Fostul inspector fiscal al statului roman, Csibi Barna, a incercat sa infiinteze o organizatie paramilitara pe scheletul unei structuri dizolvate la Budapesta pentru discurs fascist. Cunoscut pentru iesirile lui publice cu discurs ultranationalist, Csibi Barna a fost partener de afaceri cu membrii unei grupari transfrontaliere de extrema dreapta. In ultima vreme, el a fost activ in Ucraina, unde a militat pentru autonomia maghiarilor din statul estic divizat de conflictele cu separatistii pro-rusi, scrie RISE Project.

Csibi Barna la un stand cu produse traditionaleFoto: Rise Project

Trei tineri din Harghita s-au decis, in iunie 2010, sa infiinteze la Judecatorie asociatia Garda Secuiasca. Fiecare dintre ei avea alte preocupari zilnice: Csibi Barna era inspector la Fisc in Harghita, Lorant Csiszer abia intrase in afacerile cu lemn ale familiei sale, iar Tibor Szocs era un IT-ist pasionat de expeditii montane.

Ultimul a construit si site-ul "SzekelyGarda.ro" - (Garda Secuiasca, pe romaneste) cu retorica iredentista.

Judecatorii au respins demersul lor din doua motive.

Primul, pentru ca numele "garda" era folosit de institutii ale statului si puteau sa apara confuzii. Al doilea motiv era unul mai putin obisnuit: instanta a argumentat ca "organizarea de activitati militare sau paramilitare in afara unei autoritati statale este interzisa."

Tibor Szocs a refuzat sa vorbeasca despre subiect, motivand ca nu are acordul lui Cisibi Barna. Al doilea fondator, Lorant Csiszer, spune ca nu intelege de ce a respins instanta initiativa lor: "Noi eram un grup de prieteni, un grup de elita, care voia doar sa pastreze traditia secuiasca din zona si sa formeze , atleti, iar pentru ei (n.r.-judecatorii) eram secta paramilitara."

El insista ca nu a facut niciodata parte din Garda Maghiara si ca organizatia pe care a vrut s-o infiinteze se numea Garda Secuiasca.

Csibi Barna, intr-o discutie separata cu RISE Project, il contrazice: "Garda Secuiasca era, de fapt, Garda Maghiara, cea inregistrata in Ungaria. A fost pe modelul Garzii Maghiare, ce au pus ei in statut, am preluat si noi".

Aviz de la Primarie

Tibor Szocs si Csibi Barna au devenit cunoscuti in Romania in august 2010.

Primaria Miercurea Ciuc a autorizat atunci un eveniment public la cererea lui Csibi Barna, iar manifestarea nu a ramas fara urmari. Cei doi au provocat un scandal national, dupa ce s-au afisat in fata unui hypermarket din Miercurea Ciuc cu mesajul: "Rusine sa-ti fie. Iar ai cumparat de la evrei!".

Csibi Barna spune ca mesajul lor nu era unul xenofob: "Nu am atacat un evreu, ci economia lor. Economia de piata se bazeaza pe concurenta, eu asa am invatat la facultate. In economia de piata poti zice al meu e bun, celalalt nu e bun. Era un mesaj despre o economie protectionista a tinutului secuiesc. Adica trebuie sa iti cumperi de la poporul tau si doar atat".

Citeste in intregime si comenteaza pe RISEProject.ro.