Cunoscut la nivel internațional pentru poziția sa din timpul pandemiei de COVID, când a contestat datele oficiale privind mortalitatea, expertul rus Alexei Raksha a acordat un interviu HotNews.ro în care a explicat ce s-a întâmplat în ultimii doi ani cu populația Federației Ruse, în condițiile migrației, dar și a mortalității de pe front.

Expertul în demografie rus Alexei RakshaFoto: YouTube / WillWest News / Profimedia

Alexei Raksha este unul dintre cei mai citați experți în demografie din Rusia. A lucrat timp de șase ani în cadrul agenției ruse de statistică Rosstat, unde a realizat mai multe studii, analize și a elaborat recomandări de politici publice.

Expertul a intrat în atenția publicului internațional în timpul pandemiei de coronavirus când a pus la îndoială statisticile oficiale privind mortalitatea COVID-19 și a început să publice propriile date, după cum a arătat biroul din Rusia al „Radio Europa Liberă”. Acest lucru l-a costat cariera profesională: în vara anului 2020, Raksha a fost concediat de la Rosstat.

HotNews.ro a realizat un interviu cu Alexei Raksha pentru a afla perspectiva sa asupra schimbărilor demografice din Rusia de la începutul războiului din Ucraina, în contextul plecării unui număr mare de bărbați în alte țări, de frica mobilizărilor anunțate de Putin, dar și a pierderilor de vieți omenești de pe front.

„Putem să estimăm că cel puțin jumătate de milion de oameni au plecat definitiv”

Din calculele dumneavoastră, câți oameni au plecat din Federația Rusă după 24 februarie 2022?

Alexei Raksha: Nimeni nu cunoaște numărul exact. După calculele pe care le putem face aproximativ, în primul val au plecat în jur de 150 de mii de oameni. În cel de-al doilea val - de la 500 de mii până la 700 de mii. În total, rezultă că au plecat între 600 de mii și 850 de mii de persoane.

În același timp, aproximativ o jumătate dintre ei s-au întors în Rusia. Mulți s-au întors pentru totdeauna. Alții au început să-și cheme la ei rudele rămase în Rusia.

Astfel, putem să estimăm că cel puțin jumătate de milion de oameni au plecat definitiv.

Cine sunt acești oameni? Cum arată portretul celui care a plecat din țară?

Vorbim despre un bărbat tânăr, în vârsta de 25-30 de ani, cu un venit peste medie. Cel mai probabil, este din domeniul IT, simte nevoie de dreptate, nu este indiferent.

Mai vorbim și despre cei care s-au speriat de război, de mobilizare, care nu vor să meargă pe front. De asemenea, o altă caracteristică a acestor oameni este că sunt mobili.

Spuneți că mai mult este vorba despre motive ideologice de a pleca. Dar cele economice, legate de sancțiuni?

Nu, cazurile celor care au plecat din motive economice sunt foarte puține. Mai mult este vorba despre rușii care nu au putut să accepte ceea ce se întâmplă. Sunt foarte puțini oameni care au plecat pentru că afacerile lor au fost afectate în această perioadă.

Cunoaștem cifrele reale despre pierderile Rusiei în războiul cu Ucraina? La începutul lunii martie a apărut numărul de 400 mii de oameni. Cât de aproape de realitate este acesta?

Despre aceste cifre pot să vorbesc doar pornind de la surse precum „zona.media”, care monitorizează subiectul bazându-se pe surse ruse, dar care ulterior și confirmă oficial numărul celor decedați. Angajații acestui portal fac evaluări cât mai aproape de adevăr (n.r.- la sfârșitul lunii ianuarie 2024, „zona.media” scria despre 315.000 de persoane decedate de partea Rusiei, care se baza pe estimările CIA. Ulterior, a putut confirma efectiv, cu nume, 49.281 morți „din surse deschise”, care au avut loc între 24 februarie 2022 și 26 martie 2024).

La aceste date mai trebuie adăugate victimele din regiunile Donețk și Luhansk, unde au existat zeci de mii de morți, care nu au fost luați în calcul. În timpul războiului scopul adversarilor este de a influența opinia publică în folosul propriu. Nu putem avea încredere în datele prezentate de nicio parte, pentru că nu putem crede pe nimeni când un război este în desfășurare.

Nota redacției: Judecătorii ruși l-au condamnat marţi, în contumacie, la opt ani şi patru luni de închisoare pe opozantul şi fondatorul publicaţiei independente Mediazona, Piotr Verzilov, pentru răspândirea de „ştiri false” despre forţele armate ruse.

