Directorul general al BNR Brasov, Dan-Alexandru-Nicolae Boriceanu, 55 de ani, s-a aruncat, ieri dimineata, de la etajul trei al blocului unde locuia soacra sa. Barbatul avea probleme psihice (fusese externat in urma cu trei saptamini de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Brasov), dar si in familie, sotia sa fiind, de asemenea, internata intr-un sanatoriu.

Conform procurorilor brasoveni, barbatul se afla in bucatarie impreuna cu soacra lui, unde si-a baut linistit cafeaua. In momentul in care femeia a iesit din incapere, Dan Boriceanu si-a dat jos bluza si s-a aruncat de la balcon, decedind pe loc. Vecinii au povestit ca in familie certurile erau la ordinea zilei si ca baiatul directorului locuia cu bunica lui.

Procurorii de la Parchetul de pe linga Tribunalul Brasov au deschis o ancheta. “Din primele cercetari rezulta ca este vorba despre o sinucidere. Stim ca Dan Alexandru Nicolae Boriceanu a mai avut astfel de tentative si ca avea probleme psihice”, ne-a declarat Catalin Borcoman, purtator de cuvint al Parchetului de pe linga Tribunalul Brasov.

Barbatul era director al filialei din Brasov a BNR din 2001. In declaratia de avere a mentionat ca avea in proprietate un apartament de 50 de metri patrati si o casa de 55 metri patrati in Brasov. Nu avea masina si nici afaceri personale. In schimb acumulase datorii de 7.500 de euro. (Simona Popica)

Consilier local, calcat de tren

Un consilier local din comuna Saulesti, judetul Gorj, a fost calcat de un tren, in conditii inca neelucidate. Constantin Ceausu avea 45 de ani si fusese ales consilier local pe listele Partidului Romania Mare la alegerile de luna trecuta. Satenii sustin ca barbatul s-a aruncat de buna voie in fata trenului, el lasind si un bilet de adio.

Familia consilierului neaga insa aceasta varianta, afirmind ca pur si simplu omului i s-ar fi facut rau in timp ce mergea pe linga calea ferata. Primarul comunei Saulesti, Constantin Draghici, a declarat ca, la ultima sedinta de Consiliu Local, consilierul PRM ar fi afirmat ca se simte foarte obosit psihic. Politia cerceteaza in continuare imprejurarile in care a murit barbatul.

(Claudia Tipluica)

BNR spune ca Boriceanu era bun profesionist

Dan Boriceanu avea un comportament exemplar la banca, era foarte bun din punct de vedere profesional si nu putea fi schimbat din functie pentru ca si-a tratat o depresie, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Mugur Isarescu. “Era un om cultivat, caruia nu i se putea reprosa nimic din punct de vedere profesional.

Era un om cultivat, cunostea vreo zece limbi straine si intretinea o atemosfera de normalitate si corectitudine in sucursala BNR pe care o conducea. Din cite cunoastem noi, el s-a tratat in spital pentru o depresie si nicaieri in lume nu poti concedia sau schimba din functie pe cineva pentru ca apeleaza la tratament intr-o asemenea situatie.

De altfel medicii l-au externat fara a preciza ca nu e apt de munca, dimpotriva”, a spus Vasilescu. (L.M.)

Psihiatrii cred ca si presa este vinovata de extinderea sinuciderilor

Psihiatrii sint de parere ca valul de sinucideri violente din ultimele zile se explica si prin mediatizarea lor excesiva. “Daca presa mentine subiectul sinuciderilor pe prima pagina, mai ales cind e vorba de VIP-uri, ea nu face decit sa duca la extinderea lor.

Pentru ca depresivul inlocuieste fantasma suicidului din mintea lui cu o chestie concreta: “Daca ala a putut, uite, o pot face si eu!””, ne-a declarat dr. Florin Tudose . Acesta si-a amintit ca, intr-o vreme, valul de autoincendieri a atins limite nebanuite. Si cel al grevistilor foamei sau al cataratorilor pe macarale. “Pentru ca erau intretinute de mass-media.

Cum nu s-a mai dus nici o tele-viziune la cei de pe macarale, cum nu s-a mai urcat nici unul”, explica el. “In plus, faptul ca necazul tau, povestea ta va aparea la televiziune si in ziare poate sa te incurajeze. Este unul dintre efectele perverse ale mediatizarii”. Dr.

Tudose sustine ca amanunte de genul “de unde s-a aruncat”, “cum a cazut”, “cum trebuia facut latul” fac posibila vizualizarea faptului in mintea cititorului, inclusiv in a celor care se gindesc la sinucidere, si ca tocmai de aceea presa straina nu se ocupa de astfel de detalii.

Psihiatrul da ca exemplu un experiment cinic: “Daca, prin absurd, as publica o carte intitulata “Zece metode de sinucidere de succes” si i-am face publicitate, va asigur ca am obtine o crestere a “randamentului” de suiciduri de 3.000 la suta. Asa se intimpla si cu mediatizarea. Sa nu se inteleaga faptul ca presa provoaca depresia, nu! Ea exista.

Dar mass-media pot transforma o fantasma intr-un fapt real, aratind tocmai cum ea este pusa in opera”, mai sustine dr. Tudose. (Simona Popa)

Ultimele sinucideri

In ultima vreme, presa a scris despre sinuciderile unor personalitati sau ale rudelor apropiate ale acestora l 22 decembrie 2003: Elena Stanculescu, sotia generalului Victor Athanasie Stanculescu, s-a aruncat de la balconul apartamentului care se afla la etajul al doilea intr-un imobil din cartierul Aviatiei l 20 iunie 2004: omul de afaceri Mihail Erbasu a fost gasit mort in piscina vilei sale

din Snagov, dupa ce a cazut de la balcon, varianta sinuciderii fiind, deocamdata, cea preferata de anchetatori l 27 iunie: Victor Filip, tatal presedintelui CNA, Ralu Filip, a fost gasit spinzurat de zavorul ferestrei din dormitor l 30 iunie: Aura Antonescu, sotia deputatului Crin Antonescu, s-a aruncat de la fereastra casei scarilor de la etajul al treilea al blocului unde locuia.