Aurelia Bunea, acuzata de trafic de influenta, este prima persoana cu functie inalta din sistemul judiciar care este cercetata de PNA. Potrivit anchetatorilor, Bunea ar fi primit, in perioada mai-iunie 2000, 41.

000 de dolari de la inginerul Daniel Nicula pentru a interveni pe langa magistratii ICCJ in solutionarea favorabila, respectiv de achitare, a unui dosar aflat pe rolul instantei in cazul unei instigari la talharie.

Numai ca judecatorii au respins ca nefondat recursul lui Nicula si acesta s-a dus sa-i ceara socoteala Aureliei Bunea. Cum aceasta nu voia sa piarda banii, a supralicitat si i-a promis ca va obtine din partea procurorilor Parchetului General promovarea unui recurs in anulare, lucru care nu s-a intamplat. Pentru a justifica primirea banilor, Bunea a incheiat cu Nicula doua contracte de imprumut.

Astfel, in primul s-a semnat o intelegere pentru 6.000 de dolari, adica suma ceruta la prima transa, iar in al doilea pentru restul de 35.000 de dolari. Anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize grafologice pentru a se stabili cui apartin semnaturile de pe contract, intrucat denuntatorul a negat ca ar fi incheiat vreun contract cu magistratul.

Ioan Amarie: "Avem probe beton"

Procurorul general al PNA, Ioan Amarie, a declarat ieri ca cercetarile in cazul magistratului-asistent au durat luni intregi. Amarie a mai spus ca exista probe temeinice care sa demonstreze savarsirea infractiunii de trafic de influenta si ca in urmatoarea perioada Aurelia Bunea va fi trimisa in judecata.

Biroul de presa al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a precizat ca Aurelia Bunea a fost angajata ca magistrat-asistent la instanta suprema in perioada 1 februarie 1999-22 martie 2001.

In urma unei plangeri penale depuse la ICCJ de catre denuntatorul Nicula, conducerea institutiei i-a pus in vedere impricinatei sa-si dea demisia, lucru petrecut la sfarsitul lui martie, cand aceasta a cerut eliberarea din functie.

De asemenea, pe langa "tragerea pe dreapta", Aurelia Bunea a primit si interdictia de a intra in cladirea Curtii Supreme.