​Un vot al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite asupra unei rezoluții care cere o nouă încetare a focului în Gaza a fost amânat pentru a doua oară, deoarece diplomații s-au angajat în „negocieri intense” pentru a răspunde obiecțiilor SUA la formularea proiectului de rezoluție. Votul, programat inițial pentru luni după-amiază, este acum programat pentru miercuri. Pe fondul diferențelor de politică raportate în interiorul administrației Biden, proiectul de rezoluție a fost modificat marți într-un efort de a evita un al treilea drept de veto al SUA.

Bombardamente israeliene în GazaFoto: Ariel Schalit / AP / Profimedia

Ismail Haniyeh, cel mai înalt lider politic al Hamas, urmează să călătorească miercuri în Egipt pentru discuții privind încetarea focului în Gaza, potrivit infiormațiilor publice. Haniyeh va conduce o delegație „la nivel înalt” a Hamas la Cairo, unde va purta discuții cu șeful serviciilor secrete din Egipt, Abbas Kamel, și cu alți oficiali. Între timp, reprezentanți ai Hamas au declarat marți că resping orice negocieri privind schimbul de prizonieri, dar sunt deschiși altor căi de a pune capăt războiului.

SINTEZA ZILEI

  • Biden: Acordul privind ostaticii din Gaza „nu se va finaliza curând” / Ce știm până acum?
  • Armata israeliană a afirmat miercuri că a descoperit o rețea de tuneluri folosite de „lideri de rang înalt” ai mișcării palestiniene Hamas în orașul Gaza
  • Amnesty cere eliberarea palestinienilor din Gaza ținuți în secret prizonieri de Israel
  • Blinken: Mai multe țări trebuie să preseze Hamas să se predea, dar nu o fac
  • Infecțiile rezistente la medicamente, în creștere în rândul trupelor israeliene care se întorc din Gaza
  • UNICEF avertizează: Copiii vor muri, deoarece serviciile de apă sunt pe punctul de a se prăbuși
  • Un documentar israelian relatează masacrul din 7 octombrie: „Am vrut să spun povestea unei petreceri”, explică regizorul
  • Casa Albă spune că există discuții „foarte serioase” Israel-Hamas privind o pauză umanitară în Gaza și eliberarea de ostatici

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 75-a, pe HotNews.ro:

01:51Organizația teroristă Hezbollah a revendicat responsabilitatea pentru tirul de rachete din cursul nopții la Kiryat Shmona, la scurt timp după ce sirenele de avertizare au fost activate în orașul din nordul țării și în mai multe orașe din apropiere, de-a lungul graniței libaneze, potrivit Times of Israel.

Într-o declarație a grupării se afirmă că a lansat rachete Katiușa asupra Kiryat Shmona ca răspuns la atacurile continue ale Israelului asupra satelor și civililor.

01:28 Președintele francez a declarat că ar fi pregătit să mute ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2024, în cazul în care amenințarea la adresa securității ar deveni prea mare.

Emmanuel Macron a declarat că este împotriva „profețiilor de rău augur” și a schimbării în grabă a planurilor, dar a adăugat că un plan B ar putea fi declanșat dacă „nivelul de insecuritate ne cere să revizuim schema inițială”.

Ceremonia este planificată să aibă loc pe râul Sena, dar Macron a declarat pentru televiziunea France 5: „Având în vedere că suntem profesioniști, există în mod evident un Plan B, un Plan C, etc.”.

00:51 O echipă Sky News a fost martoră la scoaterea unui copil mort dintre dărâmături în Gaza și la încercările disperate de a scoate supraviețuitori în urma unui atac israelian cu drone.

Atacul a avut loc miercuri, în timpul filmărilor la un spital din Rafah, în apropiere de granița cu Egiptul.

Un tată s-a adăpostit în spatele unei mașini împreună cu copiii săi îngroziți, în timp ce drona se învârtea pe cer, amenințând cu noi atacuri.

Cadavrul unui copil a fost descoperit în timp ce oamenii săpau cu mâinile printre dărâmături, iar un bărbat rănit stătea întins așteptând ajutor, incapabil să își miște picioarele.

