​Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat că următoarea fază a războiului din Gaza va fi de intensitate mai mică, potrivit Associated Press. El a respins apelurile internaționale de a încheia ofensiva militară a țării în Fâșia Gaza, spunând că faza actuală a operațiunii împotriva grupării militante Hamas „va dura”. Într-o ședință de informare, Gallant a refuzat să se angajeze să respecte termene ferme, dar a semnalat că faza actuală s-ar putea prelungi timp de săptămâni și că activitatea militară ulterioară ar putea continua luni de zile.

Clădiri distruse în GazaFoto: Fadi Alwhidi / AFP / Profimedia

Gallant a mai spus că Israelul nu are „nicio intenție” să rămână permanent în Gaza după încheierea campaniei sale militare de eliminare a Hamas.

SINTEZA ZILEI

  • Adunarea Generală a ONU a votat în majoritate pentru o „încetare a focului umanitară” în Gaza
  • Biden acuză bombardamentele „fără discernământ” din Gaza. Președintele SUA a declarat marți că Israelul își pierde sprijinul din cauza bombardamentelor „fără discernământ” din Gaza și că Benjamin Netanyahu ar trebui să se schimbe, expunând o nouă fisură în relațiile cu premierul israelian.
  • Aproximativ 18% din toate structurile din Fâșia Gaza au fost avariate de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, a anunțat marți ONU, pe baza unor imagini din satelit de înaltă rezoluție.
  • Forțele de apărare israeliene au început să pompeze apă de mare în rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza, potrivit unui raport. The Wall Street Journal citează oficiali americani care susțin că procesul ar urma să dureze săptămâni și ar putea distruge tunelurile.
  • Biden afirmă că guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state”
  • Șase palestinieni au fost uciși marți la Jenin de către forțele israeliene, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății
  • Polonia: Un deputat de extremă-dreapta a stins cu extinctorul lumânările de pe o menoră, simbol al iudaismului
  • nouă navă de război israeliană desfășurată în Marea Roșie

Urmărește LIVE războiul Israel-Hamas, ziua a 66-a, pe HotNews.ro:

01:03 Armata israeliană pompează apă de mare în tunelurile Hamas - raport

Forțele de apărare israeliene au început să pompeze apă de mare în rețeaua de tuneluri Hamas din Gaza, potrivit unui raport.

The Wall Street Journal citează oficiali americani care susțin că procesul ar urma să dureze săptămâni și ar putea distruge tunelurile.

Israelul crede că Hamas ascunde ostatici, luptători și muniții în interiorul tunelurilor. Alți oficiali și-au exprimat îngrijorarea că apa de mare ar putea pune în pericol aprovizionarea cu apă dulce a Gazei, potrivit ziarului.

00:27 Formularea acestei rezoluții ONU, care a fost adoptată acum, include:

  • Apel la o încetare imediată a focului umanitar;
  • Solicitarea ca toate părțile să respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional - în special în ceea ce privește protecția civililor;
  • o cerere de eliberare imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, precum și asigurarea accesului umanitar.

00:12Adunarea Generală a ONU a votat în majoritate pentru o „încetare a focului umanitară” în Gaza

Preluând locul Consiliului de Securitate paralizat, Adunarea Generală a ONU a cerut marți, cu o majoritate covârșitoare, „o încetare imediată a focului pentru motive umanitare” în Gaza, într-un text fără caracter obligatoriu menit să pună presiune asupra Israelului și a aliatului său american, potrivit AFP.

Rezoluția a fost adoptată cu 153 de voturi pentru, 10 împotrivă (inclusiv Israelul și Statele Unite) și 23 de abțineri din cele 193 de state membre.

Un amendament al SUA care urmărea să adauge o condamnare a „abominabilelor atacuri teroriste ale Hamas” din 7 octombrie a fost respins.

