Cele doua camere ale Parlamentului s-au reunit in plen cu mai mult de o jumatate de ora intarziere, pentru a discuta pe tema suspendarii sefului statului. Alesii au decis ca este nevoie de o comisie care sa ancheteze activitatea sefului statului. Raportul acesteia va fi inaintat Curtii Constitutionale care isi va spune parerea in maximum trei zile.

Abia dupa raportul Curtii Constitutionale, care are doar caracter consultativ, parlamentarii vor putea sa treaca la votarea suspendarii sefului statului. Daca jumatate din numarul total de senatori si deputati vor opta pentru suspendarea presedintelui, Constitutia obliga autoritatile sa organizeze, in cel mult 30 de zile, un referendum pentru demiterea lui Traian Basescu.

Potrivit Legii referendumului aflata in vigoare, acesta ar putea fi demis prin referendum doar daca jumatate plus unu din numarul total de romani cu drept de vot se exprima in acest sens.

Propunerea de suspendare a sefului statului, semnata de 182 de parlamentari ai PSD si PRM, a fost depusa la Parlament in 13 februarie si contine 27 de argumente pe care PSD le considera drept incalcari ale articolelor din Constitutie.

Intre acestea sunt: "deturnarea vointei electoratului" la alegerile din 2004, blocarea Parlamentului prin incercarile de revocare a presedintilor celor doua Camere, solicitarea adresata premierului Tariceanu de a demisiona si intentia de declansare a alegerilor anticipate.

De asemenea, Traian Basescu este acuzat de interventia in favoarea firmei ALRO Slatina si folosirea serviciilor de informatii pentru "a supraveghea informativ clasa politica".

Presedintele nu participa la dezbateri

Seful statului a anuntat cu o zi inainte ca nu va fi prezent la dezbaterile parlamentarilor.

El a adresat, marti, conducerilor celor doua Camere, o scrisoare in care apreciaza ca nu este necesara prezenta sa la sedinta de miercuri, in care Parlamentul discuta suspendarea sa din functie.

Seful statului a precizat ca admite "dreptul constitutional al Parlamentului de a recurge la un asemenea gest politic".

"Apreciez insa ca prezenta mea in Parlament cu aceasta ocazie nu este necesara. Consider ca toate actiunile si declaratiile pe care le-am facut de la inceputul mandatului meu, in calitate de presedinte al Romaniei, sunt conforme cu ordinea constitutionala", se arata in scrisoarea presedintelui.

Traian Basescu apreciaza ca avizul Curtii Constitutionale va lamuri daca faptele ce i se imputa reprezinta sau nu incalcari grave ale Constitutiei.

Potrivit Constitutiei, seful statului nu este obligat sa participe la dezbaterea privind suspendarea sa si nici sa prezinte motivele pentru care nu considera intemeiata cererea PSD.

Lipsa de interes

Deputatul PD, Ioan Oltean, a incercat sa-si convinga colegii ca sedinta la care participa este neconstitutionala. El considera ca, pana la aflarea unui punct de vedere al Curtii Constitutionale, Parlamentul nu poate decat sa ia act de propunerea de suspendare, nu si sa o dezbata.

In cele din urma, ordinea de zi, care cuprinde doar tema suspendarii presedintelui, a fost aprobata cu 283 de voturi "pentru, 58 "impotriva" si doua abtineri.

Foto: HotNews.ro

In momentul in care Titus Corlatean a inceput sa citeasca documentul elaborat de PSD, parlamentarii au inceput sa iasa din sala. Cei mai multi absenti se inregistreaza in grupul liberalilor si democratilor, care au parasit aproape in corpore locul dezbaterilor.

Toti liberalii prezenti la sedinta de miercuri poarta papioane, cu trimitere directa la una din remarcile facute de Traian Basescu la adresa lui Calin Popescu Tariceanu, in interventia telefonica la emisiunea de la TVR 1. Basescu s-a referit atunci la premier spunand ca are "fatza de european sadea cu papion".