Prima evaluare trimestriala realizata de EurActiv in cadrul programului Eurodispecer, derulat de TVR si Ministerul Integrarii Europene, arata ca 280 de persoane dintre cele care au apelat linia gratuita pusa la dispozitie au intrebat ce este Uniunea Europeana.

Conform unui comunicat al TVR, in topul intrebarilor romanilor se afla si subiecte precum avantajele pe care le vor avea copiii si tinerii dupa integrarea in UE (244 de persoane), echivalarea diplomelor romanesti in spatiul UE (110 persoane) sau cat timp va trebui sa treaca dupa aderare pentru a se putea lucra legal pe teritoriul UE (92 de persoane).

Un numar de 79 de persoane i-au intrebat pe expertii in integrarea europeana cand va adopta Romania moneda unica europeana, alte 34 de persoane erau interesate daca exista posibilitatea redeschiderii unui capitol de negociere sau ce inseamna aquis-ul comunitar si ce negociaza Romania cu UE.

Programul Eurodispecer a fost lansat la 20 aprilie, la dispozitia cetatenilor fiind un numar de telefon gratuit - 080.080.2007 -, la care acestia pot adresa intrebari specialistilor pe probleme de integrare europeana. Eurodispecer se va derula pana la 31 decembrie 2004.

Intrebarile sunt selectionate de Directia de Comunicare Publica din cadrul Ministerului Integrarii Europene si sunt trimise Televiziunii Romane. Raspunsurile sunt facute publice pe TVR 2, de luni pana vineri, de trei ori pe zi, in intervalele orare 12.30 - 17.00 si 20.00 - 24.00.