Seful Guvernului interimar irakian, Iyad Allawi, a decretat stare de urgenta in Irak, exceptand teritoriul provinciei Kurdistan, pentru o perioada de 60 de zile, a anuntat, ieri, purtatorul sau de cuvant. Aceasta decizie, echivalenta cu instaurarea legii martiale, a fost adoptata pentru a permite defasurarea alegerilor programate pentru ianuarie 2005.

Potrivit aceleiasi surse, premierul interimar de la Bagdad va furniza detalii in legatura cu aceasta situatie, azi, intr-o conferinta de presa. Allawi a recurs la aceasta masura pe fondul escaladarii tensiunilor in tara sa.

Fallujah, bombardat

Irakienii au trait inca un weekend de groaza. Incepand de sambata dupa-amiaza, pana spre zorii zilei de duminica, aviatia americana a intreprins sapte raiduri aeriene asupra unor obiective din orasul Fallujah - principal bastion sunnit - distrugand numeroase depozite de arme din localitate.

Un capitan irakian a dezertat din fortele aflate sub comanda americana, la cateva ore doar dupa ce fusese informat in detaliu despre proiectele de atac ale SUA impotriva orasului Fallujah. Dezertarea ofiterului, care comanda 160 de soldati de origine kurda, nu va modifica planurile de ofensiva impotriva orasului, a afirmat comandamentul american.

Ofiteri ai SUA au anuntat ca membri ai fortelor irakiene, din care fac parte ex-combatanti kurzi peshmergas si fosti membri ai armatei lui Saddam Hussein, se antreneaza cu puscasi marini americani sa cucereasca Fallujah.

Aceleasi surse sustin ca in intre 1000 si 6000 de nostalgici ai fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, si teroristi arabi din grupul lui Abu Mussab al-Zarkawi, ar fi ocupat pozitii in oras.

21 de politisti executati

Un alt episod macabru: ieri dimineata, 21 de politisti irakieni au fost executati cu sange rece de persoane inarmate care au luat cu asalt postul de politie principal din localitatea Haditha, situata la 200 km vest de Bagdad. Atacatorii, conform Reuters, in numar de cateva zeci, i-au dezarmat pe politisti, i-au adunat si i-au impuscat.

Apoi au plecat si, ca sa nu plece cu mana goala, au luat cu ei toate armele si vehiculele postului.

Mentorul Condoleezzei Rice a demisionat

Diplomatul Robert Blackwill, venit la Casa Alba, in 2003, pentru a coordona politica americana in Irak, si-a anuntat vineri demisia, relateaza Washington Post.

Decizia lui Blackwill, total neasteptata, priveaza Administratia americana de una dintre principalele personalitati implicate in eforturile de asigurare a organizarii apropiatelor alegeri din Irak. Numele lui Blackwill s-a aflat printre cele luate in considerare pentru echipa de politica externa a presedintelui american, George W.

Bush, in perioada mandatului secund, unii observatori considerandu-l chiar un posibil candidat pentru postul de consilier pentru securitate nationala.

El a anuntat insa vineri dupa-amiaza, ca a informat-o pe Condoleezza Rice (actualul consilier prezidential pe probleme de securitate) in urma cu cateva saptamani, ca va ramane in Administratie pana la alegeri, urmand sa se retraga la scurt timp dupa scrutin.

A descins la Casa Alba in vara anului 2003, cand disputele dintre Pentagon si Departamentul de Stat atinsesera punctul culminant. Anterior, a fost doi ani consilier pentru politica externa in prima campanie prezidentiala si, doi ani, ambasador in India. Blackwill este considerat mentorul Condoleezzei Rice in timpul administratiei Bush Senior - perioada dificila a destramarii URSS.

50 de morti la Samarra

Cel putin 50 de persoane au murit si alte 70 au fost ranite, sambata, la Samarra, in urma exploziilor provocate de patru masini-capcana si a incidentelor violente al caror teatru a fost, in ultimele zile, acest oras.

Comandantul local al fortei de interventie rapida a politiei, generalul Abdel Razzak Mohammad al-Jarmani, a fost ucis intr-un dublu atentat cu masina-capcana, comis in jurul orei locale 9:30, in fata subprefecturii din oras. O a treia masina a explodat dupa o jumatate de ora, in fata unei scoli. Cea de-a patra masina-capcana a explodat la ora 12:30, in sudul orasului.

Ieri, o alta masina-capcana, condusa de un kamikaze, a explodat in fata locuintei ministrului irakian al Finantelor, Adel Abdel Mahdi, provocand moartea unei garzi a acestuia. "Ministrul a scapat nevatamat", a declarat unul dintre colaboratorii demnitarului. Locuinta ministrului de Finante se afla in centrul Bagdadului.

Zona a fost inconjurata de unitati ale fortelor americane, politisti si membri ai Garzii Nationale. Abdel Mahdi este unul dintre liderii Consiliului suprem al revolutiei islamice din Irak (CSRII), principalul partid siit din Irak.

Bulgarii se muta

Contingentul bulgar din cadrul Fortei multinationale de mentinere a pacii din Irak a parasit, ieri, pozitiile din Kerbala (o suta de kilometri sud de Bagdad) pentru a se desfasura la Diwaniyah, (cu o suta de kilometri mai in sud-est). Format din aproximativ 480 de militari, contingentul bulgar se afla sub comandament polonez.

Polonia anuntase, inca din 10 octombrie, transferul trupelor multinationale aflate sub comandament polonez din Babylone la Diwaniyah, pana la sfarsitul anului 2004, invocand motive de securitate.