00:10Infecțiile rezistente la medicamente, în creștere în rândul trupelor israeliene care se întorc din Gaza

Oficialii din domeniul sănătății de la Asociația pentru Boli Infecțioase au declarat pentru The Telegraph că au descoperit mai multe infecții rezistente în rândul soldaților în toate spitalele din Israel.

Agenții patogeni rezistenți la medicamente au fost găsiți în principal în cazul rănilor la nivelul membrelor, inclusiv tulpini bacteriene foarte rezistente de Klebsiell și Escherichia coli.

Profesorul Galia Rahav, președintele AID, a declarat pentru ziar că contactul cu solul și noroiul din Gaza ar putea cauza expunerea la astfel de bacterii rezistente.

Armata israeliană a descoperit tuneluri folosite de liderii Hamas

23:34UNICEF avertizează: Copiii vor muri, deoarece serviciile de apă sunt pe punctul de a se prăbuși

Serviciile de apă și de canalizare din Gaza sunt „pe punctul de a se prăbuși”, a avertizat Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al Națiunilor Unite, potrivit Sky News.

Potrivit estimărilor UNICEF, copiii strămutați au acces la doar 10% din apa necesară în mod normal pentru băut, spălat și gătit.

Acesta a declarat că aproximativ 50% din instalațiile de apă, canalizare și igienă au fost deteriorate și distruse în Rafah, în timp ce sute de mii de persoane strămutate au sosit în orașul din sud.

„Accesul la cantități suficiente de apă curată este o chestiune de viață și de moarte, iar copiii din Gaza abia au o picătură de apă de băut”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.

22:39Amnesty cere eliberarea palestinienilor din Gaza ținuți în secret prizonieri de Israel

Israelul trebuie să „elibereze” toți palestinienii din Fâșia Gaza „reținuți în mod arbitrar” și să facă lumină în privința morților, a „disparițiilor în masă” și a „tratamentelor inumane” aplicate, a declarat miercuri Amnesty International, potrivit AFP.

„Toți cei reținuți arbitrar trebuie să fie eliberați”, a declarat directorul regional al ONG-ului, Heba Morayef, într-un comunicat, subliniind „necesitatea unei anchete independente” asupra presupuselor abuzuri aplicate palestinienilor din Gaza.

21:57Șeful Statului Major al armatei israeliene, Herzi Halevi, le spune rezerviștilor să se aștepte la „multă acțiune în anul următor” în nordul țării, potrivit Al Jazeera.

„Nu ne întoarcem la ceea ce a fost înainte”, a declarat Halevi. „Rolul nostru ca purtători de uniforme este să pregătim prima opțiune, să fim foarte bine pregătiți pentru aceasta, pentru luptă”.

21:20 Armata israeliană susține că a descoperit tuneluri folosite de liderii Hamas

Armata israeliană a afirmat miercuri că a descoperit o rețea de tuneluri folosite de „lideri de rang înalt” ai mișcării palestiniene Hamas în orașul Gaza, potrivit AFP.

Potrivit imaginilor difuzate de armată, această rețea de tuneluri lega „ascunzători teroriste, birouri și apartamente (...) aparținând unor lideri de rang înalt ai Hamas” din Gaza. Soldații pot fi văzuți intrând în subsolul unei case, care duce la un tunel lung și apoi la o cameră mobilată.

Biden: Acordul privind ostaticii din Gaza „nu se va finaliza curând”

20:44Un documentar israelian relatează masacrul din 7 octombrie: „Am vrut să spun povestea unei petreceri”, explică regizorul

Un documentar israelian relatează masacrul de la 7 octombrie din apropierea orașului Reim, unde peste 350 de participanți la un festival de muzică techno, Tribe of Nova, au fost uciși de comandourile Hamas, potrivit AFP.

Filmul de 52 de minute, bazat pe imagini filmate în momentul atacului fără precedent al mișcării islamiste, a fost proiectat miercuri la Ierusalim, în fața a aproximativ douăzeci de jurnaliști internaționali. „Nova” se adâncește în amintirile celor peste 3.000 de persoane venite să danseze în aer liber, la cinci kilometri de Fâșia Gaza, și care s-au aflat în calea a sute de bărbați înarmați care intrau în Israel, unde au comis un masacru.

