Liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova este "un vis împlinit". O spune într-un interviu la RFI primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Prim-vicepreşedintele Partidului Liberal (formaţiune de Opoziţie) avertizează că drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană nu este ireversibil.

În opinia lui Dorin Chirtoacă, liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova "este un vis împlinit, pentru că atunci când erau frontiere, era Uniunea Sovietică, nimeni nici nu se gândea vreodată că va ajunge tocmai în Germania sau în Franţa să călătorească liber, ci cel puţin peste Prut. Iată că acum se poate şi peste Prut şi tocmai până la Oceanul Atlantic, în toate ţările Europei. Şi treptat, sper să vină şi asocierea, pentru a veni şi integrarea economică, iar după aceea avem nevoie de un calendar rapid şi eficient de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru că doar aşa se vor putea aşeza lucrurile în mod definitiv şi ireversibil".

Entuziasmul mic al moldovenilor

Dorin Chirtoacă spune că s-a aşteptat la mai mult entuziasm din partea moldovenilor după liberalizarea regimului de vize: "Să ştiţi că şi eu m-am aşteptat, poate, la mai mult entuziasm, vă spun sincer, dar din ceea ce am perceput că se întâmplă în societate, se pare că nu este tocmai aşa. Sunt câteva motive. Au mai avut şi alte posibilităţi de a circula până acum, nu se poate spune că frontierele au fost total închise în ultimii 20 de ani, plus cetăţenia română. Apoi, totuşi, libera circulaţie nu rezolvă problemele de ordin social, economic, în ceea ce priveşte locurile de muncă, nivelul pensiilor, salariilor, probleme care cel mai mult dor în prezent. Şi trei: din păcate, integrarea europeană şi tot ce ţine de Europa, inclusiv acum şi libera circulaţie au fost asociate în ultimii patru ani cu o guvernare democratică defectuoasă, unde au primat mai mult interesele personale, de grup, traficul de influenţă, abuzul de putere, corupţia".

Citeste mai multe pe RFI.ro