Judecătorii Curții Internaționale de Justiție (CIJ) de la Haga au respins marți impunerea unei interdicții de urgență care să oprească exporturile de arme ale Germaniei către Israel, instanța adăugând însă că rămâne profund îngrijorată de situația din Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la HagaFoto: Remko de Waal / AFP / Profimedia

Însă instanța a respins de asemenea și solicitarea Germaniei de a clasa dosarul, astfel că procesul va continua.

Nicaragua ceruse CIJ să ordone Germaniei să pună capăt exporturilor de arme și armament către Israel și să reia finanțarea organizației UNRWA, agenția ONU pentru ajutorarea palestinienilor, afirmând că există un risc serios privind comiterea unui genocid în Gaza.

În motivarea deciziei sale, CIJ a notat că actualele circumstanțe prezentate de Nicaragua nu sunt de o asemenea natură încât să justifice impunerea interdicției de urgență.

„Curtea rămâne profund îngrijorată de condițiile de trai catastrofale ale palestinienilor din Fâșia Gaza, mai ales în ceea ce privește privațiunea prelungită de mâncare și alte necesități de bază la care au fost supuși”, a declarat judecătorul Nawaf Salam, care a prezidat cazul.

Ce acuzații au fost aduse Germaniei în fața instanței internaționale

Nicaragua acuză Berlinul că încalcă dreptul umanitar internațional, dar și Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid din 1948 prin continuarea livrărilor de armament către Israel după ce CIJ a stabilit în luna ianuarie că este posibil ca Israelul să fi încălcat în timpul operațiunilor militare din Gaza unele dintre drepturile garantate de convenția încheiată după al Doilea Război Mondial.

Însă dosarul va merge acum mai departe, următoarea mutare urmând a fi în curtea Germaniei, care va avea posibilitatea să ridice o obiecție preliminară privind jurisdicția CIJ în această speță.

Până la pronunțarea unei decizii finale ar putea trece ani de zile, iar curtea nu are un mecanism de a impune respectarea hotărârilor sale.

Însă practica a demonstrat că majoritatea opiniilor consultative sunt luate în considerare.

CIJ a emis deja avize consultative cu privire la chestiuni precum legalitatea declaraţiei de independenţă a Kosovo faţă de Serbia în 2008 sau ocuparea Namibiei de către Africa de Sud sub regimul de apartheid. De asemenea, a emis un aviz în 2004 în care spunea că anumite părţi ale zidului ridicat de Israel în teritoriile palestiniene ocupate sunt ilegale şi ar trebui demolate.

Într-un caz separat CIJ este așteptată acum să ofere un verdict și asupra legalității ocupației israeliene din teritoriile palestiniene.