„Am vrut să spun povestea unei petreceri”, explică Dan Peer, regizorul, care explică faptul că a lucrat zi și noapte timp de două luni, cu aproximativ cincisprezece persoane, pentru a asambla 212 elemente - videoclipuri, mesaje vocale, camere de supraveghere - încredințate în principal de supraviețuitori.

20:22Blinken: Mai multe țări trebuie să preseze Hamas să se predea, dar nu o fac

Mai multe voci internaționale trebuie să preseze Hamas să depună armele și să se „predea”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, potrivit Sky News.

„Auzim multe țări îndemnând la încetarea acestui conflict, ceea ce am dori cu toții să vedem”, a spus el. „Nu aud practic pe nimeni cerând Hamas să nu se mai ascundă în spatele civililor, să depună armele, să se predea. Acest lucru se termină mâine dacă Hamas face asta”, a spus el.

19:45 Biden: Acordul privind ostaticii din Gaza „nu se va finaliza curând” / Ce știm până acum?

Un acord între Israel și Hamas pentru eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza nu se așteaptă să fie încheiat în curând, a declarat președintele Joe Biden, potrivit Sky News. „Facem presiuni”, a declarat Biden reporterilor în timpul unei călătorii în Milwaukee, Wisconsin.

Discuții „foarte serioase” Israel-Hamas privind o pauză umanitară în Gaza

19:3320.000 de persoane ar fi fost ucise în Gaza de la începutul războiului

Guvernul Hamas a declarat că numărul persoanelor ucise în Gaza de la începutul războiului cu Israelul a ajuns la 20.000, relatează AFP.

Ieri, Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că aproximativ 19.667 de persoane au fost ucise și 52.586 au fost rănite în urma loviturilor israeliene asupra Gaza începând cu 7 octombrie.

Israelul a aruncat mii de tone de muniții în ultimele 10 săptămâni, lăsând în ruină îngusta fâșie mediteraneană. Pierderile de vieți omenești din enclava palestiniană au erodat sprijinul global după 10 săptămâni de vărsare de sânge, iar Israelul se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a reduce ofensiva.

18:56Casa Albă spune că există discuții „foarte serioase” Israel-Hamas privind o pauză umanitară în Gaza și eliberarea de ostatici, scrie The Guardian.

„Sunt discuții și negocieri foarte serioase și sperăm că vor duce undeva”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby.

18:45Armata israeliană (IDF) și Ministerul Apărării încep să distribuie arme și echipamente de luptă către echipele de securitate civile din alte 13 orașe din regiunea de frontieră cu Gaza, după lansarea programului în alte comunități, la începutul acestei luni, scrie The Times of Israel.

Echipele de securitate civilă din 23 de comunități vor fi complet echipate până la sfârșitul acestei săptămâni, spun armata și ministerul într-o declarație comună.

Distribuirea de echipamente face parte din programul „Mashiv Haruach”, care a început în 7 decembrie și prin care IDF și ministerul distribuie săptămânal arme și echipamente militare echipelor de securitate civile din aproximativ 12 orașe și comunități din regiune.

Netanyahu: Oricine crede că vom opri războiul este rupt de realitate

18:32Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, care au lansat rachete și drone asupra mai multor nave de mărfuri din Marea Roșie, pe fondul războiului din Gaza, avertizează că vor riposta dacă vor fi atacați de forțele americane, scrie The Times of Israel.

„Dacă americanii intenționează să escaladeze și mai mult, să se implice mai mult și să comită o prostie țintind țara noastră... îi vom viza. Vom face din navele de luptă americane, interesele americane și navigația americană o țintă pentru rachetele și dronele noastre”, a spus liderul rebelilor Houthi din Yemen, Abdel-Malek al-Houthi.

Afirmațiile sale vin în contextul în care Statele Unite au anunțatcă înființează o forță operativă navală multinațională pentru a proteja navele care tranzitează Marea Roșie, în contextul atacurilor lansate de gruparea Houthi.

18:01 Secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat angajamentul administrației Biden față de înființarea unui stat palestinian, în timpul unei discuții telefonice avute marți cu omologul său iordanian Ayman Safadi, a transmis Departamentul de Stat, conform The Times of Israel.

