Cresterea continua a preturilor alimentelor va declansa proteste si pune in pericol stabilitatea politica in lume, a avertizat un oficial ONU, dupa doua zile de proteste ample in Egipt fata de dublarea preturilor la produsele de baza, in numai un an, si dupa actiuni similare in lume, scrie cotidianul The Guardian in editia electronica de miercuri.

John Holmes a declarat, la o conferinta in Dubai, ca aceasta crestere continua a preturilor la alimente va atrage proteste in tarile vulnerabile.

El considera ca lipsa alimentelor si scumpirea carburantilor vor accentua efectele incalzirii globale.

“Implicatiile crizei alimentelor asupra securitatii nu trebuie subestimate atat timp cat manifestatii din aceasta cauza au loc deja in lume”, a spus Holmes.

In medie, la nivel global, preturile au crescut cu 40% fata de vara trecuta.

In urma cu doua saptamani, reprezentantii Programului Mondial pentru Alimentatie al Natiunilor Unite au lansat un apel de extrema urgenta cerand 500 de milioane de dolari (325 de milioane de euro) in urmatoarea luna, pentru a evita rationalizarea ajutoarelor alimentare tarilor aflate in dificultate.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (WFP), Josette Sheeran, atentiona ca, daca fondurile necesare nu vor sosi pana la 1 mai s-ar putea ca cei care au nevoie de alimente sa ramana fara ele.