Victime umane, zeci de persoane ramase fara acoperis deasupra capului, localitati izolate si pagube de sute de miliarde de lei - este bilantul provizoriu al fenomenelor meteo din ultimele doua zile, realizat de Guvern, informeaza Mediafax.

Inundatiile au afectat 11 judete din estul, sudul si centrul tarii, cu urmari mai grave in Bacau, Suceava, Arges, Buzau, Gorj, Valcea si Hunedoara, a anuntat Gheorghe Emacu, ministru delegat in Ministerul Administratiei si Internelor, ieri, la videoconferinta cu prefectii.

Un bilant provizoriu arata ca inundatiile au distrus peste 1000 ha de teren agricol, peste 2800 de locuinte si anexe gospodaresti, aproape 240 km de drum si peste 200 de poduri si podete. Zeci de localitati au ramas izolate, fara curent electric si apa potabila.

Prefectii judetelor afectate de inundatii au spus, la videoconferinta, ca in zonele afectate de inundatii se lucreaza, lucrurile "capatand o oarecare normalitate". Pentru inundatiile din ultimele zile, Guvernul a alocat 8,7 miliarde de lei, constand in materiale de constructii, familiilor sinistrate din judetele Bacau, Hunedoara, Arges, Vrancea si Buzau.

Mustruluiala prefectilor

Prefectii au fost aspru criticati de Guvern la videoconferinta de ieri, din cauza pagubelor produse de inundatii, acestia fiind acuzati de lipsa de preocupare, "dispret fata de lege" si, in unele cazuri, de ineficienta. Ministrul Gheorghe Emacu le-a reprosat prefectilor si autoritatilor locale lipsa de preocupare fata de problemele localitatilor.

"Dificultatile intampinate in unele localitati pentru limitarea efectelor distructive ale viiturilor formate nu au fost determinate numai de amploarea fenomenelor meteorologice.

In unele situatii, acestea au fost favorizate de lipsa de spirit gospodaresc a unor primari si a cetatenilor din unele localitati, care au considerat ca nu au obligatia civica de a curata santurile, de a indeparta obstacolele care pot obtura trecerea apei pe sub poduri si podete", a adaugat Emacu.

Pe un ton mai aspru, ministrul pentru coordonarea Secretariatului Guvernului, Eugen Bejinariu, a criticat activitatea comisiilor de aparare impotriva dezastrelor de la nivelul judetelor. "Se lucreaza ineficient, in dispret fata de lege. Daca v-ati fi indeplinit minimul de responsabilitati, in privinta decolmatarii canalelor, a evaluarii exacte a situatiilor, efectele ar fi fost diminuate.

Intrati-va in paine domnilor! Faceti-va datoria!", le-a spus Bejinariu prefectilor. El a acuzat de ineficienta si lipsa de preocupare si organele de politie sau garda de mediu, "sub privirea carora" au fost defrisate suprafete intregi de padure, ceea ce a creat un dezechilibru ecologic in zonele afectate de inundatii.

Ministrul a adaugat ca ajutoarele oferite de Guvern vor fi distribuite numai in zonele cu adevarat prioritare si acolo "unde se respecta legea". La randul lui, ministrul delegat pentru administratia publica a atras atentia autoritatilor locale ca Executivul nu va interveni cu fonduri pentru a acoperi ineficienta de la nivel local.

El a precizat ca ajutoarele de la Guvern vor trebui sa fie insotite de contributii ale consiliilor locale.

Ploile si-au restrans aria

Ploile si inundatiile din ultimul interval de timp si-au restrans aria, astfel ca, in ultimul interval de timp, au afectat doar 3 judete, Bacau, Vrancea si Arges. Din nefericire, doua persoane au murit, iar alta este data disparuta, in judetul Bacau, din cauza revarsarii Trotusului si a afluentilor sai. Au fost afectate localitatile Brusturoasa, Comanesti, Darmanesti, Dofteana, Agas, Asau, Tg.

Ocna, Slanic-Moldova, Solont, Poduri. Au fost inundate 1874 case si anexe gospodaresti, 216 ha teren agricol, 122 km de drumuri judetene, comunale si forestiere, 167 poduri si podete, 10 linii de medie tensiune si 3 societati de prelucrare a lemnului. In Vrancea, Trotusul a afectat localitatile Adjud si Negrilesti, in total 21 de gospodarii cu anexe si 8 km de strazi.