„Aproximativ un milion de bărbați sunt departe de familiile lor, dar s-au născut mai mulți copii”

Având în vedere că majoritatea celor plecați sunt bărbați tineri, dar și că cei care mor pe front sunt tot bărbați, cum afectează aceste lucruri situația demografică din țară?

Situația a influențat un astfel de indicator precum „speranța de viață”, dar nu cu mult: între jumătate de an și până la un an în cazul tuturor bărbaților din Rusia.

În cazul femeilor, acest indicator a crescut, pe fundalul încheierii pandemiei de COVID-19, dar și creșterii numărului cazurilor de gripă, când au apărut și multe decese.

Însă toată această situație nu s-a reflectat asupra natalității. Adică cel mai probabil în 2023 s-au născut mai puțini cu 10-15 mii de copii. Numărul reprezintă în jur de 2-3 % din numărul total al celor născuți într-un an, adică se încadrează în marja de eroare. În 2022, procentul a fost de -6,5%.

Da, aproximativ un milion de bărbați sunt departe de familiile lor, dar s-au născut mai mulți copii.

Vorbim despre programele anunțate de Putin privind susținerea natalității în care îndeamnă femeile să nască cât mai mulți copii? Mai funcționează această metodă?

Anual sunt alocate sume de ordinul trilioanelor de ruble (n.r.- 1 euro înseamnă aproape 100 de ruble) pentru diferite ajutoare sociale, inclusiv cele legate de acțiunile militare.

Este un tip de economie, asemănător celui din Germania de la începutul anilor 1940.

Potrivit datelor Total Fertility Rate (TFR), acest indicator variază în Rusia în limitele 1,44-1,47, pentru că în cadrul fiecărui recensământ numărul populației este exagerat artificial, inclusiv al femeilor, și pe cale de consecință scade artificial nivelul natalității.

Dacă e să luăm în calcul recensământul din 2021, acest indicator, TFR, este de 1,40, dar dacă luăm recensământul doar din 2010, atunci indicatorul va fi de 1,44.

„Întotdeauna, în toată lumea, autoritățile locale încearcă să umfle numărul populației”

Dar din ce motiv cifrele privind populația în Rusia sunt umflate?

Este avantajos din punct de vedere administrativ, pentru că așa vin finanțările. De asemenea, aceste decizii sunt o parte a politicii: este prestigios să fie cât mai mulți oameni. Întotdeauna, în toată lumea, autoritățile locale încearcă să umfle numărul populației.

Asta se întâmplă în foarte multe state, dar acolo sunt și sisteme de control care nu le permit autorităților locale să facă așa ceva. În Rusia, nu există un astfel de control sau este unul foarte slab.

Cum a influențat sau va influența situația demografică din Rusia alipirea ilegală a teritoriilor ucrainene?

Nimeni nu știe câți oameni locuiesc în aceste teritorii. Din estimările mele, acolo sunt de la două până la trei milioane de persoane. În mare parte, acolo au rămas persoanele în vârstă, cei tineri au plecat masiv de acolo. Numărul celor născuți raportat la numărul decedaților este de 1 la 4.

Asta demonstrează clar că mai mult de jumătate din cei tineri au plecat. Noi nu cunoaștem exact câți oameni au murit acolo și câți s-au născut. Din câte am văzut în 2022 și în 2023, pe aceste teritorii au murit în jur de 1.500-2.000 de oameni pe lună.

„Situația demografică este mai bună în Rusia decât în Ucraina și în Moldova”

În aceste condiții, Rusia se poate aștepta la o catastrofă demografică în viitorul apropiat?

Nu, situația demografică este mai bună în Rusia decât în Ucraina și în Moldova. Asta se datorează inclusiv faptului că sunt programe de susținere a natalității, dar și că veniturile populației au crescut, pe baza industriei militare, dar și diferitor plăți sociale.

Mai mult, oamenii pleacă mai puțin din Rusia, decât, de exemplu, din Moldova, unde avem migrația către țările europene în căutarea unui loc de muncă.

În Rusia sunt 140 de milioane de oameni, dintre care au plecat doar jumătate de milion. În cazul Rusiei, oamenii se mută mai des între regiuni decât spre alte țări.

Mai mult, în 2023 au venit mai mulți oameni în Rusia din zona Kârgâzstanului, Tadjikistanului și Uzbekistanului.

Iar în 2022, din Ucraina au venit în Rusia cam între 500 de mii și un milion, cam la fel sau chiar mai mulți cât au plecat din Rusia în alte țări.