00:06Apelul pentru încetarea focului în Gaza: o „zi istorică”, declară ambasadorul palestinian la ONU

23:53 19 morți în contumacie printre cei 135 de ostatici aflați încă în Gaza, potrivit Israelului

Israelul a declarat că 135 de ostatici sunt încă ținuți captivi în interiorul Gaza de către Hamas. Dintre aceștia, 19 au fost declarați morți în contumacie, potrivit oficialilor. Citați de Sky News.

Moartea în contumacie înseamnă că o persoană este declarată moartă în ciuda faptului că nu există dovezi directe ale morții acesteia.

Pe lista ostaticilor morți care sunt încă ținuți în Gaza se află și un cetățean tanzanian, a declarat biroul de presă al guvernului, fără a le da numele.

Israelul își pierde sprijinul din cauza bombardamentelor „fără discernământ” din Gaza (Biden)

23:14Biden acuză bombardamentele „fără discernământ” din Gaza

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că Israelul își pierde sprijinul din cauza bombardamentelor „fără discernământ” din Gaza și că Benjamin Netanyahu ar trebui să se schimbe, expunând o nouă fisură în relațiile cu premierul israelian, scrie și Reuters.

Comentariile lui Biden, făcute în fața donatorilor pentru campania sa de realegere din 2024, au fost cele mai critice de până acum la adresa modului în care Netanyahu a gestionat războiul Israelului din Gaza. Ele reprezintă un contrast puternic cu îmbrățișarea sa literală și politică a liderului israelian la câteva zile după atacul militanților Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

22:21A început votul Adunării Generale a ONU privind o rezoluție de încetare imediată a focului.

Rezoluția solicită eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și ca ambele părți să respecte dreptul internațional, în special în ceea ce privește protecția civililor. Aceasta intervine după ce vineri, în Consiliul de Securitate, Statele Unite s-au opus prin veto unei astfel de măsuri.

Spre deosebire de rezoluțiile Consiliului de Securitate, rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic - și nu există drept de veto, fiind necesară doar o majoritate simplă pentru ca acestea să fie adoptate.

22:14 Șase palestinieni uciși în Cisiordania ocupată (ministerul palestinian)

Șase palestinieni au fost uciși marți la Jenin de către forțele israeliene, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, în timp ce armata israeliană a raportat o operațiune împotriva unei fabrici de explozibili în acest oraș din Cisiordania ocupată, potrivit AFP.

Cinci palestinieni au murit în timpul unei operațiuni a armatei israeliene, iar cel de-al șaselea, care a fost împușcat în coapsă, a murit ulterior după ce forțele israeliene l-au împiedicat să ajungă la timp la spital, potrivit ministerului.

Un adolescent bolnav de 13 ani a murit, de asemenea, independent de violențe, întrucât nu a putut fi tratat.

Gaza: 18% din structuri au fost avariate de la începutul războiului

21:54 Polonia: Un deputat de extremă-dreapta a stins cu extinctorul lumânările de pe o menoră, simbol al iudaismului

Un deputat polonez de extremă-dreapta a golit marți, în Parlament, un stingător de incendiu pe o menoră, sfeșnicul cu șapte brațe care simbolizează iudaismul, un act condamnat imediat de premierul Donald Tusk, potrivit AFP.

„S-a întâmplat un lucru inacceptabil. Este o rușine”, a declarat Tusk presei, în timp ce președintele Parlamentului, Szymon Holownia, l-a exclus pe Grzegorz Braun, deputat din partea partidului de extremă dreapta Konfederacja, de la o reuniune parlamentară.

21:22Forțele de apărare israeliene au publicat o serie de imagini care arată cum forțele sale continuă operațiunile militare împotriva Hamas.

Trupele armatei (IDF) sunt văzute îngrămădindu-se în camioane în sudul Israelului - cu destinația frontiera din apropiere cu Gaza.

O baterie de artilerie israeliană este, de asemenea, văzută trăgând peste graniță dinspre sud.

Un elicopter poate fi văzut evacuând un soldat rănit.

20:35Gaza: 18% din structuri au fost avariate de la începutul războiului (ONU)

Aproximativ 18% din toate structurile din Fâșia Gaza au fost avariate de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, a anunțat marți ONU, pe baza unor imagini din satelit de înaltă rezoluție.

