Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat, joi, o inregistrare video in care apar doi barbati, prezentati drept cetateni bulgari, si care sunt tinuti ostatici de o grupare in Irak, transmite AFP. Rapitorii au amenintat ca ii vor ucide daca trupele americane nu elibereaza prizonierii irakieni in decursul a 24 de ore.

Potrivit imaginilor, o persoana cu fata acoperita, aflata in spatele celor doi barbati identificati drept angajati bulgari, lectureaza un comunicat. Alaturi de el se afla alti doi indivizi inarmati, care poarta cagule. Pe perete este lipit un afis cu inscriptii din Coran. Gruparea se intituleaza „Monoteism si Jihad“, potrivit televiziunii Al-Jazeera, din Qatar.

"Bulgaria este un stat puternic si nu isi va modifica politica externa din cauza unui grup sau altul. Vom mentine cei 470 de militari desfasurati la Karbala."

Sofia isi pastreaza trupele in Irak

Drept replica la „doleantele“ rebelilor irakieni care i-au rapit pe cei doi bulgari, exprimate in inregistrarea video difuzata de Al-Jazeera, Solomon Passi, ministrul bulgar de externe, a declarat ca Sofia nu va ceda „santajului“. „Nu avem nici o intentie sa cedam acestui santaj“, a declarat Passi, pentru postul national de radio.

„Bulgaria este un stat puternic si nu isi va modifica politica externa din cauza unui grup sau altul“, a subliniat Passi, referindu-se la politica bulgara in Irak, in calitate de membru al Coalitiei.

Passi: Ii vom salva!

Ministerul bulgar de Externe i-a identificat pe ostatici ca fiind Ivailo Keplov si Gheorghi Lazov, doi soferi de tir care transportau masini pe ruta Turcia-Siria-Irak.

„Vom face tot ce ne sta in putinta pentru a-i salva, dar nu putem garanta ca vom reusi“, a declarat ministrul bulgar de externe, adaugand ca nu detine nici o informatie cu privire la starea de sanatate a celor doi ostatici. Bulgaria a contactat Statele Unite si ceilalti aliati din Irak, a anuntat Passi. Pana in prezent, gruparea nu a luat legatura cu autoritatile bulgare.

De asemenea, in cadrul Ministerului bulgar de Externe a fost creata o celula de criza. Bulgaria a desfasurat un contingent de 470 de militari in Irak, sub comandament polonez, responsabil pentru securitatea orasului siit Karbala, la sud de Bagdad.

Translatorii, vizati de rapitori

Un translator irakian care lucra pentru fortele americane a fost, de asemenea, rapit, joi, la Ramadi, a informat, ieri, o sursa din politie, citata de AFP. Persoane inarmate l-au obligat pe Omar Abdel Jabbar sa urce intr-un vehicul, atunci cand acesta se afla in fata locuintei sale din cartierul Al-Charika, a precizat un ofiter din politie.

„Am vazut patru barbati cu fetele acoperite care l-au amenintat cu armele si l-au obligat sa urce intr-o masina marca Opel, de culoare albastra“, a povestit Bassel Al-Kubeissi, martor ocular. Numerosi translatori si angajati irakieni ai armatei americane, pe care gherila ii acuza de colaborare cu fortele de ocupatie, au fost ucisi in ultimele luni.

SUA spera ca NATO se va implica mai repede

In contextul in care confruntarile dintre trupele Coalitiei conduse de fortele americane si rebelii irakieni continua, Statele Unite spera ca NATO va lua o decizie rapida privind modul in care va contribui la instruirea fortelor irakiene, urmand ca specialistii Aliantei Nord-Atlantice sa fie trimisi pe teren incepand din aceasta vara, a anuntat un diplomat american, citat de AFP.

„Ne asteptam ca NATO sa inceapa misiunea chiar din aceasta vara“, a declarat ambasadorul american la sediul Aliantei Nord-Atlantice, Nicholas Burns. Reuniti la Istanbul, la 28 iunie, liderii NATO au fost de acord ca specialistii Aliantei sa contribuie la pregatirea fortelor de securitate irakiene, dar Statele Unite si Franta au opinii diferite despre rolul practic al militarilor NATO.

„Nu exista nici o indoiala ca la Istanbul s-a luat decizia unei misiuni NATO in Irak“, a subliniat diplomatul american, referindu-se la faptul ca presedintele Jacques Chirac se opune unei prezente masive a trupelor NATO pe teritoriul irakian.

Numar-record al americanilor ucisi: 1.000

Cel mai recent bilant al luptelor dintre fortele Coalitei si militantii irakieni, arata ca americanii au inregistrat un numar-record de soldati ucisi: 1.000, transmite CNN. Potrivit unui purtator de cuvant al militarilor americani, „soldatii au murit in conditii ostile sau mai putin ostile“.

Totodata, acesta explica conditiile in care fortele Coalitiei si-au pierdut viata, precizand ca cinci dintre ei au murit recent, in cursul zilei de marti, la Samarra, din cauza unor atacuri cu mortiere. Tot in cadrul atacurilor desfasurate la 120 de kilometri de nord-vestul Bagdadului, alti 20 de soldati americani au fost grav raniti.

Totodata, Statele Unite au primit o serie de amenintari din partea insurgentilor irakieni, care au declarat, in cursul zilei de ieri, ca vor decapita doi ostatici bulgari, daca autoritatiile americane nu elibereaza toti prizonierii din Irak. Justificandu-si actiunea, militantii irakieni au mentionat ca relatiile Guvernului Bulgariei cu Statele Unite pun in pericol linistea cetatenilor din Irak.