Un imens scandal a izbucnit \ntre sindicalistii de la uzina bucuresteana Republica. Cativa membri ai sindicatului "N. Malaxa", \n frunte cu vicepresedintele, au decis

sa-si formeze un alt sindicat si sa revendice \n instanta bunurile castigate de angajati \n urma lichidarii societatii.

Pe ruinele fabricii de tevi Republica, societate aflata \n plin proces de lichidare, a rabufnit un adevarat razboi \ntre fostii salariati.

Dupa ce au obtinut \n instanta executarea uzinei pentru restantele salariale neplatite de zeci de luni, datorii ce se cifreaza la aproximativ 2 milioane de dolari, muncitorii se bat acum pe bunurile de pe platforma care trebuie valorificate pentru recuperarea banilor.

Totul a \nceput \n urma cu cateva saptamani, cand o parte din conducerea sindicatului "N. Malaxa" s-a desprins si a hotarat \nfiintarea unui nou sindicat. Printre rebeli se numara chiar vicepresedintele sindicatului, Gelu Stroe, \nsa mai interesant este faptul ca, \n noua formatiune sindicala, s-au \nscris si fostii directori ai Republica.

Fara sa stea pe ganduri, liderii acesteia s-au pus pe treaba si au \naintat o actiune \n instanta, cerand nici mai mult, nici mai putin decat bunurile aflate \n proprietatea sindicatului

"N. Malaxa", pe baza carora se vor recupera restantele salariale. Dintre acestea, cele mai importante sunt cantina societatii, proprietate a sindicalistilor \nca dinainte de privatizare, si sectia de cazane, de 30.000 de metri patrati, \n valoare de 32 de miliarde de lei, castigata la licitatie \n urma executarii fabricii.

Liderul sindicatului

"N. Malaxa", Constantin Dobre (foto), sustine ca noul sindicat a fost \nfiintat chiar de patronii rusi de la Moody Trading, fiind contestat de toti muncitorii de la Republica. "Rusii i-au bagat \n fata pentru a-si recupera banii! Vor sa ne desfiinteze! Daca nu mai exista sindicatul nostru, nu mai exista nici plangerea noastra \naintata Parchetului General pentru fraudele de la Republica",

ne-a declarat Dobre, care afirma ca are sustinerea tuturor celor 1.081 de muncitori ce au de recuperat bani de la uzina.

La ora actuala, pe platforma de la Republica se desfasoara un adevarat joc de-a soarecele si pisica, membrii celor doua sindicate \ncercand sa puna mana si sa controleze cat mai multe dintre bunurile fostei fabrici de tevi.