In ultimii trei ani, Suha Arafat a trait departe de sotul ei, caruia i s-a realaturat abia de curand, o data cu aducerea liderului palestinian la spitalul Percy din Paris.

Zilele acestea, sotia lui Yasser Arafat a provocat un imens scandal prin incercarile ei de a-i tine departe de pacientul muribund pe liderii palestinieni, care, satui de macabrul circ informational in legatura cu starea liderului OEP, au hotarat sa se deplaseze la Paris, pentru a verifica la fata locului situatia reala.

Incercand sa impiedice sosirea premierului palestinian Ahmed Qorei, a vicepresedintelui OEP Mahmud Abbas si a ministrului de Externe Nabil Shaath la capataiul lui Arafat, sotia acestuia a acordat un interviu incendiar postului TV Al Jazeera. "Va cer sa remarcati amploarea complotului (...

); incearca sa-l ingroape de viu pe Abu Ammar" (Arafat), a spus Suha, sugerand ca oficialii palestinieni ar putea sa ceara conducerii spitalului militar Percy deconectarea aparaturii cu ajutorul careia este tinut in viata seful OEP.

De altfel, cel mai important cotidian din Israel, "Yedioth Aharonoth", vehicula in editia sa electronica de ieri ipoteza ca Arafat ar urma sa fie deconectat chiar astazi de la aparatele medicale, tinand cont de faptul ca negocierile secrete intre Israel, Egipt si Autoritatea Nationala Palestiniana privind funeraliile liderului OEP s-au incheiat.

Conform acestui ziar, ceremonia funerara oficiala ar urma sa aiba loc la Cairo, fiind apoi urmata de inmormantarea propriu-zisa in Fasia Gaza, Israelul opunandu-se ferm variantei de inhumare la Ierusalim.

Declaratia doamnei Arafat parea a-si fi atins, initial, scopul, responsabilii palestinieni anuntand ca renunta la a-l mai vizita pe Arafat. Ulterior, s-a revenit insa asupra acestei decizii, astfel incat principalii oficiali palestinieni erau asteptati sa soseasca aseara la Paris.

Intre timp, analistii politici si presa internationala s-au dedicat analizei gestului sotiei lui Arafat, opinand ca Suha se lupta mai mult pentru averea acestuia decat pentru viata sa. De origine crestina, Suha s-a refugiat la Paris impreuna cu fiica lor, Zahwa, acum patru ani, la inceputul Intifadei.

Averea lui Arafat, apreciata "zvonistic" la circa un miliard de dolari, stransi - conform acelorasi speculatii - in mare parte din deturnari de fonduri atat palestiniene, cat si europene, are acum toate sansele sa-i revina in final Suhei Arafat.