Copresedintele Aliantei DA, Traian Basescu, a dezvaluit ieri ca retragerea spectaculoasa a lui Theodor Stolojan din cursa pentru alegerile prezidentiale este efectul unui santaj initiat de partidul de la putere. Anuntul a bulversat scena politica. Stolojan declarase sambata seara ca se retragere din alegeri datorita starii de sanatate care nu-i mai permite lupta politica.

Basescu a precizat ca lui Stolojan i se pregateau dosare trucate legate de afacerea Megapower iar liderul liberal nu a mai putut rezista presiunilor la care era supus. Presedintele PD a explicat ca seful liberalilor a fost sunat sistematic de diversi politicieni care l-au amenintat cu aparitia pe prima pagina a ziarelor a unor "facaturi".

Presedintele PSD, Adrian Nastase, a reactionat extrem de dur la aceste acuze. El l-a facut pe Basescu albie de porci. "Mitocan, personaj jenant, grosolan, scandalagiu" au fost epitetele folosite de Nastase, care a respins categoric acuzele liderului democrat. Seful social-democratilor a explicat ca Stolojan a fost pacalit de colegul sau de Alianta, Traian Basescu.

In mai putin de 24 de ore, DA are un nou candidat la presedintie, Traian Basescu, un Presedinte interimar, Calin Popescu Tariceanu. Alianta DA va oficializa astazi candidatura lui Basescu la prezidentiale iar Delegatia permanenta a PNL va confirma interimatul lui Tariceanu. (Mihai TOADER)

Retragerea lui Theodor Stolojan din cursa pentru Cotroceni nu s-a datorat neaparat unei stari de sanatate grave, ci unor "presiuni extraordinare a unui sistem ticalos ce-i pregatea iesirea pe prima pagina a unor inventii", a declarat ieri liderul PD, Traian Basescu intr-o conferinta de presa, ce a survenit sedintei Biroului Permanent National (BPN). "El (Stolojan - n.red.

) era santajat cu trimiterea in presa a unor facaturi", a mai spus Basescu. "Stolojan nu are nevoie de interventie chirurgicala, nu este in situatia de a fi operat; acum se afla intr-un loc linistit, in natura", a precizat Basescu. "Stolojan nu putea fi un candidat in cursa cat timp tot felul de binevoitori il anuntau ca-i vor publica in presa dosare", a adaugat el.

Basescu a facut referire la dosarul "Megapower" sau la "fise de la nu stiu ce sanatoriu de la Predeal, de acum 20 de ani". "Acest santaj i-a agravat starea de sanatate si l-a pus in situatia de a nu mai putea continua cursa", a afirmat liderul democrat.

Referindu-se la problema de sanatate a lui Stolojan, Basescu a afirmat ca acesta suferea "de o stare de stres teribil in ultima vreme ce-i afecta si orele de odihna". "Boala lui Stolojan are ca tratament special odihna si iesirea din mediul in care a intrat".

"De 30 de zile sunt alaturi de el si imi pare rau ca un sistem ticalosit a scos din cursa cel mai bun candidat pentru Romania", a mai spus el. "De o luna, in fiecare zi, am discutat despre posibilitatea retragerii", a completat presedintele PD.

Potrivit lui Basescu, liderul liberal "nu era dispus sa suporte asemenea marsavii si-l revolta mai mult ca neadevaruri deveneau mari bombe de presa".

Aceste "neadevaruri" ar fi ajuns "prin grija PSD pe prima pagina a ziarelor pe care le controleaza". El s-a referit la propriul sau exemplu, de procese ce i-au fost intentate, cand "sefi de institutii pun la dispozitie institutii pentru lupta politica". "Eu stiu despre telefoanele pe care le primea seara, noaptea", a afirmat el.

