Poliția din Paris a intrat vineri în prestigioasa universitate franceză Sciences Po și i-a evacuat pe studenții activiști care ocupaseră clădirile acesteia în semn de protest față de războiul Israelului din Gaza, scrie Reuters.

Intervenție a poliției la Sciences Po Foto: Poitout Florian/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un martor a relatat pentru Reuters cum poliția a intrat în clădiri și i-a scos pe mulți dintre cei aproximativ 70 de protestatari aflați înăuntru.

Spre deosebire de unele campusuri universitare din Statele Unite, protestele din Franța au fost pașnice și nu au existat semne de violență în timp ce studenții erau scoși din clădiri.

Sciences Po a devenit epicentrul protestelor studențești franceze care cer încetarea războiului și tăierea legăturilor academice cu Israelul, care s-au răspândit în Franța, dar au rămas la o scară mult mai mică decât cele din Statele Unite.

Vineri, universitatea a fost închisă pe parcursul zilei, cu o prezență intensă a poliției în jurul clădirii sale principale.

Jack, un student de la Sciences Po care a refuzat să își dea numele de familie, a declarat că a fost unul dintre cei aproximativ 70 de studenți care au petrecut noaptea de joi spre vineri ocupând una dintre clădirile principale ale universității din centrul Parisului.

El a declarat vineri dimineață pentru Reuters că protestatarii au refuzat un ultimatum din partea oficialilor universității de a elibera părți mari din clădire și de a-și restrânge mișcarea la o zonă determinată mai mică.

Un purtător de cuvânt al Sciences Po a declarat că înainte de intervenția poliției că universitatea caută o „soluție negociată pentru a pune capăt impasului” cu studenții săi și că unele dintre campusurile sale satelit din Reims, Le Havre și Poitiers au fost, de asemenea, afectate de proteste.

Sciences Po Lyon, o universitate neafiliată din cel de-al treilea oraș ca mărime din Franța, a fost de asemenea blocată vineri de studenții protestatari, la fel și școala de jurnalism din Lille, au arătat imaginile difuzate de canalele de știri franceze.

Directorul Sciences Po, Jean Basseres, a respins joi cererile protestatarilor de a revizui relațiile sale cu universitățile israeliene, ceea ce i-a determinat pe protestatari să își continue mișcarea, cel puțin o persoană intrând în greva foamei, potrivit unui student care a vorbit în numele protestatarilor.

Samuel Lejoyeux, care conduce Uniunea Studenților Evrei din Franța, a declarat că protestele studenților francezi au rămas mai pașnice decât cele din Statele Unite, deoarece în Franța există o dorință mai mare de dialog.

„Cu majoritatea covârșitoare a studenților din universitățile franceze, inclusiv Sciences Po, este încă posibil să existe o dezbatere. Cred chiar că există o poftă mai mare de dezbatere”, a declarat el la postul de televiziune BFM TV.

Zeci de campusuri universitare din SUA au fost ocupate în ultimele zile de studenții care protestează față de războiul din Gaza și cer școlilor să renunțe la orice legătură financiară sau de altă natură cu Israelul.

Protestele declanșate de războiul din Gaza s-au amplificat în ultimele săptămâni în campusurile studențești americane și, inspirate de evenimentele de la prestigioasa Universitate Columbia, au cuprins zeci de școli.

Peste două mii de demonstranți au fost arestați până acum, au existat acuzații de antisemitism, ciocniri cu poliția care a intrat în forță pentru a demola taberele de protestatari și chiar violențe în toată regula, în special la Universitatea California (UCLA), atunci când contramanifestanții pro-israelieni au atacat mulțimea pro-palestiniană.

Un lucru cert: în vreme ce au atras atenția întregii lumi, manifestațiile nu au reușit să își îndeplinească obiectivele concrete. Universitățile nu intenționează să renunțe la legăturile cu Israelul sau la investițiile în companii care au legătură cu Israelul, iar președintele Joe Biden a subliniat că protestele nu l-au forțat să-și modifice politica din Orientul Mijlociu.