Safadi a atacat politica SUA cu privire la războiul Israel-Hamas, refuzând să coopereze cu Washingtonul în eforturile de a planifica cine va guverna temporar Gaza după război, scrie The Times of Israel.

În timpul discuției cu Safadi, Blinken „a subliniat angajamentul SUA de a oferi și de a facilita asistență umanitară sporită și susținută în Gaza și și-a exprimat aprecierea pentru conducerea Iordaniei în furnizarea de ajutor”, conform Departamentului de Stat.

17:40Premierul Benjamin Netanyahu a spus, miercuri, că oricine crede că Israelul va opri războiul este „rupt de realitate”, scrie The Times of Israel.

  • „Continuăm războiul până la capăt. Vom continua până când Hamas va fi distrus. Până la victorie, până când toate obiectivele pe care ni le-am propus vor fi îndeplinite: distrugerea Hamas, eliberarea ostaticilor noștri și îndepărtarea amenințării din Gaza.
  • Oricine crede că ne vom opri este rupt de realitate... (...)
  • Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, se confruntă cu moartea. Au doar două opțiuni: să se predea sau să moară”, a susținut Netanyahu.

Declarațiile au venit în contextul în care liderul politic al Hamas, Ismail Haniyeh, a mers miercuri la Cairo pentru discuții cu șeful serviciilor secrete egiptene, Abbas Kamel, despre un posibil armistițiu în Gaza.

Momentul unui atac aerian asupra unui oraș din Gaza, suprins de un jurnalist Al Jazeera care transmitea live

17:10O transmisiune Al Jazeera a surprins momentul în care un atac aerian a lovit o clădire din orașul Rafah din sudul Gazei.

Explozia puternică, urmată de incendiu, s-a produs în timp ce Hani Mahmoud, corespondentul Al Jazeera, transmitea în direct.

Potrivit Al Jazeera, racheta a lovit în apropierea unui spital.

16:11Liderul Hamas a mers miercuri în prima sa vizită în Egipt în decurs de mai bine de o lună, o intervenţie personală rară în diplomaţie, în contextul în care sursele spun că sunt discuţii intense privind o nouă încetare a focului pentru a permite ca ajutorul umanitar să ajungă în Gaza şi să fie eliberaţi alţi ostatici israelieni, scrie Reuters.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, care în mod normal stă în Qatar, intervine de obiciei în diplomaţie în mod public doar atunci când pare că există şanse de progres, notează Reuters. El a mers ultima dată în Egipt la începutul lunii noiembrie, înainte de anunţarea unicului acord de încetare a focului de până acum, o pauză de o săptămână în timpul căreia au fost eliberaţi peste 100 de ostatici israelieni.

O sursă informată cu privire la negocieri a declarat că emisarii discută care dintre ostaticii încă deţinuţi de militanţii din Gaza ar putea fi eliberaţi şi ce deţinuţi palestinieni ar putea elibera Israelul în schimb, în cadrul unui nou acord de armistiţiu.

Israelul a insistat ca toate femeile şi bărbaţii cu probleme de sănătate rămaşi printre ostatici să fie eliberaţi, a declarat sursa. De asemenea, palestinienii condamnaţi pentru infracţiuni grave ar putea figura pe lista deţinuţilor care vor fi eliberaţi. Sursa a descris negocierile ca fiind intense şi a declarat că un progres ar putea fi posibil în câteva zile.

13:17O sursă apropiată Hamas confirmă informațiile Axios, spunând pentru AFP că discuțiile din Egipt pentru un nou acord cu Israelul vizează un armistițiu de o săptămână care ar urma să ducă la eliberarea a 40 de ostatici, inclusiv femei, copii și bărbați necombatanți, scrie The Times of Israel.

Discuții intense pentru un nou acord Israel-Hamas

11:24Discuții intense mediate de Qatar și Egipt sunt în desfășurare cu privire la un posibil nou armistițiu în Fâșia Gaza, scrie Reuters, citând surse.

În timp ce numărul de persoane care urmează să fie eliberate încă se discută, Israelul insistă să fie incluși pe lista ostaticilor care vor fi eliberați și femeile și bărbați, a spus o sursă citată de Reuters.

