Un vas datind din 1863 a fost reperat, din intimplare, in Portul Galati, la inceputul lunii octombrie, de o echipa de interventie din cadrul Administratiei Porturilor Dunarii Maritime (APDM) din localitate. Epava a fost descoperita la Dana 15, cind ancora navei ucrainene “Kapitan Jitcov” s-a blocat din motive necunoscute.

La zece metri adincime in apele Dunarii, scafandrii au gasit ancora agatata de niste bare metalice, iar dupa ce au indepartat aluviunile s-a conturat chila navei.

Imediat, toata lumea s-a pus in miscare, iar pe 19 octombrie a fost adusa la suprafata, in odgoane de otel, o parte din masinaria vasului. “Era un cazan cu aburi, cum se foloseau la navele cu zbaturi in urma cu un secol si jumatate”, au explicat specialistii galateni.

In dreptul pistonului a fost gasita o placa din bronz pe care era inscriptionat numele producatorului: “Marshall Brothers - 1863 - Engineers Shields”. Deocamdata nimeni nu stie nimic despre istoria navei si despre imprejurarile in care s-a scufundat.

Lucratorii APDM afirma ca respectivul cazan cu aburi este o adevarata bijuterie inginereasca, gindita si construita de fratii Marshall care, probabil, va lua drumul unui muzeu. “Ar fi pacat sa dam la fier vechi o bucatica din istoria acestor locuri”, a precizat Lucia Nita, sefa Serviciului Hidrotehnic din cadrul APDM.

Totusi, deoarece costurile de recuperare a navei sint foarte ridicate, este posibil ca aceasta sa nu fie scoasa la suprafata.