Premierul Gordon Brown a reusit sa comita cea mai mare gafa politica personala din istoria alegerilor britanice, dupa ce a etichetat drept "bigota" o pensionara care s-a declarat ingrijorata de imigratia din Europa de Est, crede Charlie Beckett, directorul think-tank-ului Polis din cadrul departamentului de media de la London School of Economics (LSE).

Acestea sunt "cele mai palpitante alegeri pe care Marea Britanie le-a avut in cel putin ultimii 50 de ani. Sunt si cele mai interesante alegeri, iar in aceasta dimineata v-ati trezit cu cea mai mare gafa politica personala comisa vreodata de un lider politic in timpul unei campanii electorale in aceasta tara. Hiperbolizarea este intru totul justificata", afirma el.

Charlie Beckett, care a facut jurnalism politic timp de 20 de ani pentru BBC si Channel 4, s-a referit astfel la episodul de miercuri, cand premierul Marii Britanii, Gordon Brown, in stresul ultimelor zile ale campaniei electorale, a etichetat drept "bigota" o pensionara din Rochdale, unde se afla in acel moment liderul laburist in campanie. Aceasta il abordase pe premier cu mai multe probleme, printre care si imigratia. Gillian Duffy si-a exprimat ingrijorarea fata de "toti acesti imigranti est-europeni".

Remarca a fost facuta dupa incheierea vizitei, cand premierul britanic a comentat, in masina, impresiile vizitei, uitand insa ca are asupra sa un microfon tip lavaliera lasat deschis. Inregistrarea a fost facuta imediat publica. Gordon Brown a fost nevoit sa o viziteze pe dna Duffy, o sustinatoare a partidului Laburist, pentru a-si cere personal scuze.

"In aceaste alegeri palpitante, unde neprevazutul se intampla constant, acest episod este cu adevarat important", explica Charlie Beckett. Potrivit acestuia, rezonanta gafei are o insemnatate aparte, fiindca imigratia a fost doar una dintre cele sase probleme pe care Gillian Duffy le-a adresat primului ministru britanic.

"Imigratia este un cifru pentru supararea si teama pe care oamenii le resimt vis-a-vis de o serie intreaga de probleme, dar este si un cifru care indica faptul ca oamenii se simt 'deconectati' de clasa politica si, in opinia mea, si de media. Oamenii simt ca nimeni nu se ingrijeste de nevoile lor, ca politicienii nu le inteleg problemele si frustrarile. (...) In ceea ce priveste campania, episodul nu se putea produce intr-un moment mai critic de atat, pentru toate partidele, dar mai ales pentru laburisti: sondajele de opinie se stabilizasera si Gordon Brown incerca sa mai adune cateva procente de la electoratul indecis si de la sustinatorii lui de baza. In acel moment, a reusit sa antagonizeze ambele parti."