09:58 Israelul pare să se apropie de etapele finale ale operațiunii intense din nordul Fâșiei Gaza, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, după ce Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au confirmat că au desființat complet cele trei batalioane Hamas care operau în Jabaliya, chiar la nord de orașul Gaza. Aproximativ 500 de luptători palestinieni s-au predat forțelor israeliene în tabăra de refugiați Jabaliya, mai scrie ISW

08:16Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, spune că Israelul ar fi pregătit să întrerupă luptele în Gaza în schimbul eliberării a cât mai multor ostatici, relatează CNN.

Dar Herzog mai spune că este prea devreme pentru a exista o înțelegere în această fază a discuțiilor ”, a mai spus el.

07:30 Vin informații despre răniți și arestări în ultimele raiduri israeliene de miercuri în Cisiordania. Forțele israeliene au efectuat un alt raid în zori care vizează orașul Tubas și orașul Tammoun, soldat cu răni și arestări de persoane, potrivit agenției de presă palestiniene Wafa.

În Tubas, o serie de vehicule militare au intrat în oraș dinspre est, trăgând încontinuu, potrivit Wafa. Cel puțin două persoane au fost reținute.

În Tammoun, surse din Semiluna Roșie au declarat că un copil de 16 ani a fost rănit după ce forțele israeliene au tras cu muniție reală. Două case din zonă au fost demolate cu buldozerele.

Joe Biden: Israelul trebuie să aibă grijă să minimizeze decesele civile

06:26 Malaezia interzice intrarea navelor israeliene. Într-o declarație oficială, biroul primului ministru Anwar Ibrahim a declarat că a decis să nu mai accepte navele sub pavilion israelian să andocheze în țară ca răspuns la acțiunile Israelului împotriva palestinienilor din Gaza.

Declarația spune că Israelul comite „masacrul și brutalitate” împotriva palestinienilor. În plus, Malaezia va impune, de asemenea, „o interdicție oricărei nave aflate în drum spre Israel de a încărca mărfuri în porturile din Malaezia”.

„Ambele aceste restricții intră în vigoare imediat.”

06:00Președintele american Joe Biden a adăugat că Israelul trebuie să aibă grijă să „minimizeze decesele civile”, deoarece numărul morților din atacurile israeliene din Gaza se apropie de 20.000.

Totuși, Biden a subliniat și ceea ce el a numit „povara” Israelului în lupta împotriva Hamas, „un inamic militar care spune că are un singur scop... eliminarea – folosind teroarea – a întregului stat Israel”.

El a mai spus că SUA discută cu Israelul și statele arabe despre formarea viitoare a unui stat palestinian „cu securitatea Israelului garantată”.

02:09Cipru zădărnicește un presupus complot iranian de a ucide israelieni, într-o operațiune comună cu Mossadul

Cipru a dejucat un presupus complot iranian care viza oameni de afaceri israelieni prin arestarea a doi solicitanți de azil iranieni care erau în contact cu un alt iranian asociat cu Garda Revoluționară, afirmă un oficial cipriot.

Oficialul a declarat pentru Associated Press că cei doi bărbați iranieni se află în custodia poliției din 3 noiembrie și că sunt în curs de desfășurare procedurile pentru deportarea lor.

Oficialul, care vorbește sub rezerva anonimatului deoarece nu are voie să vorbească public despre chestiuni de securitate națională, spune că reținerea suspecților a fost punctul culminant al unei operațiuni comune cu serviciul de securitate Mossad din Israel.

00:10Jihadul Islamic a difuzat o înregistrare video cu doi ostatici israelieni în viață în Gaza

Organizația palestiniană Jihadul Islamic a difuzat marți o înregistrare video în care se văd doi ostatici israelieni, încă în viață, dintre cei 129 de ostatici care sunt încă reținuți în Fâșia Gaza de la atacul din 7 octombrie de pe teritoriul israelian, potrivit AFP.

Aparent vorbind sub constrângere, cei doi, în clipuri separate, sunt auziți avertizând că ar putea muri în orice moment din cauza loviturilor forțelor militare israeliene.