​​Bâlbe la Ministerul Educației, pe seama unei școli teologice. Instituția anunță într-un comunicat de presă că înființează un Liceu Teologic Ortodox în Timișoara, la care liceenii “vor avea posibilitatea de a studia” în toamnă Teologie ortodoxă, Filologie, Științe sociale și Științe ale naturii. Inspectoratul Școlar Timiș contrazice Ministerul și susține că liceul se va deschide pentru liceeni abia în 2019, când va fi "mai mult ca sigur" o singură clasă: Teologie ortodoxă. Din septembrie anul acesta, inspectoratul spune că Liceul Teologic va primi copii numai în învățământul primar și gimnazial, care vor migra de la o școală privată a Bisericii.

Scoala Ortodoxa Antim Ivireanul TimisoaraFoto: www.scoalaortodoxa.ro

Ministerul Educației anunță că Valentin Popa a semnat un ordin de ministru prin care înființează Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” în Timișoara. Anunțul este puțin uzual, având în vedere că Ministerul este cel care acordă prin ordin toate autorizațiile de funcţionare pentru școli, dar nu le comunică public prin comunicate de presă. Ele devin publice, de obicei, la apariția în Monitorul Oficial.

Ce spune Ministerul Educației, în comunicat: Liceenii vor putea studia și Filologie sau Științe ale naturii la Liceului Teologic Ortodox, începând din 2018

Comunicatul Ministerului Educatiei

Comunicatul Ministerului Educatiei

Foto: Hotnews

În conformitate cu ordinul nr. 4.228/03.08.2018, începând cu anul școlar 2018 – 2019, elevii interesați vor avea posibilitatea de a studia în cadrul Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” la profilul Teologic - specializarea „Teologie ortodoxă”, la profilul Umanist - specializările „Filologie” și Științe sociale”, precum și specializarea „Științe ale naturii” - la profilul Real.

Cursurile se vor desfășura la nivelurile de învăţământ primar, gimnazial, liceal, în limba română, la forma de învăţământ cu frecvență.

Înfiinţarea Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” a fost aprobată prin ordin de ministru, în urma parcurgerii procesului de evaluare în vederea acreditării de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), în temeiul prevederilor OUG nr. 75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, așa cum a fost modificată prin OUG nr. 48/2018 privind drepturile elevilor şcolarizaţi în unităţi de învăţământ înfiinţate în procesul de organizare a reţelei şcolare”, anunță Ministerul Educației.

Citește aici comunicatul integral al Ministerului Educației, cu privire la înființarea Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Antim Ivireanul” Timișoara

Precizăm că, în prezent, în Timișoara există Școala Ortodoxă Sf. Antim Ivireanul - care este o școală privată fondată de Arhiepiscopia Timişoarei, potrivit informațiilor de pe site-ul instituției de învățământ particular.

Ce spune Inspectoratul Școlar Județean Timiș: "Mai mult ca sigur le vom da începând cu anul școlar 2019-2020 o singură clasă de liceu, de învățământ Teologic"

Aura Danielescu, inspector scolar judetean Timis

Aura Danielescu, inspector scolar judetean Timis

Foto: Agerpres

Contactată de HotNews.ro, Aura Codruța Danielescu, inspector școlar general în Timiș, a declarat că Liceul va fi pentru început doar școală cu copii până în clasa a VIII-a și că va școlariza la nivel de liceu din 2019 doar pe specializarea Teologie, pentru a nu lua elevi de la alte licee.

Liceul Antim Ivireanul va primi copii de la grădiniță și până în clasa a VIII-a de acum, din septembrie. Mai puțin de liceu, care începe în 2019-2020. Liceul Antim Ivireanul s-a autorizat atât pe învățământ liceal Teologic, cât și pe clase de Filologie, Științe sociale și Științe ale naturii, inspectoratul școlar va analiza în mod clar, dar mai mult ca sigur le vom da începând cu anul școlar 2019-2020 o singură clasă de liceu, de învățământ Teologic, ca să evităm să luăm (elevi - n.red.) din altă parte.Luăm clasa de Teologie de la Liceul Pedagogic, care actualmente o are pe învățământ vocațional”, a declarat pentru HotNews.ro inspectoarea generală.

