Avionul IAR 99 Standard Modernizat (SM) a zburat săptămâna aceasta pentru prima dată la fabrica de la Craiova, dar proba a avut loc însă cu o întârziere de aproape doi ani faţă de termenul prevăzut în contractul cu Armata, potrivit TVR.

Avion IAR 99Foto: Cateyeperspective | Dreamstime.com

Avionul IAR 99 Standard Modernizat a avut primul test de zbor pe 13 martie, la Craiova. Potrivit contractului semnat cu Armata în urmă cu aproape 4 ani, acest lucru ar fi trebuit să se întâmple în iunie 2022. Ministrul Economiei, care are în subordine industria de apărare, spune că întârzierile uriașe au apărut pentru că un subcontractor nu a putut aduce din SUA echipamente vitale pentru modernizare. În ciuda tuturor eforturilor, nici acum nu există un calendar ferm de livrare, transmite TVR într-un material video semnat de Adelin Petrișor.

MApN, răspuns evaziv în cadrul acestui contract mult întârziat

Luna trecută, după ce fabrica de la Craiova depășise noile termene de livrare, TVR a întrebat MApN ce se întâmplă cu acest contract important pentru aviația militară.

„După 12 zile de așteptare, am primit doar răspunsuri evazive. De exemplu, la întrebarea care vor fi măsurile pe care MApN le va lua după noile întârzieri, răspunsul a fost „se vor lua măsurile prevăzute în contract.”, transmite Adelin Petrișor.

„Un răspuns care nu respectă legea, care nu-l respectă pe cel care cere”, spune Dumitru Borțun, profesor de comunicare SNSPA. „În viziunea mea intră într-o serie mai largă de răspunsuri ale instituțiilor publice care denotă o lipsă de apetență totală față de valorile democrației și ale statului de drept. Aceste răspunsuri denotă o anumită șmecherie ieftină, o strategie foarte evidentă, cusută cu ață albă, de a evita răspunsul”, spune Borțun.

Modernizarea avioanelor IAR-99 la Avioane Craiova: 10 avioane pentru circa 55 milioane de euro

Reamintim că Avioane Craiova nu a livrat încă nici un avion IAR-99 Standard Modernizat (SM) către MApN din toate cele 10 aparate contractate și pentru care luna februarie 2024 a fost termen final de livrare. În realitate, compania din Craiova abia a reușit să realizeze un singur avion pentru care abia acum au început zborurile de test.

Inițial primul avion de test ar fi trebuit să zboare în vara lui 2022, la aproape doi ani de la semnarea contractului. La acel moment managerul fabricii dădea vina pe un partener israelian care ar fi trebuit să livreze un aparat de navigație, însă era optimist că zborul de test să aibă loc în prima parte a anului 2023.

Ulterior, compania a dat vina și pe pandemia de COVID-19, dar și pe războiul din Ucraina - evenimente care ar fi îngreunat achiziția de piese. Compania a invocat astfel un caz de forță majoră, iar MApN a fost de acord să păsuiască firma cu șase luni, astfel că termenul oficial a fost împins până în luna februarie 2024 când trebuiau livrate toate cele 10 avioane IAR-99 SM.

Până acum Avioane Craiova a primit de la MApN în jur de 98 de milioane de lei, însă nu a livrat încă nimic.

Contractul pentru modernizarea celor 10 avioane IAR-99 la nivelul IAR-99 SM (Standard Modernizat) a fost semnat în august 2020 și avea termen patru ani pentru realizarea întregului lot.

Vorbim de cele 10 aeronave școală IAR-99 Standard (în configurația de bază, clasică de la nivelul anului 1989) din dotarea MApN. Armata mai are şi 11 aeronave IAR-99 Şoim (modernizate cu sistem de avionică la nivelul anului 1996, folosite pentru a facilita instruirea pe aeronavele MiG-21 LanceR).

Valoarea contractului este de 275 de milioane de lei, plus TVA, iar durata de 48 de luni pentru livrarea tuturor celor 10 aparate modernizate. Din această sumă, compania Avioane Craiova a încasat în avans aproape 98 de milioane de lei.