„În plus, s-a înregistrat o creștere uluitoare de 49% a numărului total de structuri afectate de la ultima evaluare, la 7 noiembrie 2023”, a precizat Centrul de sateliți al Națiunilor Unite (UNOSAT), pe baza unei imagini colectate la 26 noiembrie 2023 cu satelitul WorldView-3 de foarte înaltă rezoluție.

O nouă navă de război israeliană desfășurată în Marea Roșie

20:06 Armata israeliană anunță că a recuperat cadavrele a doi ostatici

Armata israeliană a anunțat marți, într-un comunicat, că a recuperat trupurile a doi ostatici israelieni în Fâșia Gaza în timpul unei operațiuni militare, potrivit AFP.

„În timpul unei operațiuni în Gaza, corpurile ostaticilor Eden Zakaria și (soldatul) Ziv Dado au fost descoperite și aduse în Israel”, a precizat armata.

19:52 Biden afirmă că guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state”

Joe Biden a declarat luni că, spre deosebire de Washington, guvernul israelian „nu dorește o soluție cu două state” cu palestinienii, potrivit AFP.

„Acesta este cel mai conservator guvern din istoria Israelului”, a declarat președintele american, cerându-i premierului Benjamin Netanyahu să „consolideze și să schimbe” executivul israelian.

19:28 O nouă navă de război israeliană desfășurată în Marea Roșie

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că a desfășurat o nouă navă de război în Marea Roșie pentru a ajuta la efectuarea de lovituri în larg asupra Hamas în interiorul Gaza și pentru a ataca capacitățile navale ale grupului militant, potrivit Sky News.

INS Magen, o corvetă din clasa Sa'ar 6, și-a început activitatea activă în zonă săptămâna aceasta, a declarat Armata iraeliană. Este una dintre cele patru nave din clasa sa care urmează să fie construite de Israel, iar IDF a lăudat marina pentru „ritmul foarte rapid de instalare și adaptare a sistemelor de luptă avansate și a sistemelor israeliene de ultimă generație pentru patru nave simultan”.

Ministrul palestinian de Externe: Israelul folosește înfometarea ca armă de război în Gaza

18:45Ministrul palestinian de Externe Riyad al-Maliki a acuzat marți Israelul că înfometează palestinienii ca „armă de război”, el făcând aceste declarații în timpul unei reuniuni a ONU la Geneva, scrie Reuters.

„În timp ce vorbim, cel puțin 1 milion de palestinieni din Fâșia Gaza, jumătate dintre ei copii, mor de foame, nu din cauza unui dezastru natural sau din cauza lipsei de asistență generoasă care așteaptă la graniță... Nu, ei mor de foame din cauza utilizării deliberate de către Israel a foametei ca armă de război împotriva oamenilor pe care i-a ocupat. În loc să insistăm asupra respectării dreptului de bază al poporului de a mânca și de a bea apă, trăim prin această realitate distopică ce îi exclude pe palestinieni de la drepturile de bază, cele mai de bază, oferite tuturor ființelor umane”, a spus ministrul palestinian de Externe.

18:30În prezent, nu există niciun plan pentru a permite intrarea ajutoarelor umanitare în Gaza direct din Israel, a declarat pentru CNN un oficial al Cogat, instituția Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activităţile civile din Teritoriile Palestiniene.

Israelul a deschis marți punctul de trecere Kerem Shalom pentru verificări ale convoaielor umanitare, dar nu pentru intrarea ajutoarelor în Gaza. Orice ajutor verificat la Kerem Shalom este trimis la punctul de trecere Rafah dintre Gaza și Egipt pentru a fi predat organizațiilor internaționale și transportat în Gaza.

Întrebat despre planurile de a folosi Kerem Shalom pentru a trimite direct ajutor în Gaza, colonelul Moshe Tetro a declarat pentru CNN că o astfel de variantă „nu este pe masă în prezent”, adăugând că decizia este una politică, nu militară.

