Guvernul va aproba joi alocarea unor fonduri în regim de urgență pentru continuarea lucrărilor de stabilizare a solului de la Slănic Prahova. „Trebuie să rezolvăm acea situație de criză acolo unde strada s-a surpat, este o problemă de siguranță a locuitorilor orașului. Și vom aloca suma solicitată, circa 12 milioane de lei și sper ca lucrurile să reintre cât de curând în normal”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Stradă surpată în Slănic, PrahovaFoto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat marți, 7 mai, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a instituției, că miercuri vor fi demarate foraje în zona în care s-a surpat strada din Slănic, pentru a se obține o imagine clară asupra solului şi subsolului.

De asemenea, reprezentanţii Institutului National pentru Fizica Pământului (INFP) vor face noi măsurători care să confirme eventuale modificări sau stagnări ale tasărilor în acel perimetru, informează Agerpres.

Prefectul a transmis populaţiei din Slănic, în special din zona străzilor 23 August şi Tudor Vladimirescu, că a demarat procedura pentru întocmirea unei hotărâri de guvern care să susţină cheltuielile localităţii rezultate în urma surpării din 25 aprilie.

Când se va lua o decizie privind întoarcerea oamenilor evacuați

„Sper ca vineri, după prezentarea rezultatelor forajelor, să avem posibilitatea să luăm o hotărâre cu privire la o posibilă întoarcere a persoanelor evacuate”, a arătat prefectul.

De asemenea, acesta a informat că a solicitat ca, în cel mai scurt timp, operatorul Consiliului Judeţean, Hidroprahova, să intervină punctual şi apoi să reia serviciile de utilitate publică pentru populaţia din zonă, „aşa cum restul operatorilor au făcut-o deja”.

„Aştept ca ei să pună în practică hotărârea Comitetului Judeţean în acest sens”, a adăugat prefectul.

Drăgănescu a mai menţionat că blocurile, în urma expertizelor vizuale, nu dau semne de deteriorare.

„Pentru aflarea cauzelor aşteptăm rapoartele finale şi, până atunci, am demarat controale punctuale ale autorităţilor acolo unde s-a intervenit asupra solului pentru a avea o imagine clară în ceea ce priveşte legalitatea acestor lucrări. (...) Acţionăm pe două planuri bine determinate în aşa fel încât, pe lângă rezolvarea punctuală a fenomenului de pe strada 23 August, să se iniţieze de către Consiliul Local procedurile necesare executării unor studii şi expertize pentru întregul oraş'', a mai arătat Emil Drăgănescu.

Într-o informare ulterioară de presă, prefectul a precizat că persoanele care au solicitat cazare sunt găzduite în condiții hoteliere și pensiuni vor avea posibilitatea să revină la locuințele lor oricând doresc pentru a-și verifica bunurile și proprietatea.

Strada 23 August din oraşul prahovean Slănic s-a prăbuşit, pe 25 aprilie, pe o suprafaţă de peste 60 de metri pătraţi, adâncimea craterului având aproximativ doi metri, astfel că autorităţile au decis evacuarea localnicilor din zonă.

În urma incidentului, 58 de oameni au fost evacuați.

Vinerea trecută, autoritățile din județul Prahova au anunțat că, în urma intervenţiilor realizate în regim de urgenţă, au fost terminate operaţiunile de umplere a craterului format.

Cu o zi înainte, autoritățile au decis evacuarea a încă unui bloc de locuinţe din Slănic, după ce surparea care a apărut pe strada 23 August s-a accentuat. Astfel, alte16 persoane au fost „rugate” să îşi părăsească locuinţele, după ce în groapa apărută în stradă s-a scufundat, pe verticală, un stâlp. Anterior, 42 de locuitori ai oraşului Slănic fuseseră evacuaţi.