Întrebată de ce Ministerul a anunțat în comunicat că primește liceeni încă din septembrie 2018, și nu doar la profil Teologic, Aura Codruța Danielescu a declarat: “pentru că sunt acele domenii care sunt autorizate prin vizita ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar - ARACIP, N.red.), dar nu pot să studieze începând cu 2018-2019 pentru că admiterea a avut loc la acest moment”.

Inspectoarea școlară generală a declarat pentru HotNews.ro că inițiativa înființării Liceului Teologic Ortodox de stat a aparținut Mitropoliei și Arhiepiscopiei Timișoarei, după ce aproape 300 de părinți cu copii la școala ortodoxă privată au cerut finanțare de la stat, așa cum au în județ cultele catolic, penticostal și bapist.

La nivelul județului Timiș există un liceu care apaține cultului catolic, există penticostal, există bapist, mai puțin cultul ortodox. De mai mulți ani de zile, primăria municipiului Timișoara a îmbrățișat dorința Mitropoliei și Arhiepiscopiei Municipiului Timișoara de a înființa și o unitate de învățământ de nivel liceal care să aparțină cultului ortodox”, a explicat Aura Codruța Danielescu.

Aceasta a precizat că, “până la acest moment, a existat o școală privată, care era întemeiată pe un ONG, care avea clase atât de învățământ primar, autorizate și acreditate, cât și de învățământ gimnazial autorizate și acreditate. La dorința părinților de a-și desfășura activitatea într-o unitate de învățământ aparținând cultului ortodox, dar de stat, cu finanțare de la stat, Arhiepiscopia a solicitat inspectoratului școlar, respectiv primăriei Timișoara, iar în baza Ordonanței de Urgență 48 care a apărut în urmă cu câteva luni Ministerul Educației a desemnat la nivelul județului Timiș o autoritate tutelară în vederea înființării acestei unități de învățământ de stat”.

Aceasta a adăugat că la școala privată sunt “în jur de 300 de părinți, pe nivelul preșcolar, primar și gimnazial”. “Toți acești părinți și-au exprimat dorința de a-și continua copiii lor studiile într-o unitate de învățământ aparținând cultului ortodox, dar ar aprecia dacă efortul financiar ar veni din partea statului, existând această posibilitate a lipsei discriminării vizavi de celelalte culte care au copii școlarizați fără să plătească o taxă în privat”, a declarat pentru HotNews.ro inspectorul Aura Codruța Danielescu.

Potrivit publicației debanat.ro, taxele de școlarizare la Școala privată ortodoxă „Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Timișoara sunt în jur de 700 de lei pe lună.

În momentul în care liceul primește prin ordin de ministru dreptul de a funcționa, deci autorizația de funcționare, unitatea de învățământ privată Antim Ivireanul își va suspenda activitatea. Practic, este vorba de aceiași copii. Nu există o dublură a copiilor, deci nu vin copii din alte unități de învățământ. Arhiepiscopia a cerut inclusiv învățământul liceal, dar noi, la inspectorat, nu i-am dat clasă pentru anul școlar 2018-2019 pentru că planul de școlarizare era deja aprobat. În decembrie, pentru anul școlar 2019-2020, avem în vedere să le dăm o clasă de liceu pe învățământ Teologic, pentru că în același timp nu mai dăm plan de școlarizare Liceului Pedagogic din Timișoara, care actualmente are învățământul teologic vocațional inclus în această unitate de învățământ. Deci, practic, se va compensa: clasa care se reduce de la Liceul Pedagogic va rămâne la Antim Ivireanul, care e un liceu ortodox”, a explicat oficialul.