17:24Un purtător de cuvânt al Guvernului din Cipru spune că o echipă de experți din Israel vizitează națiunea insulară pentru a inspecta infrastructura și instalațiile care vor fi folosite pentru a transporta cantități mari de ajutor umanitar de-a lungul Mediteranei către Gaza, odată ce condițiile de la sol vor permite acest lucru, scrie The Guardian.

15:40Zara a reacționat marți în scandalul generat de campania sa de publicitate în care a folosit manechine cu membre lipsă și statuete îmbrăcate în alb, retailaerul spunând că regretă „neînțelegerea”, scrie Reuters.

Conform Zara, campania, care includea și manechine cu membre lipsă, a fost concepută în iulie și fotografiată în septembrie, înainte de izbucnirea războiului Israel-Hamas, în octombrie.

„Din păcate, unii clienți s-au simțit jigniți de aceste imagini, care acum au fost eliminate, și au văzut în ele ceva departe de ceea ce era intenționat atunci când au fost create”, a transmis Zara pe Instagram, conform Reuters.

Contul de Instagram al Zara a fost luat cu asalt de utilizatorii rețelei de socializare, mii de comentarii făcute la fotografiile pentru colecția „Atelier” criticând dur imaginile, în timp ce pe platforma „X”, fosta Twitter, mesajul „#BoycottZara” a devenit viral.

Cel puțin 20 de morți într-un nou atac aerian asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza

13:40Un nou atac aerian a avut loc în ultima oră asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, una dintre zonele în care armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să se deplaseze pentru siguranță, conform Al Jazeera. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise în urma bombardamentului, potrivit presei palestiniene.

Există, de asemenea, informații despre o acumulare militară israeliană în afara orașului ocupat Jenin din Cisiordania. Peste 270 de palestinieni ar fi fost uciși în Cisiordania ocupată de Israel din 7 octombrie.

În același timp, în ultimele 20 de minute sirenele de avertizare au sunat în sudul Israelului, în apropierea Fâșiei Gaza, din cauza amenințării cu rachete.

13:30Treisprezece soldaţi israelieni au fost ucişi de propriii camarazi în incidente provocate de confuzie, de la începutul operaţiunii terestre din Fâşia Gaza, scrie cotidianul israelian Haaretz, care citează armata israeliană, conform The Guardian.

Cei 13 soldaţi „au fost confundaţi cu teroriştii”, în timp ce alţi şapte militari au murit „accidental”, scrie Haaretz.

Armata israeliană a anunţat marţi dimineaţă că 105 membri ai forţelor sale au fost ucişi în Gaza de la începutul operaţiunii terestre, iar 582 au fost răniţi.

Din 7 octombrie și până în prezent, numărul total al victimelor în rândul armatei israeliene a ajuns la 433 de soldaţi israelieni ucişi şi 1.645 de răniţi.

12:00 Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, se declară îngrijorat de controalele prelungite asupra convoaielor sanitare din Fâșia Gaza și de reținerea unor lucrători sanitari, scrie Reuters.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că o misiune condusă de OMS la spitalul Al-Ahli din Gaza, sâmbătă, a fost oprită de două ori la un punct de control pe drumul spre nordul Gazei și pe drumul de întoarcere și că unii membri ai personalului ai Societății Semilunii Roșii din Palestina au fost reținuți în ambele ocazii.

„Suntem profund îngrijorați de controalele prelungite și de reținerea lucrătorilor din domeniul sănătății care pun în pericol viețile pacienților deja fragili”, a spus Tedros.

Românul aflat pe vasul capturat de rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie are o stare de sănătate bună - MAE

11:54 Doar 11, adică puțin de o treime dintre spitalele din Gaza, rămân parțial funcționale, a declarat marți un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății, citat de The Guardian.

„În doar 66 de zile, sistemul de sănătate a trecut de la 36 de spitale funcționale la 11 spitale parțial funcționale – unul în nord și 10 în sud. Nu ne permitem să mai pierdem nicio unitate medicală. Sperăm, pledăm ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Reuters Richard Peeperkorn, reprezentantul OMS pentru Teritoriul Palestinian.

