Două candidate ale stângii radicale franceze la alegerile europarlamentare, activista franco-palestiniană Rima Hassan şi lidera deputaţilor LFI („Franţa Nesupusă”) Mathilde Panot, sunt audiate marţi de poliţie în cadrul unor anchete desfăşurate în Franţa pentru „apologie a terorismului”, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Mathilde PanotFoto: Quentin De Groeve / AFP / Profimedia Images

LFI, partidu fondat de politicianul de extrema stângă Jean-Luc Mélenchon, a calificat aceste convocări la poliţie drept „cenzură” şi a chemat la o manifestaţie de sprijin începând de la ora locală 08:30 (06:30 GMT) în apropierea tribunalului din Paris şi a sediului poliţiei judiciare, în arondismentul al XVII-lea al capitalei.

Mathilde Panot este convocată pentru a da explicaţii despre un comunicat publicat de grupul său parlamentar pe 7 octombrie 2023, în ziua în care Hamas a comis atacul său fără precedent pe teritoriul Israelului. Textul a provocat o polemică pentru că a comparat atacul Hamas, descris ca „o ofensivă armată a forţelor palestiniene”, cu „intensificarea politicii de ocupaţie israeliene” în teritoriile palestiniene.

La rândul său, Rima Hassan, a şaptea pe lista LFI pentru alegerile din 9 iunie, este convocată în legătură cu declaraţii făcute între 5 noiembrie şi 1 decembrie 2023. Jurista în vârstă de 32 de ani a fost criticată mai ales pentru că, într-un interviu acordat la sfârşitul lui noiembrie, a spus că este „adevărat” că Hamas desfăşoară o acţiune „legitimă”.

Partidul lui Mélenchon spune că Israelul comite „genocid” în Fâșia Gaza

LFI, care califică drept „genocid” situaţia din Gaza şi a făcut din apărarea cauzei palestiniene principala temă de campanie, denunţă o „derivă autoritară” şi o instrumentalizare a justiţiei vizând reducerea la tăcere a vocilor propalestiniene.

LFI denunţă de asemenea dubla anulare acum 10 zile a unei conferinţe pe care Rima Hassan şi Jean-Luc Mélenchon urmau să o susţină la Lille pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu.

Rima Hassan a deplâns luni „o incriminare a vocilor care se exprimă pe chestiunea palestiniană”, susținând că „anchetatorii îşi fac pur şi simplu munca” după „demersurile abuzive” ale unor organizaţii proisraeliene.

După data de 7 octombrie, numărul semnalărilor şi reclamaţiilor de „apologie a terorismului” a explodat în Franţa. Parchetul din Paris, care gestionează majoritatea acestor cazuri, a primit 386 de sesizări până acum.