In judetul Arges, au fost afectate localitatile Corbi, Corbeni, Cicanesti si Berevoiesti, fiind inundate 95 de case si anexe, 54 ha de teren agricol, 28 km de drumuri, 9 poduri si podete si 84 de fantani.

Sate fara curent electric

Compania Electrica a asigurat realimentarea cu energie electrica a 14 localitati din zona Moldova, afectate de inundatiile din ultimele zile, in prezent furnizarea de electricitate fiind oprita in doua localitati din judetul Suceava, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Economiei si Comertului.

Ca urmare a ploilor abundente din noaptea de joi spre vineri, localitatile Darmoxa si Dragoiasa erau, ieri dimineata, nealimentate. In zona, 14 posturi de transformare si o linie electrica aeriana de medie tensiune au fost avariate.

In zonele afectate au fost transportate grupuri electrogene, ca solutii provizorii de alimentare, insa acestea nu au putut fi instalate din cauza nivelului ridicat al apelor si alunecarilor de teren. Totodata, localitatea Agas din judetul Bacau era alimentata partial cu energie, ieri dimineata.

40 de miliarde de lei pagube in Arges

Pagubele produse de vijeliile si precipitatiile din ultimile doua saptamani in judetul Arges au fost evaluate la circa 40 de miliarde lei, celor afectati urmand a le fi acordate ajutoare, a declarat, ieri, prefectul judetului, Constantin Tamaga, informeaza Rompres. Acesta a precizat ca Guvernul va suporta despagubiri in valoare de 36 miliarde de lei, iar bugetele locale, restul.

"Cetatenii ale caror gospodarii au avut de suferit nu vor primi bani, ci materiale de constructie", a mentionat Tamaga. Primul transport de materiale a fost efectuat chiar ieri, spre Dragoslavele, localitate din nordul judetului.

Buldozerist bun de plata

Soferul de pe buldozer care a fost luat de apele Jiului cu utilaj cu tot va fi nevoit sa suporte costul reparatiilor, care se ridica la circa 60 de milioane de lei, a declarat directorul Hidroconstructia Tg. Jiu, Romeo Saliste, informeaza Mediafax.

Potrivit lui Romeo Saliste, sanctiunea respectiva este una "blanda" pentru subordonatul sau, in calcule fiind luata inclusiv varianta desfacerii contractului de munca. Soferul Vasile Tudor a declarat ca s-a apropiat prea mult cu buldozerul de malul Jiului, pentru a impinge pietre in rau, pentru ca asa i-a cerut un sef de-al sau.

Barbatul sustine ca era constient de pericolul la care se expunea, dar ca a executat ordinul de teama sa nu isi supere seful si sa isi piarda locul de munca. Directorul Romeo Saliste sustine insa ca Tudor ar fi trebuit sa faca asa cum era mai bine pentru siguranta sa si a utilajului si sa nu execute dispozitia primita.

Soferul, care a cazut in apa si a fost salvat de pompieri si salvamontisti, lucra la consolidarea malului Jiului, pentru a se inlatura pericolul inundarii mai multor zeci de case din aval.

Tg. Mures fara arhive

Arhivele Institutului de Proiectare din Tg Mures au fost distruse de ploi in doua randuri, in prezent numai o treime din acestea mai fiind utilizabile, a declarat arhitectul-sef al Consiliului Judetean Mures, Doru Dunca, informeaza Mediafax.

Potrivit acestuia, autoritatile judetene ar fi fost obligate prin lege sa preia arhiva Institutului de Proiectare Mures inca din toamna anului trecut, insa acest lucru nu s-a intamplat pentru ca nu exista un spatiu adecvat de depozitare.

Cele mai multe dintre schitele de sistematizare si arhiva topo au fost spalate de ape, dupa cele doua inundatii care au trecut prin subsolul care adaposteste arhivele IP Mures. "Doar o treime din documente au mai ramas utilizabile si in momentul transferului exista riscul ca si acestea sa se distruga, fiind vorba de documente realizate pe hartie de calc in urma cu 30-40 de ani", a spus Dunca.

Inundatii la deal

Hidrologii prognozeaza cresterea debitelor, prin efectul combinat al precipitatiilor si al propagarii apelor pe raurile din centrul, vestul, nordul si estul tarii. Sunt posibile cresteri deosebite de debite pe raurile mici din zonele de deal si podis din centrul, vestul si estul tarii.