Presedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin a citit si a semnat vineri in fata deputatilor de la Chisinau decretul cu privire la desemnarea Zinaidei Grecianii in functia de premier, informeaza BASA-press.

Republica Moldova ar putea avea astfel, pentru prima data, o femeie-premier. Incepand de vineri, Zinaida Grecianii are la dispozitie 15 zile pentru a-si prezenta echipa si programul de activitate al guvernului, dupa care Parlamentul urmeaza sa voteze componenta Guvernului si programul de activitate.

Conform Constitutiei, premierul demisionar va exercita interimatul pana la formarea noului cabinet de ministri, iar vechea componenta a guvernului va adopta doar decizii de ordin administrativ.

Surse din cadrul Serviciului de presa al Presedintiei sustineau ca Vladmir Voronin a inaintat joi candidatura noului prim-ministru reprezentantilor fractiunilor parlamentare.

Guvernul moldovean condus de Vasile Tarlev si-a prezentat miercuri demisia in cadrul unei sedinte a executivului la care a fost prezent si presedintele Voronin.

Zinaida Grecianii s-a nascut in anul 1956 in regiunea Tomsk, Federatia Rusa, in familia unor moldoveni deportati. Din octombrie 2005, Grecianii, membru al Partidului Comunist, este prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova.

Conform Serviciului de Presa al Guvernului de la Chisinau, Zinaida Grecianii cunoaste limbile rusa si moldoveneasca.