Alex Karp, directorul general al Palantir, o companie care oferă servicii de software şi inteligenţă artificială pentru sectorul de apărare şi informaţii al SUA, a declarat, în cadrul unui eveniment de profil înalt din Washington DC, că dorește să-i trimită pe studenții protestatari americani în Coreea de Nord în cadrul unui „program de schimb” pentru a le oferi o perspectivă de viață, scrie Business Insider.

Protest la Universitatea ColumbiaFoto: Catherine Nance / Zuma Press / Profimedia

Alex Karp, CEO-ul importantei companii americane, a făcut aceste declarații la un eveniment la care au mai vorbit alți directori de companii, dar și președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și alți câțiva membri ai Congresului.

În cadrul unei conversații despre impactul AI asupra războiului din Ucraina și Israel, Jacob Helberg, consilierul principal pe probleme de politică al directorului general de la Palantir, a menționat „sloganurile pro-Hamas” scandate la „universități foarte prestigioase” din SUA.

În acest context, Karp a susținut că unii protestatari din campusuri erau chiar pro-Coreea de Nord.

„Vom face un program de schimb sponsorizat de Karp”, a spus el. „Câteva luni în Coreea de Nord. Să vedem ce părere aveți despre asta”, a adăugat el.

Mai devreme în timpul discuției, Karp a criticat protestele anti-Israel de la Universitatea Columbia, unde ofițerii NYPD au arestat 300 de protestatari la începutul acestei săptămâni.

„Uitați-vă la Columbia”, a spus el. „Nu există literalmente nicio modalitate de a explica investiția în școlile noastre de elită, iar rezultatul este o religie păgână - o religie păgână a mediocrității și a discriminării și a intoleranței și a violenței”, a spus el.

Karp a adăugat că, în opinia sa, un „dublu standard” s-a răspândit în campusuri, unde protestatarii se dedică „unei arhitecturi antidiscriminatorii, în timp ce își pun măști și exclud populația care a fost cea mai discriminată în ultimii 3.000 de ani”.

Zeci de campusuri universitare din SUA au fost ocupate în ultimele zile de studenții care protestează față de războiul din Gaza și cer școlilor să renunțe la orice legătură financiară sau de altă natură cu Israelul.

Problema a căpătat accente politice în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, republicanii acuzând unii administratori de universități că închid ochii la retorica antisemită și la hărțuirea antisemită, scrie Reuters.

Unii protestatari au fost acuzați că și-au exprimat susținerea pentru Hamas, o organizație teroristă. Iar studenții evrei au atras atenția că se simt în mod direct amenințați.

Tabăra pro-palestiniană, inclusiv evreii care se opun acțiunilor israeliene din Gaza, au spus că sunt catalogați pe nedrept drept antisemiți pentru că au criticat guvernul israelian și și-au exprimat sprijinul pentru drepturile omului.

Multe universități se luptă încă să facă față manifestațiilor din campusuri, cu doar câteva zile înainte de ceremoniile de absolvire, poliția evacuând joi dimineață, după confruntări tensionate, o tabără de protestatari de la Universitatea California din Los Angeles.

Joi, după confruntările intense de la UCLA, Biden a avertizat că protestatarii au dreptul la liberă exprimare, dar că manifestațiile trebuie să respecte legea. El a mai spus că în campusuri nu ar trebui să existe antisemitism sau orice alt limbaj al urii.

Și, în cele din urmă, președintele a subliniat că protestele nu i-au influențat în niciun fel politica privind Israelul și războiul din Gaza.