Curtea Constituţională din Ecuador (CEE) a decis să recunoască căsătoria între persoane de același sex, marcând un moment important pentru drepturile LGBT în țara majoritară catolică, scrie CNN.

Steagul LGBTFoto: Wikipedia

Instanțele din Quito au transmis printr-un comunicat că mariajul dintre persoanele de același sex a fost aprobat de 5 dintre cei 9 magistrați, argumentând că legislația actuală este discriminatorie și neconstituțională și că toate cuplurile formate din parteneri de același sex ar trebui să aibă drepturi egale.

Cei patru judecători care s-au opus au spus că pentru a recunoaşte căsătoria între persoane de acelaşi sex este necesar ca mai întâi aceasta să fie legalizată prin reforme constituţionale, conform procedurilor prevăzute de lege, prin intermediul Parlamentului.

Din 2015 Ecuador a recunoscut uniunea persoanelor de același sex, printr-o reformă a Codului Civil prin care cuplurilor li se acordă aceleași drepturi, cu excepția celui de adopției.

Mișcările LGBT din Ecuador au marcat câteva victorii de-a lungul anilor, una dintre cele mai importante fiind o modificare constituțională din 2008 care interzice discriminarea bazată pe orientarea sexuală. Cu toate acestea, atitudinile homofobe continuă să prevaleze în anumite părți ale țării.

Până acum, alte câteva țări din America de Sud au legalizat căsătoriile între persoane de același sex, printre care Argentina, Brazilia, Columbia și Uruguay.