O puternica explozie s-a produs ieri-dimineata, in jurul orei 8.30, intr-una dintre sectiile Rafinariei Rafo Onesti, din cauza unei acumulari de gaze. In urma deflagratiei, doi oameni si-au pierdut viata. Datorita interventiei rapide a formatiunilor de pompieri ale rafinariei, efectele exploziei au fost limitate la minimum, iar pagubele materiale sunt nesemnificative.

Tarcuta Gheorghe, maistru, nascut in 1947, si Hazaparu Vasile, sef de echipa, nascut in 1945, angajati ai TMUCB, efectuau o lucrare la o instalatie din rafinarie.

Conform declaratiilor inspectorului sef adjunct al ITM Bacau, Ioan Andrei, o scanteie produsa in timpul lucrarilor de sudura a sarit pana la baza rezervorului pe care stateau seful de echipa si maistrul, a aprins gazele acumulate acolo, iar focul s-a propagat pana in interiorul rezervorului, declansand deflagratia.

Capacul rezervorului a fost aruncat in aer de suflul exploziei si a cazut peste cei doi. Ei au fost loviti si de mana curenta a scarilor de pe rezervor, aruncata in aer de explozie. Hazaparu Vasile a decedat pe loc, iar Tarcuta Gheorghe a murit in drum spre spital.

RAFO intrase in revizie

Conform comunicatului emis de RAFO si TMUCB, filiala Bacau, la sfarsitul lui septembrie, la RAFO a intrat in vigoare programul de revizie tehnica anuala, fapt pentru care toate instalatiile rafinariei au fost oprite. In cadrul acestor operatii tehnice de amploare, s-a inscris si inlocuirea unui rezervor care face parte din instalatia de distilare atmosferica si in vid numarul 3.

Firma UTON, cea care a construit rezervorul si care urma sa-l inlocuiasca cu unul nou, a contractat lucrarea efectiva de inlocuire cu o firma specializata in montaj utilaje chimice, si anume TMUCB, filiala Bacau.

La o distanta de aproximativ 3-4 metri de locul unde se lucra la inlocuirea rezervorului se afla un alt rezervor, destinat acumularii de apa dedurizata, la care nu se efectua nici un fel de interventie si care a explodat. Pe capacul-platforma al acestui recipient se aflau, in momentul deflagratiei, un maistru principal si un sef de echipa dintre specialistii TMUCB.

Prezenta victimelor pe platforma nu era justificata

Moartea celor doi a fost cauzata de explozia rezervorului pe care se aflau pentru a superviza lucrarile efectuate de colegii lor la recipientul din vecinatate. Din primele cercetari s-a constatat ca prezenta celor doi specialisti ai firmei de montaj pe capacul-platforma al rezervorului nu era justificata si nici nu se conforma procedurilor de lucru sau normelor de protectie a muncii.

Interventia prompta a formatiunilor de pompieri ale rafinariei a facut ca efectele exploziei sa fie limitate la minimum.

Cercetarile continua

La sediul RAFO s-au prezentat imediat reprezentantii Inspectoratului General de Protectie a Muncii din Bucuresti. De asemenea, au fost prezenti pe platforma RAFO, imediat dupa explozie, prefectul judetului Bacau, procurorii, politistii si expertii Comandamentului Pompierilor. Impreuna cu directorii RAFO, UTON si TMUCB, acestia continua cercetarile privind tragicul accident.

Conducerile celor trei societati sunt alaturi de familiile indoliate ale celor doi angajati ai TMUCB care si-au pierdut viata in explozie. De asemenea, familiilor le va fi acordat tot sprijinul necesar in grelele momente prin care trec.