Colonelul Muammar Gaddafi sfideaza coalitia internationala, in a cincea zi a interventiei militare din Libia, unde lupte sangeroase opun fortele guvernamentale rebelilor iar problema asumarii comandamentului operatiunilor de catre NATO ramane in continuare sub semnul intrebarii, relateaza AFP.

UPDATE ORA 5:00 Autoritatile libiene au prezentat jurnalistilor, intr-un spital dinTripoli trupurile carbonizate a 18militari si civili ucisi de aviatia coalitiei, in timpul raidurilor de miercuri noapte. Fortele aliate au bombardat Libia timp de cinci nopti consecutive, dar au reusit pana acum sa opreasca tancurile lui Muammar Gaddafi.

O Explozie de mare amploare intr-o baza militara la est de Tripoli, miercuri seara.Aviatia libiana "nu mai exista ca forta de lupta" dupa interventia coalitiei internationale, a afirmat un ofiter de rang inalt din Royal Air Force, Greg Bagwell, citat de AFP.

"In realitate, fortele lor aeriene nu mai exista ca forta de lupta", a explicat generalul britanic, la baza Gioia del Colle, in sudul Italiei.

NATO nu va exercita "comanda politica" a coalitiei internationale din Libia, dar va interveni ca un "instrument de planificare si de conduita operationala" in punerea in practica a zonei de excludere aeriana, a declarat ministrul francez de externe, Alain Juppe.

17 persoane au fost ucise marti la Misrata de fortele pro-Gaddafi, relateaza AFP, care citeaza un doctor.

In cadrul primei aparitii de la lansarea ofensivei, colonelul Gaddafi a afirmat marti seara, in fata partizanilor sai adunati la resedinta sa din Tripoli ca tara sa era "pregatita pentru batalie, fie ea lunga sau scurta".

"Vom castiga aceasta batalie", a spus el, in imaginile difuzate de televiziunea libiana.

Majoritatea tarilor NATO care participa la operatiuni spera ca alianta sa-si asume comanda acestor operatiuni.

Coalitia, care si-a inceput operatiunile in 19 martie, doua zile dupa ce ONU a acordat unda verde, prin rezolutia 1973, nu a reusit pana in prezent sa puna capat ciocnirilor sangeroase intre fortele pro si anti-Gaddafi.

Presedintele american Barack Obama a declarat marti ca Statele Unite au redus de o maniera "semnificativa" numarul de zboruri deasupra Libiei, iar punerea in functiune a unei zone de excluziune aeriana s-ar putea termina in curand.

Avioanele coalitiei internationale au efectuat in total 336 de zboruri si au lovit 108 tinte incepand de sambata, potrivit Pentagonului.

Secretarul de stat Hillary Clinton spune ca apropiati ai colonelului Gaddafi discuta la nivel international identificarea unei cai de iesire din acest conflict.

Ea a indicat de asemenea ca a luat cunostinta de informatii potrivit carora unul dintre copiii lui Muammar Gaddafi ar fi fost ucis de o lovitura aeriana, dar "probele nu sunt suficiente".

Marti, la caderea noptii, tiruri ale apararii anti-aeriene urmate de explozii indepartate s-au auzit la Tripoli, pentru a treia seara consecutiv. Duminica seara, o resedinta a liderului libian a fost distrusa de o racheta.

Pe teren, fortele loiale lui Gaddafi nu si-au incetat bombardamentele, desi liderul libian a anuntat o incetare a focului duminica seara.

La Yefren (130 km sud-vest de Tripoli), "fortele lui Gaddafi au efectuat o ofensiva luni si marti in regiune iar luptele s-au soldat cu 9 morti", sustine un locuitor.

La est de Tripoli, cinci persoane, dintre care patru erau copii, au fost ucise marti la Misrata, al treilea oras al tarii, de tiruri ale fortelor pro-Gaddafi, spun rebelii. Tancuri si lunetisti ai fortelor guvernamentale amplasati pe principala artera a orasului au deschis focul "orbeste", afirma un purtator de cuvant al rebelilor.

Dupa ce NATO a anuntat lansarea unei operatiuni pentru a controla embargoul asupra armamentului destinat Libiei, Olanda si-a anuntat intentia de a contribui cu sase avioane de lupta F-16 si aproximativ 200 de soldati.

Berlinul, in schimb, a anuntat suspendarea participarii navelor sale la operatiunile NATO din Mediterana.

In ceea ce priveste chestiunea controversata a unui transfer rapid al comandamentului catre Alianta atlantica, Parisul si Washingtonul au anuntat marti seara ca au ajuns la un acord asupra rolului NATO, prezentandu-l insa sensibil diferit.

Elysee a anuntat ca Nicolas Sarkozy si Barack Obama "au cazut de acord asupra modalitatilor de utilizare a structurilor de comanda ale NATO in sustinerea coalitiei". Casa Alba a evocat un "rol cheie" pentru NATO, expresie care nu a fost insa reluata si de presedintia franceza.

Aceste discutii aparent tehnice ascund din ce in ce mai putin divergentele tot mai mari asupra controlului, nu militar, ci politic al operatiunilor in curs.

Colonelul Gaddafi, aflat la putere de 42 de ani, se confrunta din 15 februarie cu o revolta care s-a soldat cu sute de morti si a determinat peste 300.000 de oameni sa fuga din tara.

Presa oficiala din China s-a dezlantuit miercuri impotriva loviturilor aeriene din Libia, care ar fi motivate de setea de petrol si de dominare a tarilor occidentale, acuzand in principal Franta.