Guvernul blocheaza de doi ani intrarea in vigoare a legii asigurarilor private de sanatate pentru ca evita sa adopte normele metodologice in care sa stabileasca pachetul minim de servicii de care va avea parte fiecare roman din momentul aplicarii legii. Din acel moment, cetateanul va trebui sa scoata bani din buzunar pentru a plati sanatatea.

In ciuda faptului ca sunt incadrate la asigurari generale sau de viata, pe piata au aparut mai multe produse de tipul asigurarilor private de sanatate. Mai multe companii din domeniu au simtit potentialul pietei si au lansat astfel de produse, chiar daca in prezent deducerile promise in lege celor care isi fac astfel de asigurari nu sunt operabile.

Mai mult, in situatia in care o companie ofera ca bonus salarial o asigurare privata de sanatate, beneficiaza de o deducere de maximum 200 de euro pentru fiecare salariat.

In schimb, salariatul are de platit un impozit pe venit mai mare pentru ca, potrivit Codului Fiscal, orice asigurare este considerata stimulent financiar si se adauga la baza de impozitare.

Acesta este unul dintre motivele pentru care dezvoltarea acestei piete este franata.

Masura a fost luata de Ministerul Finantelor, care a vrut sa stopeze un fenomen ce ducea la evitarea platii unor impo-zite. Concret, o serie de companii ofereau salariatilor asigurari de viata cu acumulare (tip unit linked) si treceau in buzunarele angajatilor bani care erau liberi de impozite si contributii la diferite fonduri.

Problema este ca Fiscul a hotarat sa impoziteze aceste beneficii indiferent de tipul de asigurare. Astfel s-a ajuns in situatia actuala, cand impozitul pe venit este majorat si in cazul beneficiarilor de polite de asigurare de sanatate care nu pot transforma polita in bani, ci isi asigura riscul de imbolnavire si spitalizare.

Speranta moare ultima

Revenind la elaborarea normelor metodologice fara de care legea asigurarilor private de sanatate nu poate fi aplicata, Ministerul Sanatatii a promis ca vor fi adoptate pana la sfarsitul anului, dar astfel de promisiuni au fost facute de mai multe ori dupa adoptarea legii, in 2004.

Totusi, lucrurile ar putea avansa daca tinem cont de faptul ca, de cateva luni, ministerul a invitat Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania sa participe la elaborarea normelor. Ba, mai mult, Interamerican a adus cativa specialisti din Olanda pentru a da o mana de ajutor.

„Speram ca pana la sfarsitul anului normele sa intre in vigoare. Avem promisiuni in sensul acesta“, spune Emilia Bunea, vicepresedinte al Interamerican Romania

Problema este totusi una politica.

In momentul in care Guvernul va anunta ca fiecare roman mai are dreptul doar la cateva zile de spitalizare, un drum cu Salvarea si o operatie minora pe timp de un an, restul serviciilor urmand sa fie platite, s-ar putea sa se confrunte cu revolte pentru ca in prezent aproape toate serviciile prestate in sistemul medical de stat sunt considerate de cetateni gratuite. Asta in ciuda faptului ca plata se face pe coridoarele spitalelor.

Principalii beneficiari - angajatii multinationalelor

Dupa ce legea va intra in vigoare, salariatii vor putea opta ca doua procente din cei 6,5% pe care ii vireaza lunar catre Casa de Asigurari de Sanatate sa mearga spre o companie privata de asigurari. Cele mai avantajoase contracte vor fi cele colective, pentru ca se vor putea obtine conditii mai bune pentru un numar mai mare de salariati care se asigura.

In plus, deducerea de 200 de euro pe an pentru fiecare angajat va reduce cheltuielile de personal ale companiilor.

Totusi sistemul privat va ramane un sistem la care vor avea acces romanii cu venituri mari pentru ca, daca asigurarea se limiteaza la cele doua procente din salariu, serviciile medicale care vor fi acordate in baza acestei sume vor fi limitate. Cei care vor dori o asigurare mai complexa vor trebui sa extinda politele.

Astfel de asigurari exista si acum, iar tarifele practicate sunt de 200-300 de euro pe an, adica 7-10 milioane de lei vechi pe an, sume care depasesc cu mult procentul de 2% chiar si pentru salariile foarte mari. Asa se face ca principalii beneficiari de asigurari private de sanatate sau de abonamente de sanatate sunt angajatii companiilor multinationale.

La Interamerican, de exemplu, persoanele care pot beneficia de o astfel de polita trebuie sa aiba un venit net de minimum 400 de euro. In acelasi timp, prima de asigurare se situeaza intre 30 si 60 de euro pe luna, in functie de varsta, venit si istoricul medical, si are o limita de acoperire intre 25.000 si 100.000 de euro.

Citeste articolul complet in Saptamana Financiara