Intrebat de ziaristi pentru a da mai multe detalii despre aceste institutii, Basescu a spus ca este vorba de presiuni din sfera politica, "nu neaparat" si servicii de informatii. Primarul Capitalei a facut referire la dosarul "Flota" si la un alt proces prin care i se imputa plata a 37 miliarde de lei. "Si as mai da exemple cate vreti", a continuat el.

"Pe mine nu ma distrugeti!"

"Pot spune ca am convingerea ca ieri (sambata - n.red.) Romania a pierdut sansa de a avea un presedinte cum i-ar trebui, onest, cinstit, cu oarecare detasare fata de partide, un presedinte aproape ideal al Romaniei".

Basescu a explicat ca nu a facut aceste precizari acum doua zile din cauza starii sale emotionale si pentru ca liderul liberal nu a dorit sa dea la iveala asemenea elemente. Liderul PD a spus, insa, ca, in calitate de om politic si de partener, se simte obligat sa faca publica aceasta situatie.

Intrebat daca Stolojan stie despre demersul sau, liderul democrat a spus ca nu conteaza ce stie Stolojan, important fiind acum ca Stolojan este intr-un loc unde se poate odihni. "Cine va vrea mai multe detalii, le va avea de la Stolojan". Basescu a criticat reactia lui Iliescu la retragerea liderului liberal, "controlati acest sistem ticalosit".

"Ei, baieti, pe mine nu ma distrugeti! In Piata Victoriei, la tepe, dupa 28 noiembrie!" le-a transmis el adversarilor. "Pe mine nu ma pot santaja, nu sunt omul care sa se impiedice de un santaj", a dat el asigurari.

Basescu s-a scuzat ca a plans sambata, motivand ca: "Tineam la el si-mi parea enorm de rau!". Ieri, la conferinta de presa a izbucnit din nou in lacrimi cand a evocat importanta lui Stolojan pentru viata politica romaneasca.

Pregatit pentru prezidentiale

Basescu a declarat ca va accepta sa candideze pentru functia de sef al statului, daca PNL ii va face o astfel de propunere. "In mod categoric, daca PNL va face aceasta propunere voi face cursa prezidentiala. Nu avem alta solutie. In lipsa unei astfel de angajari, exista riscul ca turul doi sa se desfasoare intre Adrian Nastase si Corneliu Vadim Tudor", a afirmat Basescu.

Miercuri, va fi convocata o sedinta a Consiliului National de Coordonare, pentru desemnarea unui nou candidat la Presedintie din partea aliantei. In conformitate cu protocolul de alianta, propunerea se va face astazi in sedinta Consiliului National de Coordonare al aliantei.

In baza intelegerii initiale, toti vicepresedintii PNL au fost informati, sambata, in fata lui Theodor Stolojan, ca PD asteapta ca PNL sa desemneze un candidat. "Orice propunere ar face PNL, o vom accepta neconditionat si o vom sustine.

Asta la nivel de principiu, pentru ca am dorit sa dam aliatilor nostri confortul ca PD nu va interveni in decizia lor, plecand de la premisa reala ca in momentul de fata ar avea in mine un candidat care l-ar putea substitui cat de cat pe Theodor Stolojan", a mai spus el.

Intrebat cum crede ca ar reactiona bucurestenii la o astfel de posibilitate, Basescu a raspuns: "Cu bucurestenii ma inteleg eu".

El a tinut sa dea asigurari ca ceea ce ar urma el sa faca daca liberalii il vor propune candidat la Presedintie nu are nimic in comun cu speculatiile conform carora ar fi un al doilea Victor Ciorbea.

"Eu nu ma duc sa fiu numit undeva, voi cere votul acelorasi oameni care m-au votat pentru functia de primar", a afirmat el.

Basescu a mai spus ca este presedinte de partid si are obligatia sa faca "ceea ce trebuie pentru Alianta". "Bineinteles, daca liberalii vor ajunge la concluzia ca aceasta este solutia, daca nu, orice solutie vor propune liberalii o vom accepta", a conchis el.