Stresul, ritmul nebunesc al vietii cotidiene si problemele tranzitiei ii determina pe tot mai multi sa viziteze cabinetele de psihoterapie. De asemenea, un numar din ce in ce mai mare de copii ajung la psiholog, adusi de parintii care descopera ca au probleme de comunicare cu acestia.

“Probabil, in viitorul apropiat, vizita la psihoterapeut va deveni la fel de obisnuita ca si cea la medicul de familie”, ne-a declarat psihologul galatean Sandrina Mindu.

“Persoanele care vin la consiliere psihologica si psihoterapie sint sanatoase din punct de vedere psihic, dar, din cauza unor contexte sociale deosebite sau a unor conflicte interioare puternice, se afla in impas, in dificultate.

Sint persoane care, intr-un anumit moment al vietii, isi pierd drumul, sint derutate, intra in crize existentiale, sint prinse in aceeasi schema comportamentala ineficienta, au dificultati de comunicare, de relationare.

In plus, exact cum vedem prin filme, si la Galati cuplurile casatorite care trec prin perioade dificile aleg sa mearga la psiholog pentru a gasi o cale de comunicare”, a mentionat psihologul Sandrina Mindu.

Afirmatiile sale sint confirmate in practica de Cristina Vircol, o pacienta de 37 de ani, care ne-a povestit ca a trecut printr-un divort si prin necazuri care i-au zguduit echilibrul, dar sedintele de psihoterapie i-au redat increderea, linistea si echilibrul: “Toate sedintele acestea mi-au dat o stare de bine.

Psihoterapeutul stie sa scoata de la tine ceea ce nu ai spune nimanui nici in ruptul capului. Stie sa te faca sa te descarci pina in cele mai ascunse locuri ale sufletului si mintii tale”, explica femeia.

Sandrina Mindu considera ca mersul la psiholog nu e o “fita”. “Psihoterapie nu inseamna doar a sta de vorba, asa cum de cele mai multe ori este perceputa. Presupune modalitati variate de comunicare si mai ales orientarea catre solutiile cele mai bune pentru fiecare persoana in parte”, afirma specialistul galatean.

Rata suicidului este mai mare in judetele cu maghiari decit in restul tarii

Specialistii au constatat ca rata sinuciderilor a crescut din 2000, cind erau doar 12 cazuri la 100.000 de locuitori, pina la 18-20, pe acelasi interval, in 2004. Rata suicidului este mai mare in judetele din centrul tarii, iar psihiatrii afirma ca in rindul populatiei maghiare ajunge chiar la 34 la 100.000 de locuitori.

“Noi am avut, vreme de 50 de ani, acea mentalitate ca trebuie sa avem siguranta zilei de miine. Ar trebui sa treaca alte citeva zeci de ani ca sa ne obisnuim cu nesiguranta aceasta fara sa fim stresati”, a declarat pentru “Evenimentul zilei”, in ianuarie a.c., Tudor Udristoiu, presedintele Asociatiei Psihiatrice Romane.

“Se confunda consultarea unui psiholog cu existenta unor probleme psihice grave”

Psihologul Sandrina Mindu spune ca, in ultima perioada, mentalitatea oamenilor s-a schimbat sensibil, asa incit acum nu mai este o rusine sa mergi la psiholog. Cu toate acestea, exceptiile persista inca. “Mai sint cazuri in care oamenii ascund fata de cunostinte, prieteni, colegi de serviciu faptul ca sint integrati intr-un demers terapeutic.

Chiar daca inregistreaza progrese in terapie si simt ca este un lucru bun pentru ei, prefera sa nu vorbeasca despre asta cu ceilalti deoarece, in general, se tem de interpretari. Inca se mai confunda consultarea unui psiholog cu existenta unor probleme psihice grave, cu prezenta unor dereglari majore”, a precizat psihologul.

Tranzitia si cutremurul din 1977, cauze ale depresiei

In Iasi, aproximativ 50 de persoane ajung zilnic la Spitalul Universitar de Psihiatrie “Socola” sau la psihiatrii si psihologii de la clinicile din oras. “Din pacate, aceasta este situatia. Oamenii cedeaza tot mai usor. Cauzele sint multiple, au crescut depresiile date de somaj, de faptul ca nu-si pot asigura ziua de miine.

Toate se cumuleaza, pe fondul unei populatii tot mai stresate”, preciza, in noiembrie 2003, directorul spitalului, dr. Petru Boisteanu. Psihiatrul sustine ca, din punct de vedere medical, astfel de situatii sint “normale”. “Specialistii au constatat ca, in perioade de mari transformari, se inregistreaza o crestere a depresiilor.

La fel s-a intimplat in Romania dupa cutremurul din 1977 sau cind au fost inundatii puternice, la Tirgoviste. Oamenii sint afectati de schimbarile dramatice. Iar acum este o astfel de situatie”, a mentionat dr. Petru Boisteanu.

Nu exista statistici oficiale

Conform unor specialisti consultati de “Evenimentul zilei” la inceputul acestui an, cel putin doua milioane de romani sufera de depresie. Cei mai multi dintre bolnavi au intre 25 si 54 de ani, iar cele mai vulnerabile sint femeile. Psihiatrii sustin insa ca statistici cu numarul real de bolnavi depresivi nu exista pentru ca nu toti pacientii vin la medic.

“Oricum, procentul nu scade sub 10 la suta din populatie niciodata. Numai o parte ajung la noi, medicii psihiatri. Daca adaugam cazurile de tulburari psihice majore, putem spune ca o treime din populatie are nevoie in orice moment de ajutor psihiatric”, declara atunci Tudor Udristoiu, presedintele Asociatiei Psihiatrice Romane.

Psihoterapeutii cred ca tinerii ajung sa sufere de depresie din cauza lipsei de perspectiva, iar persoanele mai in virsta, ca urmare a nesigurantei zilei de miine, cu tot ce inseamna aceasta: plata intretinerii, pericolul somajului, cresterea copiilor.