Ne îndreptăm către o criză diplomatică între China și Turcia? Beijingul a anunțat luni că a protestat în mod oficial pe lângă Ankara în urma unor critici virulente din partea Turciei la adresa tratamentului aplicat minorității turcofone uigure din provincia Xinjiang, unde sute de mii de musulmani ar fi fost închiși în lagăre de reeducare, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Beijingul de asemenea a negat moartea în detenție a unui cântăreț uigur, așa cum a susținut sâmbătă diplomația turcă. Un post public de radio din China a difuzat duminică seara un videoclip cu un om care s-a prezentat a fi artistul în cauză și care susține că starea lui de sănătate este foarte bună.

„Am transmis deja Turciei protestele noastre oficiale”, a declarat în fața presei Hua Chunying, purtătoarea de cuvânt a ministerului chinez de Afaceri externe.

”Sperăm că oamenii implicați din partea turcă pot să distingă adevărul de fals și, de asemenea, să-și corecteze greșelile” a adăugat Hua.

Aceasta a denunțat declarațiile „deplorabile” din partea diplomației Turciei și a cerut Ankarei să își retragă „minciunile absurde”.

Uigurii au legături lingvistice și culturale cu Turcia. O parte dintre ei denunță represiunile legate de religia și de modul lor de viață din partea autorităților Chinei.

Ei constituie principalul grup etnic din Xinjiang, o regiune imensă situată în nord-vestul Chinei și care are granițe cu Afganistan și Pakistan.

Lovită în mod regulat de atentate și atacuri mortale, pe care Beijingul le pune pe seama separatiștilor sau grupurilor islamiste uigure, regiunea este supusă în permanență unei supravegheri stricte din partea poliției.

„Tragedie umană”

Peste un milion de musulmani, mai ales uiguri, ar fi deținuți în centre de reeducare politică, conform experților citați de ONU și de către organizațiile de apărare a drepturilor omului. Acuzațiile sunt negate de autoritățile din Beijing, care susțin că nu ar fi vorba de centre de reeducare ci de centre de „formare profesională” împotriva „radicalizării islamiste”.

Turcia, pe teritoriul căreia se regăsește o importantă comunitate de uiguri, a denunțat sâmbătă „politica de asimilare sistematică” la adresa uigurilor drept „o rușine pentru umanitate” și a făcut apel la comunitatea internațională și la secretariatul general al ONU pentru a pune capăt acestei „tragedii umane”.

Aceste declarații au avut efectul unei bombe, deoarece principalele țări cu majoritate musulmană nu au exprimat până acum nicio opinie legată de acest subiect atât de sensibil, scopul fiind acela de a-și menține relațiile cu Beijingul, un important partener comercial pentru orice țară.

Turcia în mod tradițional a apărat minoritatea uigurilor. Președintele Recep Tayyip Erdogan însuși a acuzat în 2009 Beijingul de comitere a „unui fel de genocid” în Xinjiang. Manifestații anti-chineze violente au izbucnit în Ankara în 2015.

Legăturile bilaterale s-au intensificat însă în ultimii ani, pe măsură ce Turcia se îndepărtează de țările occidentale. Diplomația turcă s-a angajat în 2017 să „elimine” forțele „antichineze” de pe teritoriul său.

Turcia acuză moartea unui artist uigur

Ankara a afirmat de asemenea, sâmbătă, că Abdurehim Heyit, un poet și muzician renumit în sânul comunității uigure, a murit în timp ce ispășea „opt ani de închisoare pentru unul dintre cântecele sale”.

Radioul public Radio China Internațional RCI a publicat însă pe Twitter un video de 26 de secunde unde este prezentat un om, prezentat ca fiind artistul în cauză.

,,Numele meu este Abdurehim Heyit. Suntem astăzi în data de 10 februarie 2019”, declară acesta în videoclip, potrivit subtitrărilor din limba engleză. „Sunt subiectul unei anchete pentru violarea legilor naționale”, adaugă el, susținând că nu a fost „niciodată maltratat”.

,,Am văzut ieri videoclipul pe internet. Acesta nu arată numai că el este în viață, dar de asemenea și că este într-o stare excelentă de sănătate”, a declarat purtătoarea de cuvânt Hua Chunying, care a denunțat „acuzațiile arbitrare” din partea Ankarei.

AFP nu a putut confirma autenticitatea și data înregistrării videoclipului.

„Turcia este un stat multietnic care de asemenea s-a confruntat cu amenințarea terorismului”, a subliniat Hua. „Ea ar trebui, mai mult decât oricare alt stat, să înțeleagă și să susțină eforturile guvernelor străine pentru combaterea terorismului și pentru asigurarea securității și a stabilității”.