Ţările NATO ar trebui să convină la următorul lor summit de la Washington asupra unei ţinte de 2,5% din PIB pentru apărare, consideră ministrul de externe britanic David Cameron, conform extraselor dintr-un discurs pe care îl va susţine joi şeful diplomaţiei britanice, transmit agențiile dpa, AFP și Reuters, citate de Agerpres.

David Cameron alaturi de premierul britanic Rishi SunakFoto: Simon Dawson / Avalon / Profimedia

La summitul NATO din iulie „toţi aliaţii trebuie să fie în grafic” pentru îndeplinirea angajamentului asumat în 2014 de a aloca apărării 2% din PIB, iar apoi trebuie „să treacă rapid la stabilirea unei noi ţinte de 2,5% din PIB pentru toţi aliaţii NATO”, va afirma Cameron în primul său discurs major în calitate de ministru de externe.

Conform datelor NATO, două treimi dintre cei 32 de membri ai Alianţei ar urma să atingă sau să depăşească ţinta de 2% în anul în curs, de la 11 în 2023. Anul trecut, doar cinci state ale NATO - Polonia, SUA, Grecia, Estonia şi Lituania - au cheltuit pentru apărare mai mult decât 2,5% din produsul lor intern brut, aminteşte dpa.

David Cameron îi critică totodată pe unii dintre aliaţii Londrei pentru că nu fac suficient în domeniul apărării, subliniind că NATO trebuie să „adopte o atitudine mai dură într-o lume mai dură”.

„Dacă este să învăţăm ceva din invazia ilegală a lui (preşedintelui rus Vladimir) Putin, trebuie să fie faptul că dacă nu acţionăm din timp nu facem decât să încurajăm un agresor”, afirmă el, între altele, în discursul pregătit pentru a fi susţinut la Centrul naţional pentru securitate informatică.

Cameron urmează să susţină joi încă un discurs, la reuniunea diplomatică anuală de la Mansion House, reşedinţa „Lordului Primar” (Lord Mayor, administratorul City-ului londonez), Michael Mainelli.

Davind Cameron afirmă că Ucraina poate lovi Rusia cu arme britanice

Săptămâna trecută Cameron a fost criticat dur de Moscova, după ce a anunțat un ajutor militar anual de trei miliarde de lire sterline (3,74 miliarde de dolari) pentru Ucraina, „atât timp cât va fi nevoie", și că Londra nu are nicio obiecție cu privire la utilizarea armelor britanice pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

„Ucraina are acest drept. Așa cum Rusia lovește în interiorul Ucrainei, puteți înțelege foarte bine de ce Ucraina simte nevoia să se asigure că se apără", a declarat Cameron pentru Reuters în timpul unei vizite pe care a efectuat-o joia trecută la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat comentariile drept periculoase și îngrijorătoare și a declarat că acestea ar putea pune în pericol întregul sistem al arhitecturii de securitate europeană.

Potrivit acestuia, poziția Marii Britanii duce la o „escaladare directă” a conflictului din Ucraina.