Biserica Ortodoxa vrea in administratia locala dar face un mic pas si catre Parlament. Patriarhul Daniel se declara de acord cu propunerea ca preotii ortodocsi sa aiba calitate de observator in legislativ. Preotii au mai primit dezlegare sa candideze si la alegerile locale din acest an, pentru functiile de consilier judetean sau local. Sinodul Bisericii Ortodoxe din 6 martie a stabilit ca preotii pot candida ca independenti, insa a mentinut interdictia din 2004 referitoare la implicarea preotilor in politica.

Deputatul PD-L Ioan Oltean a depus, la inceputul lunii februarie, un proiect de lege cu articol unic, referitor la prezenta cultelor in parlament, invocand modelul reprezentarii altor Biserici Ortodoxe pe langa institutiile de la Bruxelles. Initiativa sa reglementeaza in mod ambiguu prezenta a 2 reprezentanti permanenti ai Bisericii Ortodoxe in Parlamentul Romaniei.

“Nadajduim in reusita acestei propuneri legislative menite a imbogati cadrul transparent si constructiv de colaborare intre Biserica Ortodoxa si Parlamentul Romaniei”, se arata in scrisoarea Patriarhiei trimisa pe 6 februarie 2008 initiatorului. “Consideram initiativa ca una binevenita”, mai scrie patriarhul Daniel.

Doi preoti-supraveghetori

Potrivit proiectului de lege, reprezentantii cultelor in general au dreptul de a participa in calitate de delegati permanenti in plenul Parlamentului si in comisii “unde se dezbat proiecte de acte normative privitoare la viata religioasa, la activitatea cultelor, educatie si invatamant confesional, asistenta sociala si patrimoniu national”.

Urmatoarele alineate din proiectul de lege se referea in mod special la reprezentantii Patriarhiei romane care pot participa in calitate de delegati permanenti in plen si in comisii. Calitatea de delegat permanent al Patriarhiei, se arata in proiectul de lege, se exercita indiferent de caracterul public sau secret al sedintelor comisiilor parlamentare. Proiectul mai prevede ca reprezentantii permanenti ai Patriarhiei Romane, in numar de 2, cate unul pentru fiecare Camera, vor fi stabiliti si remunerati de Patriarhia Romana.

Oltean: "Nu vor avea drept de vot"

Deputatul PD-L, Ioan Oltean, sustine insa ca preotii nu vor avea drept de vot, ci doar de observatori. “Acesti delegati permanenti nu vor avea calitate de deputati sau de senatori, nu participa la actul de decizie, doar la actul de informare. Vor avea birouri in parlament ca sa poate urmari proiectele de legi care intereseaza Biserica”, a explicat pentru HotNews.ro deputatul PD-L. Dar proiectul de lege nu lamureste la fel de clar statutul acestor delegati permanenti si nu arata fara echivoc daca au sau nu drept de vot. Deputatul PD-L sustine ca in nici un caz va fi “un mandat de drept, cum era inainte de 1948” si spune ca statutul viitorilor preoti “delegati permanent” va fi mai limpede formulat cand proiectul de lege va fi discutat in Senat.

Patriarhia: exclus preoti-parlamentari

Constitutia prevede ca sedintele Parlamentului sunt publice, prin urmare legiferarea prezentei unor observatori permanenti din partea Bisericii pare inutila. Oltean susine insa ca Patriarhia nu ar putea urmari, in lipsa unor astfel de delegati permanenti, proiectele de legi care o intereseaza direct. Proiectul de lege se afla pe traseu parlamentar, urmand sa fie luat in discutie la Senat.

“Experienta ultimilor ani a determinat Sfantul Sinod sa nuanteze putin cu aceasta prezenta doar in consiliile locale si judetene. Dar este exclus in viitor, si sunt responsabil de ceea ce spun, ca sa mai vedem preoti in parlament, sau sa vedem preoti care ar cocheta chiar cu alte functii intalte ale statului”, declarase partintele Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei la “Discutia Saptamanii”, difuzata duminica 16 martie de BBC si HotNews.ro. Parintele Stoica se referise la faptul ca preotii nu vor avea pe viitor dreptul de a candida la o functie in Parlament.