Consiliul Europei, prin Grupul Statelor Impotriva Coruptiei (GRECO), a finalizat, la inceputul lunii iulie, raportul privind coruptia din Romania si modul in care statul a reusit sa raspunda acestui fenomen in perioada 2001-2004.

Potrivit ministrului Justitiei, Cristian Diaconescu, din cele 13 recomandari, date de Consiliul Europei in combaterea coruptiei, Romania a reusit sa indeplineasca 12 in cele mai bune conditii. Aspectul ramas inca nerezolvat priveste modificarea legislatiei care permite inca multor categorii de persoane sa aiba imunitate in domeniul penal.

Potrivit GRECO, ar fi nevoie de lamuriri in cazul legislatiei care ii priveste pe fostii demnitari si pe notari. Organismul international a apreciat in schimb, cu calificativul maxim, infiintarea si sporirea independentei Parchetului Anticoruptie si modificarile legislative in combaterea coruptiei.

SATISFACATOR. De asemenea, GRECO a considerat ca au fost indeplinite recomandarile care cereau Romaniei sa restranga posibilitatea avocatilor parlamentari de a lua dosare de coruptie sau de criminalitate organizata. Restrangerea prerogativelor ministrului Justitiei in cariera magistratilor a fost si ea catalogata drept satisfacatoare.

“Raportul GRECO ne-a demonstrat ca suntem pe drumul cel bun. Mai avem insa de rezolvat foarte multe probleme, mai ales in cazul implementarii noii legislatii, astfel incat ea sa devina operationala“, a incheiat ministrul Justitiei.