Vicepresedintele PUR, Codrut Seres, a anuntat ieri ca umanistii ii vor solicita presedintelui Ion Iliescu sa organizeze un referendum consultativ prin care romanii sa fie intrebati daca doresc sau nu integrarea Romaniei in UE

Biroul Politic al Partidului Umanist, intrunit la sfarsitul saptamanii la Busteni, a propus Biroului Permanent sa analizeze oportunitatea de a solicita organizarea unui referendum national pe tema amanarii integrarii Romaniei in UE.

CAMELIA IONESCU

Partidul Umanist din Romania ii va solicita presedintelui Ion Iliescu sa organizeze un referendum tehnic prin care sa fie consultata populatia cu privire la integrarea Romaniei in UE.

Vicepresedintele umanist Codrut Seres a anuntat ieri ca initiativa privind referendumul se fundamenteaza pe prevederile articolului 80 din Constitutia Romaniei, care da posibilitatea sefului statului sa ceara un referendum de consultare a populatiei cu privire la problemele de interes national.

Potrivit lui Seres, ideea referendumului s-a nascut in momentul in care, intreband oamenii ce cred despre integrarea Romaniei in UE, acestia raspundeau “pai, daca e bine, atunci vrem si noi“. Astfel, umanistii propun ca in cadrul consultarii prin referendum romanii sa raspunda la o singura intrebare: “Doriti sau nu doriti ca Romania sa se integreze in Uniunea Europeana?“.

MOTIVATIE.

In opinia umanistilor, o integrare grabita si nepregatita ar transforma Romania doar in piata de consum a producatorilor europeni, atat timp cat volumul exporturilor este net inferior volumului importurilor, cat agricultura se face pe parcele foarte mici si fara subventii, cat IMM-urile sunt sufocate de fiscalitatea ridicata, iar marea coruptie ramane in continuare neatinsa, cat formarea si

specializarea profesionala a oamenilor se fac pentru supravietuire, iar nu pentru ridicarea nivelului profesional. In acelasi timp, vicepresedintele PUR a facut apel la birourile pentru integrare din administratia locala sa continue informarea cetatenilor privind costurile integrarii, avantajele si dezavantajele ei.

REACTIE

“In acest moment, aproape 80% din populatie sprijina aderarea la Uniunea Europeana in 2007. Asadar, consideram ca orice tentativa de a determina amanarea aderarii nu reprezinta vointa populara, ci, eventual, anumite grupuri de interese“, se arata intr-un comunicat al Ministerului Integrarii Europene.

In opinia oficialilor MIE, “costurile aderarii la UE raman aceleasi sau chiar cresc daca se amana aderarea in 2007, in timp ce aderarea la o data ulterioara nu ar face decat sa intarzie beneficiile“.