Anterior, OMS a emis o declarație în care critică puternic Israelul, acuzându-l că a reținut și maltratat personalul medical în timpul unei misiuni urgente în interiorul Gaza.

11:50Trupele Brigăzii de Infanterie Nahal au descoperit arme de foc, lansatoare de rachete RPG, dispozitive explozive și echipamente în interiorul unor clădiri dintr-un cartier rezidențial din Jabaliya, susține Armata israeliană (IDF), care a publicat și un videoclip cu unele dintre descoperiri, scrie The Times of Israel.

Unele dintre arme au fost distruse, iar altele au fost ridicatepentru investigații suplimentare, conform sursei citate.

IDF susține că trupele au găsit și un apartament folosit de forțele Hamas Nukhba pentru a ataca soldații israelieni. În apartament, trupele au găsit documente și laptopuri despre care IDF spune că conțineau planuri pentru atacurile din 7 octombrie.

10:45Aproape 700 de profesori universitari din Statele Unite și-au exprimat susținerea pentru președinta Universităţii Harvard, Claudine Gay, aflată sub presiuni să demisioneze din cauza acuzațiilor că a gestionat greşit problemele de antisemitism în campusul instituției de învățământ superior, informează AFP și Agerpres.

După atacurile sângeroase ale Hamas în Israel din 7 octombrie, urmate de represalii mortale ale armatei israeliene în Fâşia Gaza, conflictul a dezlănţuit pasiuni în universităţi renumite din Statele Unite, precum Harvard, UPenn (Philadelphia), Berkeley (California) sau Columbia (New York), unde două grupuri studenţeşti pro-palestiniene au fost suspendate.

Donatori bogaţi şi voci din tabăra republicană, dar şi democrată, au denunţat o izbucnire de incidente antisemite în campusuri şi au criticat un răspuns prea slab din partea preşedinţilor universităţilor, pe fondul criticilor recurente din partea conservatorilor împotriva campusurilor americane pe care ei le consideră prea de stânga.

09:40Românul aflat pe vasul capturat de rebelii houthi din Yemen în Marea Roșie are o stare de sănătate bună, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Amintim că nava cargo, la bordul căreia se află 25 de marinari, deţinută de britanici şi operată de japonezi în sudul Mării Roşii, a fost capurată în 19 noiembrie.

09:23 Armata israeliană (IDF) susține că în ultima zi a lansat lovituri asupra mai multor zone din Fâșia Gaza din care erau lansate rachete Hamas spre Sderot (Israel), scrie The Times of Israel.

Biden: „Am avut diferende cu conducerea israeliană”

09:02În discursul său de Hanukka, Joe Biden a făcut aluzie la relația complexă pe care o are cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, sugerând că Netanyahu se află într-o „postură dificilă” și că cei doi au avut parte de dezacorduri de-a lungul anilor

Biden a amintit de relația sa de decenii cu Netanyahu și a menționat că a scris pe o fotografie veche a celor doi: „Bibi, te iubesc, dar nu sunt de acord cu nimic din ce spui ”.

„Este cam la fel și astăzi”, a spus Biden, în aplauze publicului în mare parte evrei, relatează Reuters. Biden a adăugat: „Am avut diferende cu conducerea israeliană”.

El nu a explicat care sunt aceste diferende, dar în ultimele săptămâni au existat probleme legate de tratamentul palestinienilor.

08:00Trei persoane au fost ucise în urma unui atac cu o dronă israeliană în Jenin, Cisiordania, a anunțat ministerul palestinian al Sănătății.Reamintim că în această dimineață un contingent mare de vehicule blindate israeliene a intrat în oraș.

De asemenea, armata israeliană a anunțat că un soldat a murit iar alți trei au fost grav răniți. Decedatul, membru al Batalionului 699 al Brigăzii 551, a cedat în urma rănilor primite în urmă cu două săptămâni în luptă în nordul Gazei .

Potrivit ONU, 104 soldați israelieni au fost uciși și alți 582 au fost răniți de la începutul invaziei terestre a Gaza, citând surse oficiale israeliene.

