Arhiva fostei Securității, mai precis o parte din această arhivă, este depozitată într-o fostă unitate militară din Popești Leordeni, lângă București. Este a treia arhivă ca volum din Europa, după cele din Germania și Polonia și conține sute de mii de dosare. Este, așa cum spune Germina Nagâț, fostă directoare a Direcției de Investigații, actualmente membră în Colegiul Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), o ”sinistră carte de vizită a Securității”.

Arhiva fostei SecuritatiFoto: Captura video

Se găsesc aici, depozitate pe rafturi, atent numerotate, sau în fișete metalice noi-nouțe, istorii îngrozitoare ale unor vieți distruse, ”dușmani ai poporului” care au înfundat puscăriile, de multe ori sfârșind acolo. Zecile de mii de dosare penale pe care Securitatea le-a făcut de-a lungul a 40 de ani românilor care cutezau să critice regimul comunist, pe ”marele său conducător”, să împrăștie manifeste, să asculte Radio Europa Liberă, sau să se plângă de condițiile mizere de trai, sunt cronica unui regim criminal, așa cum a fost el declarat oficial în 2006 de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, într-un discurs ținut în fața Parlamentului.

În România au existat deținuți politici până în decembrie 1989, spune Germina Nagâț, nu au existat perioade de relaxare.

”Toată această hală este plină de cronici sinistre ale arestaților din motive politice. Noi nu avem dosare de Miliție, privind infracțiuni de drept comun. Ca unități arhivistice sunt în jur de 26.000 de cote, dar in fiecare cotă vorbim despre zeci de persoane, pentru că sunt loturi de arestați, nu toate sunt dosare individuale. Nu putem număra victimele prin simpla numărătoare a dosarelor. Asta este adevăratul portret al comunismului și îndreptățește încadrarea la regim criminal”.

Citește continuarea pe Europa Liberă.