigerate de organism.

Nu este prima dată când o balenă moare din cauza ingerării de materiale plastice. În mod tragic, aceasta reprezintă o situație care devine din ce în ce mai comună. În 2016, o altă balenă a eșuat pe țărm, după ce a înghițit o plasă de pescuit de 13 metri.

Impactul poluării cu plastic a oceanelor. O amenințare reală pentru viața balenelor și a rechinilor

Oamenii de știință sunt de părere că trebuie să existe mai multe cercetări referitoare la impactul poluării cu plastic asupra balenelor și a rechinilor, în special pentru că viața a numeroase specii de vietăți marine se află în pericol din acest motiv.

Un studiu publicat în revista "Trends in Ecology and Evolution" susține că vietățile aflate în oceane ar înghiți sute de bucăți mici din plastic zilnic. Din acest motiv, poluarea cu microplastic are potențialul de a reduce semnificativ numărul populației de pești.

Aceste bucăți mici din plastic, cu o lungime mai mică de cinci milimetri, pot fi dăunătoare pentru viața acvatică și oceanică. Posibilele riscuri ale ingerării includ reducerea asimilării nutritive și deteriorarea sistemului digestiv. În plus, expunerea la toxinele din plastic ar putea afecta numeroase procese biologice, precum creșterea și reproducerea.

Animalele marine de dimensiuni mari înghit sute de metri cubi de apa zilnic pentru a își procura hrana necesară, ingerând în acest proces și plasticul existent în apă.