07:15Un chirurg aparținând de „Medicii Fara Frontiere” (Medecins Sans Frontieres sau MSF) a fost impuscat de un lunetist în spitalul al-Awda din nordul Gazei.

Organizația a declarat că spitalul este atacat de lunetişti și că alți cinci lucrători medicali au fost uciși din 7 octombrie, inclusiv doi medici MSF care au murit în timp ce îngrijeau pacienți.

„Al-Awda este un spital funcțional, cu personal medical și mulți pacienți în stare vulnerabilă. A viza angajații medicali în timp ce își îngrijesc pacienții este total condamnabil, total inuman”, a spus organizația.

07:00Cel puțin 12 persoane au fost arestate în Silwad, la est de Ramallah, în Cisiordania, după ce forțele israeliene intrat în mai multe case.

Numărul deținuților este de așteptat să crească, agenția palestiniană de presă Wafa, descriind arestările drept „masive”. Printre cei arestați s-a numărat și un băiat de 12 ani.

Anterior, corespondentul Al Jazeera, Hoda Abdel-Hamid, a declarat că o razie majoră este în curs de desfășurare în Jenin, unde vehicule militare israeliene par să obstrucționeze munca echipajelor de ambulanță

06:51 O coloană mare de vehicule blindate israeliene a intrat în orașul Jenin în urmă cu mai bine de o oră și apoi au mai sosit întăriri. Coloana se află la intrarea în tabăra de refugiați Jenin și s-a desfășurat și în jurul celor trei spitale din Jenin – două care sunt foarte aproape de tabăra de refugiați și unul care este mai departe, folosit când situația este destul de tensionată în interiorul taberei.

De asemenea, în jurul unuia dintre aceste spitale, soldați israelieni cu difuzor cheamă bărbați înarmați să iasă din spital, potrivit Al Jazeera

06:08O rachetă de croazieră lansată dintr-o regiune a Yemenului controlată de rebelii houthi a lovit o navă comercială, provocând un incendiu şi pagube, dar fără a face victime, au declarat luni pentru Reuters doi oficiali americani din domeniul apărării.

Atacul asupra cargoului STRINDA a avut loc la aproximativ 111 kilometri nord de strâmtoarea Bab el-Mandeb, a declarat unul dintre oficiali. Distrugătorul USS Mason a fost acolo şi a acordat ajutor, au spus oficialii.

05:46 Executivul american s-a declarat luni "îngrijorat" după publicarea unui articol în Washington Post, care susţine, pe baza analizei unor fragmente, că Israelul a folosit muniţii cu fosfor alb fabricate în SUA în timpul atacurilor asupra sudului Libanului în luna octombrie, transmite AFP.

"Suntem la curent cu acest articol şi, desigur, suntem îngrijoraţi. Vom pune întrebări pentru a încerca să aflăm un pic mai mult"', a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Bombele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, potrivit unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

23:40 Situaţia din Gaza este „apocaliptică” pentru populaţia civilă, a avertizat luni şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, el estimând că nivelul de distrugere în teritoriul palestinian este superior celui din Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, citează AFP.

„Din păcate, nivelul de distrugere al clădirilor din Gaza este chiar mai mare decât distrugerile suferite de oraşele germane în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a afirmat Borrell la finalul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE, la Bruxelles. El a vorbit despre o situație „catastrofală”, afirmând că nivelul suferinţei umane constituie o „provocare fără precedent”.

Miniștrii de externe din UE au discutat luni despre sancţiuni suplimentare împotriva Hamas, pe baza unei propuneri făcute de Franţa, Italia şi Germania. „Nu au fost obiecţii”, a spus Josep Borrell, adăugând că va face o propunere în acest sens Celor 27.

El a indicat că au fost discutate și posibile sancţiuni împotriva extremiştilor israelieni din Cisiordania. Aici, „nu a existat unanimitate”, a precizat el, adăugând că va face totuşi o propunere statelor membre. Ţările UE au cerut de asemenea un armistiţiu de durată în conflictul din Gaza.