A apărut o oportunitate rară de afaceri. Dar bântuie pandemia, iar personalul este insuficient, așa că fiecare trebuie să se mobilizeze. Ești nerăbdător să te apuci de treabă și vrei ca toată echipa ta să fie la fel. Cum faci ca s-o mobilizezi? întreabă Inc., dar oferă și o soluție.

Mark Twain în laboratorul lui Nikola Tesla, 1894Foto: Wikipedia

Chiar și oameni deștepți, dar lipsiți de inteligență emoțională, pot să-și compromită intențiile atunci când vor să-i convingă pe alții:

  • Nu reușesc să exprime obiectivele cu precizie;
  • Se concentrează pe ce vor să spună, neglijând să urmărească cum ajunge mesajul la urechile celorlalți;
  • Încurcă direcțiile și fac ocolișuri când vorbesc, așa că devine tot mai puțin clar ce speră că vor face ceilalți.

Liderul mediu – sau chiar unul peste medie – își va aduna echipa și va explica de ce este o mare ocazie pentru companie și de ce este momentul ca toți să se ridice fiecare la înălțimea ei.

Puțini cunosc însă unul din celebrele citate extra-literare ale lui Mark Twain, care vine dintr-o scrisoare pare-se scrisă unui prieten acum 150 de ani. Versiunea populară sună astfel:

Dacă aș fi avut mai mult timp, ți-aș fi scris o scrisoare mai scurtă.

Unii încă se întreabă dacă a spus chiar așa sau doar a parafrazat ceva ce scrisese înainte Blaise Pascal în franceză.

Dar Twain cu siguranță știa: să pregătești un mesaj bun cere timp, dar unul cu adevărat muncit ca să-și atingă scopurile poate lua o groază de și mai mult timp. Este adevărat pentru scrisori și cărți, pentru articole de presă, dar și în comunicarea strategică în manieră emoțional inteligentă.

Așa că un lider cu inteligență emoțională își va articula mesajul din punctul de vedere al echipei:

  • Ce aduce ocazia pentru toți la un loc,
  • Ce înseamnă pentru fiecare participant și
  • De ce anume este nevoie de la fiecare ca să se atingă scopul.

Partea dificilă este că va lua mai mult timp pentu a gândi din toate aceste unghiuri și de găsi mesajele corecte. Poate că lucrurile ar trebui segmentate, astfel încât să nu fie comunicat totul dintr-o dată. Dincolo de toate acestea, mai există și cerința de a fi concis.

Aici intervine inteligența emoțională – conștientizarea emoțiilor proprii și ale celorlalți, iar apoi stimularea lor în scopul atingerii obiectivelor. Așa că poate fi necesar și să pui tot ce știi în scris, fie și numai ca să înțelegi mai bine ce gândești. Altfel, există loc în viață și în conducerea de echipe și pentru vorbărie lungă.